Amerika’ya yerleşmeyi isteyen herkes ilk olarak Amerika’da ev alma şartları konusunu merak ediyor. Bu yazımızda da Amerika Birleşik Devletlerinde ev alma prosedürleri nasıldır, bunu inceleyeceğiz. Yazımız oldukça ayrıntılı olacak ve Amerika’da ev almak isteyen herkesin tüm sorularını en iyi şekilde cevaplayacak.

Burada ilk sorulan sorulardan biri yabancıların Amerika’dan ev alıp alamayacağı konusudur. Buna net bir şekilde cevap vermek gerekirse Amerika’da yabancıların kolaylıkla ev satın alabileceğidir. Hatta yabancılar Mortgage yani ev kredisi alarak da ev sahibi olabilirler. Ancak elbette ki bu satın almalarda yabancılara karşı bazı kısıtlama ve koşullar mevcuttur.

İzleyin: Amerika’da Ev Alma Şartları Nelerdir?

Amerika’da Yabancıların Ev Alma Şartları

Amerika’da yabancıların ev alma şartları çok çeşitlidir.

Burada bu şartlardan bazılarını sıralayacağız;

Kredi kuruluşları, Amerika vatandaşı olmayan kişilere emlak ya da konutun satış fiyatının yarısına kadar konut kredisi verme olanağı vardır. Fakat bunun için, çeşitli ana şartların sağlanması gerekir. Bu şartlardan belki de en önemlisi, Amerika’da işlem gören bir bankada mevduat hesabınızın olması ve bu hesapta minimum 100.000 Dolar nakit paranın bulunması gerekir. Bankalar, müşterilerin sunmuş olduğu varlıkların kaynaklarını öğrenme ihtiyaçlarına binaen genellikle başvurucularla yüz yüze görüşme yapmayı tercih etmekte ve genelde de bu durumu zorunlu olmaktadır.

Amerika’da Ev Alma Şartları Esnek Mi?

Görüldüğü üzere, Amerika bu konularda son derece esnek şartlara sahip bir yerdir. Bir yabancı olarak Amerika’da yatırım yapmak için EB5 Yatırımcı Vizesi sayesinde Green Card alabilir, E1 Tüccar Vizesine veya E2 Yatırımcı Vizesine başvuru yapmak mümkündür. Amerika’da sattığınız bir ürün ya da sağlanan bir servis için marka tescil durumu ya da patent başvurusunda bulunmak da mümkün. Benzer biçimde, yabancı birisi Amerika oturumuna sahip olmasanız da rahatlıkla konut ya da emlak alabilmektesiniz.

MİDYO  A101 çıldırdı. 46 liraya sattıkları ayçiçek yağını 26 liraya satma kararı aldılar

Amerika’da Ev Alma Şartları Eyaletlere Göre Değişiyor mu?

Amerika’da emlak ya da konut için kullanılan ev kredileri için ek olarak vergi ödeme olasılığınızın olduğunu unutmamak gerekir. Vergi oranları, eyalete göre değişebiliyor olduğunu göstermektedir.

Bu oran çeşitleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • New York eyaletinde ev kredi tutarının %1,8’i ila %1,92’si arasındayken
  • Florida eyaletinde %1,1 oranında gerçekleşmektedir.

Bu nedenle de;

  • New York’ta bir konut ve emlak için 100.000 Amerikan doları ev kredisi çekmeniz halinde, ödenmesi gereken vergi miktarı 1800 dolar ile 1920 dolar arasında değişirken
  • Florida’da borçlanmanız halinde 1100 $ olacaktır.

Bu nedenle Amerika’nın elli adet eyaletten oluştuğu ve konut vergi oranlarının, ev alma şartlarının birbirinden çok farklı olacağına dikkat etmek gerekir.

Amerika’da Ev Almak İçin Emlakçıya Gerek Var Mı?

Amerika’da ev almak isteyenlerin sorduğu sorulardan biri de emlakçıya gerek olup olmadığıdır. Ülkemizde bilindiği üzere emlakçılar hem evi alandan hem de satandan komisyon almaktadır. Bu da haksız bir kazanca yol açarak maliyetleri artırmaktadır.

