Başlıklar
Halk arasında zatürre olarak adlandıran hastalığın adı pnömonidir. Zatürreye hem bakteriler hem de virüsler neden olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi zatürre hastalığında da bağışıklık sistemi çok önemlidir. Yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi yavaşlar ve vücut hastalıklarla baş etmekte zorlanır. Hastalıkları önlemede aşısının önemi çok büyüktür. Aşı vücutta antikor oluşumunu sağlayan bir maddedir. Aşılar bu kadar önemliyken aşı olmamak hem kişinin hem de toplumun sağlığını riske atar. Peki, zatürre aşısı nedir? Zatürre aşısı hemen hemen her yaşta yapılan ve kişiyi zatürre hastalığından koruyan bir aşıdır. Etkinliği kanıtlanmıştır. Ayrıca tüm dünyada da uygulanan bir aşıdır.
Zatürre Hastalığı Nedir?
Yaşlı kişilerde oldukça tehlikeli olan bu hastalık her yaş grubunda görülebilir. Zatürre akciğer dokusunun iltihaplanmasına verilen addır. Covid enfeksiyonunda sıkça adını duyduğumuz zatürre viral zatürre olarak geçer. Akciğer dokusu iltihaplandığı için akciğerlerde gerçekleşen solunum olayı sekteye uğrar. Dokulara yeterli seviyede oksijen taşınamaz ve bunun sonucu olarak da çoklu organ yetmezliği görülebilir.
Oksijen satürasyonu düşer ve kişinin hayatı tehlikeye girer. Çok riskli bir hastalık olan zatürreden aşı ile korunabiliriz. Covid enfeksiyonunda gelişen zatürreyi buzlu cam görüntüsü ile tarifleyebiliriz. Akciğer dokusu iltihaplandığı için röntgen filminde bu şekilde bir görüntüye neden olur. Akciğer hayati bir organ olduğu için akciğerlerde oluşan sorun tüm vücudu etkiler.
Zatürre Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Zatürre aşısı sağlık bakanlığının aşı takviminde yer alan bir aşıdır. Yeni doğan bebeklere ikinci ayda, dördüncü ayda ve bir yaşında uygulanır. Ayrıca 65 yaşından büyük olan herkes aşıyı yaptırabilir. Zatürre aşısı daha önce bir yaşına kadar olan bebeklere 4 doz şeklinde uygulanırken şu an 3 doz şeklinde uygulanmaktadır.
Zatürre Aşısı Kimlere Yapılır?
Zatürre aşısı yapılma popülasyonu çok geniştir. Zatürre aşısı zorunlu olarak bebeklere uygulanmaktadır.
Bunun dışında;
- Kronik hastalığı olanlara
- Kanser tedavisi gören kişilere
- Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilere
- Şeker ve kalp hastalığı olan kişilere
65 yaş üstü kişilere zatürre aşısı yapılmalıdır. Aşının koruyuculuk oranı çok yüksektir. Covid enfeksiyonu sonrasında akciğerlerde bakteriyel zatürre oluşabilir. Bu durum çok tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle aşı olmak ikinci bir enfeksiyonu önleyecektir.
Zatürre Aşısı Covid Nedeniyle Oluşan Zatürreden Korur Mu?
Covid enfeksiyonuna bağlı olarak zatürre gelişebilir. Ancak covid enfeksiyonunda oluşan zatürre bakteriyel zatürre enfeksiyonundan çok daha farklıdır. Covid enfeksiyonunda etken covid-19 virüsüdür. Zatürre aşısı ise bakteriyel bir aşıdır.
Zatürre aşısı covide bağlı zatürreyi engellemese bile daha sonra gelişebilecek bakteriyel zatürre enfeksiyonunu önler. Korona geçiren bazı hastalarda vücut direnci düştüğü için aynı anda bakteriyel zatürre oluşabiliyor. Bu durum bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilir. O yüzden zatürre aşısı yaptırmak çok önemli ve gereklidir.
İzleyin: Zatürre aşısı yaptırılmalı mı? – Prof. Dr. Metin Özkan (Göğüs Hastalıkları Uz.)
Zatürre Aşısı Çeşitleri Nelerdir?
Zatürre aşısı iki çeşittir. Kpa 13 ve pnömo 23 olmak üzere iki farklı türü vardır. Kpa 13 yetişkin kişilere bir defa yapılır ve ömür boyu koruma sağlar. Pnömo 23 ise 5 yılda bir yapılır. Bebeklere uygulanan aşı kpa 13’tür. Toplumda ne kadar çok kişi aşılanırsa hastalığın görülme oranı da o derece azalır. Aşağı sağlık kurumlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Ancak bazı özel sağlık kurumlarında belli bir ücret karşılığında aşıyı yaptırabilirsiniz. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde bu iki aşıyı aynı anda yaptırabilirler. Ancak pnömo 23 aşısı en fazla 3 defa yapılabilir. Birer doz her iki aşıdan yapıldığı anda yeterli olacaktır. Daha sağlıklı bilgi için doktorunuz ile görüşünüz.
Zatürre Aşısının Yan Etkisi Var Mıdır?
Hastalıkları önlemede aşının etkisi tartışılmaz. Bir aşının etkinliği en az beş yıl kadar bir süreyi kapsar. Aşı üretildikten sonra bazı denemeler ve testler için belli bir zaman gerekir. Zatürre aşısı uzun yıllardır uygulanan bir aşıdır. Zatürre aşısının bazı basit yan etkileri olabilir. En çok görülen yan etki ise aşının yapıldığı bölgedeki ağrıdır.
Ağrı genellikle bir iki gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bazı kişilerde halsizlik ve hafif bir ateşte görülebilir. Zatürre aşısında çok ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Ülkemizde yıllardır uygulanan zatürre aşısı oldukça güvenli bir aşıdır. Site yararlı bilgileri sizlere sunan güvenilir faydalı bir sitedir. Zatürre aşısı hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabını sitede bulabilirsiniz.