Çağımızda özellikle teknolojik gelişmelerin son derce hızla yol kat ettiği Güney Kore bu alanda dünyanın başkentlerinden biri konumuna geldi. Ülkemiz ile coğrafi anlamda uzaklığa sahip olsa da kurulan bağ konusunda son derece düzeyli ilişkiler yürütülmektedir. Bu çok merak edilen ve hayranlıkla rakip edilen Asya ülkesi hakkında detaylar ise herkes tarafından son derece ilgiyle takip edilmektedir.
Herkes tarafından bilineceği üzere İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ile Rusya arasında yaşanan politik problemlerin sonrasında Kore ikiye bölünerek iki farklı devlet açığa çıktı. Bu devletlerden ilk Kuzey Kora olarak anılmakla birlikte, Rusya’nın doğrudan etkisi ile komünizm ve sosyalizm ekseninde katı bir yönetim politikası izleyerek kapalı bir devlet haline dönüştü. Tüm dünyaya kapalı bir şekilde idare edilen Kuzey Kore’nin aksine Güney Kore, çağa tam olarak ayak uydurarak özellikle teknolojik gelişmelerin başkenti haline dönüşerek bugün dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldi.
16 eyaletten oluşan Güney Kore kendi içerisinde Güney Kore olarak anılmaz ve Kore Cumhuriyeti devleti olarak lanse edilmektedir. Devletin yönetim şekli başkanlıktır ve cumhuriyet esaslıdır. Aynı zamanda dili Korece olan devletin nüfusu son verilere göre yaklaşık olarak 52 milyon civarında kaydedilmiştir. 1948 yılında büyük zorluklar ve savaşlarla kurulan Kore Cumhuriyeti dünyanın yükselen değeri olarak dikkat çekmektedir.
İzleyin: Güney Kore Hakkında BİLMEDİĞİNİZ 10 Şaşırtıcı Gerçek
Koreliler ile Türkler belli bir dönemde aynı coğrafi bölgeyi paylaşmış olmaları bakımından etnik bir birliktelik aidiyeti içerisinde hareket etmektedir. Göktürkler’in hüküm sürdüğü dönemden beri Korelilerin ve Türklerin akraba oldukları savı güçlü bir şekilde her iki devlet tarafından da dillendirilmektedir. Bu iki kardeş halkın kültürel anlamda pek çok benzerlikleri olmakla birlikte, Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Lee Sang Kyu, Türkçe ve Korece arasında ki benzerlikler üzerine yakın bir zamanda açıklama yaparak, Türkçe’yi anladığını fakat konuşma konusunda zorlandığını aktardı. İki dil arasında cümle yapısı ve yüklem konusunda çok fazla benzerliğin olduğunun altını çizen Lee, her iki dilinde Ural-Altay dil grubun üyesi olması bakımından ortaklığa sahip olduğu üzerinde durdu.
Kore Cumhuriyeti 1910 yılında Japonya tarafından ilaha uğradı. İşgal girişiminden öte olan bu saldırı ile 35 yıl boyunca Koreliler Japonya’nın yönetimi altında kalarak bağımsız bir devlete sahip olamadan yaşadılar. Bu sebepten dolayı Koreliler Japonlara karşı özel bir kin beslemektedirler. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında Koreli kadınlar Japonlar tarafından seks kölesi olarak çalıştırılmıştır. Durum böyleyken Korelilerin Japonlara karşı öfke beslemesi son derece olağan karşılanmalıdır. Buna karşın Japonya Hükümeti Kore’ye yaptığı ilhakın 100. Yılında Korelilerden özür dilemiştir.
Güney Kore Hakkında Az Bilinen Kültürel Öğeler
Güney Kore düşman kardeşi Kuzey Kore’ye nazaran dünyaya çok daha açık olmasına karşın dünyanın yeni merkezlerine coğrafi olarak uzak olmasından dolayı bazı az bilinen kültürel birikimlere sahiptir. Bu kültürel özellikle ve Kore Cumhuriyeti’ni ayrıcalıklı kılan niteliklerin bazıları şu şekildedir:
- Askerlik 21-22 ay kadar sürmektedir ve zorunludur.
- Doğum günleri Miyeok-guk denilen yosun çorbasıyla kutlanır.
- Dünyanın en hızlı internet altyapısına sahiptir.
- Burada erkeklerde güzel görünmek için makyaj yapabilir.
- Dünyada inşa edilen ilk astronomik laboratuvar buradadır.
- Kırmızı mürekkebi sevmezler
- Yemekler masadaki en yaşlı kişi başlar ve o kalkmadan kimse asla kalkmaz
- Enteresan ama burada yılda 2 kez sevgililer günü kutlanır.
- Bir şey verilecekse eğer bunu iki elle yaparlar.
Bu ve buna benzer pek çok kültürel öge ve pek çok teknolojik yenilikler Kore Cumhuriyeti’ni dünyanın merkezlerinden biri haline dönüştürerek bugünkü konumunu elde etmesini sağlamıştır.