Amerika’da bir konut ve emlak satın almak amacıyla bir emlakçıyla çalışma zorlaması yoktur. Fakat yine de çalışmayı tercih edilecek olursa da emlakçıya ödenecek komisyon miktarında endişelenmenizi gerektirecek bir hal yoktur. Satıcı; konut ve emlak satışını üstlenen emlak ofisine, kapanış zamanında satış miktarının ortalama %5’i civarında bir komisyon öder ve sonrasında ise satışı yapan emlakçı, bu parayı alıcının acentesi ile paylaşır.

MİDYO  Ünlü komedyen villasını satılığa çıkardı. Evin dekorasyonu ve fiyatı şaşırttı

Komisyon miktarının, iki emlak acentesi arasında bölünme durumunu gerektiğini belirleyen bir kural mevcut değildir ve fiyat her zaman eşit şekilde bölünmek zorunda olmamaktadır. Özetle, Amerika’da konut ve emlak almaya karar verildiği zaman, eğer bir emlakçı ile çalışmayı tercih ederseniz emlakçılara ödeme yapmak durumunda değilsiniz. Anlaşmalı olduğunuz emlak acentesinin, satışları yapan acenteye başvurması kafi olacaktır.

Evin Yıllık Vergisini Ödemeyi Asla Unutmamak Gerekiyor

Amerika’daki konut ve emlak alan kimi yabancı kişiler, Amerika vatandaşı olmadıkları için bu vergiden muaf olduklarını düşünebilirler. Amerika’da ev sahibi olanlar, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmadan emlak vergisi ödemek mecburiyetindedir. Bu vergiler, eyalet ya da lokal hükümetler vasıtasıyla tahsil edilirler.

Her bir eyalet, hangi lokal otoritenin emlak vergisi tahsis etme yükümlülüğü olduğunu belirlemekte ve elli eyaletin hepsi, hangi konutların vergilendirmeye uygun olduğuna ilişkin kendi ölçütlerine sahip bulunmaktadır. Bu nedenle de bu miktarlar, eyaletten eyalete değişkenlik gösterebiliyor. Bu vergiyle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak amacıyla Amerika Hükümeti web sayfası ve Amerika Hazine Bakanlığı adresini ziyaret etmek yeterlidir.

Konut kredisi kullanılıyorsa, verginin takibi durumunda endişelenmeye gerek yok, çünkü kredilendirilen işlemde senelik emlak vergileri çoğunlukla aylık ödemeye dâhil edilirler. Fakat ev kredisi kullanmak yerine konut ve emlak ödemelerini nakit yapılıyorsa, emlak vergisini aylık ya da senelik olarak ödemeyi ihmal etmemek de gerekiyor.

Bazı Emlaklar İçin Ek Ücretler Ödemeye Gerek Kalabilir

Amerika vatandaşı olmayan insanların, Amerika’da konut ve emlak alırken değişik ülkelerde değişik kuralların geçerli olduğu gerçeğini göz ardı etmemesi gerekmektedir. Bu sebeple, kat mülkiyeti ya da kooperatif dairesi satın alınırken, anlaşılan satış fiyatından çok fazla ödeme yapma olasılığınız olduğunu unutmamak da gerekiyor. Amerika’da konut ve emlak alım işleminizi bir deniz aşırı şirketi vasıtasıyla ve nakit ödeme şekliyle yapıyorsanız belirli hallerde kimliğinizin açıklanması zorunluluk teşkil edebiliyor.

MİDYO  Likidite nedir?

Geçtiğimiz senelerde, Amerika’da konut ve emlak alacak insanların, kimliklerini saklamak şekliyle kara para aklaması ya da bu işlemleri suistimal etmesini engellemek amacı ile bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeyle Amerika Mali Suçlarla Mücadele İdaresi, deniz aşırı şirketi vasıtası ile belirli eyaletlerde belirlenmiş parasal sınırların üzerinde nakit olarak konut ya da ev alınması halinde, alakalı sigorta şirketlerinin, bu şirket vasıtasıyla satın alınma işlemi yapacak bireyin açıklanmasını zorunlu tutmuş olup dikkat edilmesi gerekir.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU