Bebeğinize yapacağınız masaj ile gelişimine destek olurken onun rahatlamasını sağlayabilir ve sevgi dolu bir ilişki kurabilirsiniz. Masaj ile bebeğinizin huzurlu olmasını ve sakinleşmesini sağlarken güçlü bir ilişki de kurmuş olursunuz. Bu yazıda bebek masajıyla ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bebek Masajının Faydaları Nelerdir?

Doğru şekilde yapılan masajın her bebeğe oldukça faydası bulunmaktadır.

Bebek masajı nedir? Bebek masajının faydaları nelerdir? Diye bakılacak olursa;

  • Stres hormonlarının azalmasını sağlayarak bebeğinizin sakinleşmesine ve huzurlu olmasına yardımcı olmaktadır.
  • Solunum ve dolaşımı iyileştirerek bebeklerin bağırsak ve gaz sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Bebeğin daha kolay uyumasını sağlar.
  • Enfeksiyonlara karşı direnç özelliği gösterir.
  • İshal ve kabızlık sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
  • Bebeğe güven duygusu hissettirir ve sosyalleşmesine katkı sağlar.
  • Prematüre bebeklerde kilo alımına fayda sağlar.
  • Bebeğin büyüme ve gelişmesine katkı sağlar.

Bu gibi faydalar ile bebek masajı, bebeğin fiziksel ve ruhsal iyiliğine oldukça katkı sağlamaktadır.

Bebek Masajı Nedir? Bebek Masajının Faydaları

Bebek Masajı Nedir? Bebek Masajının Faydaları

Hangi Ayda Bebek Masajı Yapılır?

Bebek masajına doğumdan sonra hastaneden eve gelindiğinde başlanabilir. Masaj tekniklerini doğru bir şekilde öğrenmek ve düzenli olarak uygulamak çocuğun gelişimi için oldukça faydalıdır. Yeni doğanlar için günlük 10 dakikalık masaj yeterli olmakla beraber ilerleyen dönemlerde ise bu süre 20 dakikaya uzatılabilir. Büyümesiyle beraber bebek daha fazla hareketleneceği için masaj süresi de artırılarak rahatlaması sağlanabilir.

MİDYO  Bebeklerde önce hangi diş çıkar? Diş çıkaran bebeklerde nelere dikkat edilmeli?

Bebek Masajına Başlamadan Önce Ve Masaj Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeğe faydalı olması için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Gerekli özellikle dikkate alınarak yapılan masajın çocuğun gelişiminde önemli etkisi bulunmaktadır.

Dikkate alınması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeğin yeni aşı olduğu durumlarda aşı yapılmamalı ayrıca masaj yapacak kişinin ellerinde enfeksiyon ya da yara varsa da masaj yapmamalıdır.
  • Masaj yayılmayı hızlandıracağı için bebekte enfeksiyona bağlı bir hastalık durumu söz konusu ise yapılmamalıdır.
  • Masaj yapılacak ortamın uygun ısıda olması gerekir.
  • Masaj bebeğin tok olduğu zamanlarda yapılmalı, beslendikten 1-2 saat sonrası masaj için ideal zamanlardır.
  • Eller soğuk olmamalı, bebeğin doğrudan tenine değeceği için uygun ısıda olmasına dikkat edilmeli.
  • Masaj yaparken bir bölge bitmeden diğerine geçilmemelidir. Her seferinde bütün bölgelere masaj yapmak gerekli değil.

Bebeklere Masaj Yaparken Hangi Yağlar Tercih Edilmeli?

Gelişmiş koku duyusuyla dünyaya gelen bebeklere dokunmak kadar kokuları algılaması da gelişimlerinde önemli etkiye sahiptir. Bu nedenle kullanacağınız yağ masajın bütünleyici parçasıdır. Bebek zamanla koku ile aldığı sinyalleri hissettiği duygular ile bütünleştirmeye başlar.

Bebeğe masaj yaparken papatya yağı, tatlı badem yağı ve lavanta yağı gibi cildi tahriş etmeyen ve güzel kokulu yağlar tercih edilmesi önerilmektedir. Özellikle gaz sorunu yaşayan bebekler için lavanta yağının iyi geldiği belirlenmiştir. Ayrıca masaj için alacağınız bu yağların doğal içerikli olmasına özen göstermelisiniz.

MİDYO  Alt ıslatma (Enürezis) nedir? Kalıcı çözüm için ne yapmalı?

Bebek Yüz Masajı

Parmak uçları anlın ortasına koyularak masaja başlanır. Alnın ortasından şakaklara şakaklardan yanaklara doğru masaj yapılır. Yine ağızın alt orta kısmından çeneye doğru yumuşak hareketle ile masaj yapılmaktadır. Diş çıkarma, emme ve ağlama zamanlarında bu masaj rahatlamasını sağlayacaktır.

Bebek Masajı Nedir? Bebek Masajının Faydaları

Bebek Masajı Nedir? Bebek Masajının Faydaları

Bebek Kol Masajı

Omuzdan başlayıp bileklere doğru sıvazlayarak masaj yaptıktan sonra aynı işlemi bu sefer bileklerden omuzlara doğru tekrarlayabilirsiniz. Ellerine ve parmaklarına da basit dokunuşlar ile masaj yapılabilir. Son olarak bebeğin ellerinden tutup küçük dairesel hareketler yaptırarak kol masajını tamamlamış olursunuz.

Bebek Bacak Masajı

Bacak masajı kol masajıyla çok benzer şekildedir. Kalçadan bileklere doğru dairesel hareketlerle ovarak masaj yapın, daha sonra hareketi tersten, yani bileklerden kalçaya doğru tekrarlayın. Ayaklarına da başparmaklarınızla topuktan parmak uçlarına doğru masaj yapabilirsiniz. Ayak parmaklarını da teker teker ovduktan sonra masajınızı tamamlayın.

Bebek Karın Masajı

Gaz masajı olarak da bilinen bu masajda kaburgaların alt kısmından kasıklara doğru avuç içleriyle narince bastırarak manevralar yapılır. Daha sonra bebeğin bacaklarını havaya kaldırıp dizlerini karnına doğru iterek 10 saniye kadar bekleyip işlemi tekrarlayabilirsiniz. Dairesel hareketler ile masajınızı sürdürüp sonlandırabilirsiniz bu masaj bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Bebek Sırt Masajı

Bu masajı uygulamak için bebeğinizi yüz üstü yatırın, bir elinizi kalçasına diğer elinizi ensesine koyarak zıt şekilde sırtını sıvazlayın. Sonra iki eli yan yana koyarak aşağı yukarı ellerinizi hafifçe kaydırmaya devam edin. Daha sonra sırtında parmak uçlarınızla küçük daireler çizin ve sanki yağmur yağıyormuş gibi küçük vuruşlar ile masajınızı sürdürün. Son olarak sırtından aşağıya doğru yavaşça okşayarak masajınızı sonlandırabilirsiniz..

MİDYO  Bebeklerde ne zaman diş fırçalanır? Fırçalarken nelere dikkat etmek gerekir?
İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU