Sağlıklı olan her bir insan günde 100 kere kaşınır. Gayet doğal bir durum olan kaşıntı, bazı zamanlarda insanı rahatsız eder ve cilt sorunları oluşturan hale gelir. Tıpta “pruritus” adı olarak bilinen kaşıntı, vücudun her yerinde görülebilir. Uyku bozukluğu ya da huzursuzluğa da sebep olabilen kaşıntı, alerji, deri hastalıkları ve hormonel olayların yanı sıra, karaciğer, böbrek ve tiroit bezi hastalığı gibi büyük sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Vücudumuzda olan kaşıntı ve de kabarma gibi gerçekleşen reaksiyonların şiddetini ve o yerlerin kaşıntı sebebi hakkında tahmin edilebilir bilgiler verilebilir. Fakat uzman hekime görünmek, kaşıntının sebebini öğrenip, gereken tedaviye uymak oldukça önemlidir.

Vücutta Meydana Gelen Bazı Kaşıntılar Ve Hastalıklarının Türleri 

  • Geceleri artan kaşıntı= Geceleri uyku sırasında artan kaşıntı, çoğu zaman deri ve parazit enfeksiyonunu gösterir. Veya yatak örtülerinin (yastık, çarşaf, yorgan) fazla deterjanlı bırakılması ya da iyi durulanmaması da alerjik reaksiyon gösterebilir. Yada en basiti kumaşın yapısı da bazı zamanlarda kaşıntıya sebep olabilir.
  • Kaşıntı+ kilo kaybı= Fazlaca kilo kaybı, deri renginde farklılıklar ve kaşıntının arttığını hisseden kişiler kanser olma riskini göz önünde tutmalıdırlar. Sağlık taraması yapmak kesin sonuca ulaştıracaktır.
  • Kaşıntı+ çarpıntı= Bireyin normal zamandan fazlaca kaşınmasının yanında eşlik eden çarpıntı ve ya saç dökülmesi, (hipotiroidi) hastalığı olma riskini taşımaktadır.
  • Kaşıntı+ kırmızı lekelenmeler= Cildin yüzeyinde kabarık şekilde oluşan kızarıklıklar ve de kaşıntı, halk arasında bilinen kurdeşen (ürtiker) hastalığının işaretçisi olmaktadır.
  • Kaşıntı+ halsizlik= Hâlsizlik ve yorgunluk gibi belirtilerin şüphe kaynağı hipotiroididir.
  • Kaşıntı+ fazla su tüketimi= Kaşıntı ile birlikte artan fazla su tüketimi ve normal zamanlardan farklı olarak sık idrara çıkma gibi şikayetlerin sebebi, diyabet hastalığından kaynaklanabilir.
MİDYO  Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

İzleyin: Vücutta Kaşıntının Nedenleri Nelerdir?

;

Alerjik Olan Kaşıntılara Ne İyi Gelir?

Öncelikle kan testleri ve gerek görülen diğer testlerin sonucu olarak, kaşıntı sebebi eğer alerjik olarak görülürse, reçetelenen antihistaminik ilacı kullanılır. Uyku yapma riskinden dolayı akşam yatmadan önce alınmalıdır. Eğer kaşıntı tek bir noktada olup çok kaşıma sonucu yara oluşturulursa yine doktor tarafından yazılan kremler ile yara iyileştirilebilir.

Video: Alerji ve Kaşıntıdan Isırgan Yaprağı Çayı İle Kurtulun!

 

 

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU