Uçuk, Herpes simplex isimli virüsün deri vasıtasıyla bulaşması sonucu ortaya çıkan ve bir ömür boyu tekrar edilebilen viral bir enfeksiyon türüdür. Birçok uçuk türü vardır, örneğin Herpes labialis dudaktaki, herpes genitalis cinsel bölgede meydana çıkan uçuk enfeksiyonuna verilen isim olarak nitelendirilir; ayrıca göz, beyin ve benzeri organlarda dahi herpes enfeksiyonu çıkmaktadır. Herpes enfeksiyonları insanda bağışıklık sisteminin kuvvetli olması halinde sıklıkla yaklaşık bir hafta içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.
Ancak bazen ağrılı ve kaşıntılı yaralar da ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise doktor tarafından krem ve benzeri çeşitli ilaçlar verilebilir. Tedavide olumlu sonuç geldiğinde hastanın erken bir dönemde doktora başvurması gerekmektedir. İlerlemiş bir uçuk enfeksiyonlarında ise tedavinin olumlu sonuç verebilmesi daha uzun bir zamana yayılmaktadır. Eğer yılda birkaç kez tekrarlayabilen uçuk enfeksiyonları oluşuyorsa antiviral tedavisi uygulanabilmektedir.
İzleyin: Uçuk Nasıl Geçer?
Dudakta Çıkan Uçuk
Dudak bölgesinde çıkabilen uçuklar diğer yerlerde uçuklara göre daha hafif geçmekte ve daha fazla ağrı hissine neden olmamaktadır. Dudak çevresinde veyahut ağız çevresinde meydana gelmekte ve kabarcık şeklinde görülmektedir. Dudak bölgesinde oluşan uçuklar eczaneden reçetesiz bir şekilde alınabilen uçuk kremleri ile birkaç gün içinde iyileşebilmektedir.
Dudak bölgesinde ortaya çıkan uçuklar birkaç defa kendini tekrarlayabilmekte ve genellikle de uçuk kremi ile kolayca geçebilmektedir. Dudakta uçuk oluşması halinde bu süre boyunca küçük çocukları ve özellikle bebekleri öpmekten kaçınılması doktorlardan tarafından tavsiye edilmektedir. Çocuklarda ve bebeklerde uçuk çok sık rastlanılan bir durum olmamakla birlikte yine de enfekte kişinin teması halinde gözlemlenebilmektedir.
SEYREDİN: 1 GECEDE UÇUK GEÇİRME YÖNTEMLERİ | En hızlı ve etkili
Gözde Çıkan Uçuk
Gözde uçuk olarak da bilinen diğer ismiyle herpes simpleks virüsü gözün enfeksiyonuyla birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu uçuğun en yaygın tipine ise epitel keratit denmekte ve gözünüzün açık olan ön kısmı korneayı etkilemektedir. Göz uçuğu sıklıkla; ağrılanma, iltihap hali, gözde kızarıklık, korneanın yırtılması ve önemli görme bozukluklarına yol açabilmektedir. Göz uçukları genellikle hafif veya şiddetli olarak iki gruba ayrılır. Her iki grup da doktor tarafından tavsiye edilen antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir.
Uçuğun Bulaşıcılığı
Uçuklar tıp aleminde bulaşıcı rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Genital virüsler genellikle korunmasız cinsel ilişki sonrasında görülebilmektedir. Dudak bölgesi ve diğer bölgelerde de çıkan uçuklar da aslında yine temas yoluyla görülmektedir. Eşya paylaşımı veyahut enfekte bölgeye temas ile oluşan uçuk bulaştırılabilir.
Ancak tüm bunların haricinde hormonsal değişiklikler hatta korku, ameliyat veyahut aşırı stres ve benzeri durumlarda vücudun farklı yerlerinde uçuk çıkmasına neden olabilmektedir.