Beslenme, çocuklarınızın gelişimi için büyük bir öneme sahiptir. Ancak çocuklara yemek yeme alışkanlığı kazandırmak ise sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Çocuklarınıza kolay bir şekilde yemek yedirebilmek için çeşitli yollar deneyebilirsiniz. Birçok ebeveyn, çocuğuna yemek yedirebilmek için teknolojik aletlerden yararlanır.

Bu aletlerin başında telefon, bilgisayar, televizyon ve tablet yer almaktadır. Ama mümkün olduğu kadar çocuğunuza yemek yedirirken teknoloji ile oyalamayın. İlerleyen zamanlarda bu durum çocuğunuzda alışkanlık yapabilir ve teknoloji olmadan yemek yiyemez hale gelir. Bu tür bir problemle karşılaşmamak için çocuğunuzun yemek yeme alışkanlığı kazanmasını sağlayacak sağlıklı yöntemler deneyin.

Çocuklarınıza Beslenme Alışkanlığı Kazandırmanın Sağlıklı Yolları

Teknolojiyi kullanmak, çocuklarınıza yemek yeme alışkanlığı kazandırmanın en kolay yoludur. Ancak bu yol, onlar için pek doğru bir tercih değildir. Bu nedenle teknoloji olmadan çocuklarınıza beslenme alışkanlığı kazandırmayı denemelisiniz. Teknolojiyi kullanmadan çocuklarınıza beslenme alışkanlığı kazandırabileceğiniz yöntemler ise şunlardır:

  • Çocuğunuza yemek yedirmeye çalışırken onu cesaretlendirici cümleler kurabilirsiniz. Ancak bu cümlelerde abartıya kaçmamaya dikkat edin.
  • Çocuğunuza tek başına yemek yedirmeyin. Ailecek masaya oturup yemek yemeye gayret edin.
  • Çocuklarınız bazı yemekleri sevmeyebilir, bu yemeklerin yerine farklı şeyler denemelerini sağlayın. Sevmedikleri yemeği yemeleri için onları asla zorlamayın.
  • Hazırladığınız yemeklerin görsel açıdan cezbedici olmasına önem verin. Çocuklar, ilk olarak görselliği ön planda tuttukları için beğendikleri bir yemeyi mutlaka tatmak isterler.
  • Yemek yediğinde çocuklarınızı ödüllendirmeyin ya da yemediğinde cezalandırmayın.
  • Tokluk ve açlık kavramlarını çocuklarınıza öğretmeye çalışın.
MİDYO  Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçirilir?

Bu yöntemleri uygulayarak da çocuklarınıza yemek yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Böylece sağlıklı bir şekilde gelişimlerine yardımcı olursunuz.

Yemek Esnasında Teknolojiyi Çocuklarınızdan Uzak Tutun

Çocuğunuza Yemek Yedirirken Teknoloji İle Oyalamayın

Çocuğunuza Yemek Yedirirken Teknoloji İle Oyalamayın

Teknoloji, doğru bir şekilde kullanıldığı zaman insanı ileriye götüren bir araçtır. Bu aracı nerede nasıl kullanacağınızı bilmek, son derece önemlidir. Teknolojik aletler, özellikle de çocuklarınızda ileri bir derece de bağımlılık yapar. Ebeveynlerin birçoğu, bu bağımlığı göz önüne almadan çocuklarına teknolojik aletleri verirler.

Özellikle de yemek yerken onların dikkatini dağıtmak için teknolojiyi kullanırlar. Ancak bu davranış, onların tat alma duyularını hissetmemelerine kadar ciddi sonuçlara neden olabilir. Teknoloji ile birlikte yemek yiyen çocuklar, zamanla yemek yemenin teknoloji olmadan mümkün olmadığını düşünmeye başlarlar. Yemek yerken odaklandıkları tek şey teknoloji olduğu için yediklerinin tadını alamazlar. Yemek yerken televizyonun bile açık olmaması, çocuklarınızın yararına olacaktır.

Yemek Yemek ve Teknoloji Arasında Bağ Kurmalarına Engel Olun

Teknoloji ile birlikte yemek yemeye alışan çocuklar belirli bir zaman sonra yemek yemek ve teknoloji arasında bir bağ kurar. Bu bağdan dolayı da teknolojisiz yemek yiyemeyeceği hissine kapılır. Çocuğunuza yemek yedirmek için teknolojiyi kullanmanıza gerek yoktur. Sağlıklı yöntemler deneyerek de onlara bu alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

Örneğin, yemek sırasında tatlı bir sohbet ya da yemek sonrasında eğlenceli bir oyun ile çocuklarınızın aktif bir hayat yaşamasını sağlayabilirsiniz. Teknoloji bağımlısı olan bir çocuğunuz olsun istemiyorsanız, çocuğunuzu yemek yemesi için başka şekilde teşvik etmeniz gerekir.

MİDYO  Bebeklerde göz temizliği nasıl yapılır?

Teknoloji İle Yemek Yiyen Çocuklar Tat Alma Duyusunu Hissedemez

Çocuğunuza Yemek Yedirirken Teknoloji İle Oyalamayın

Çocuğunuza Yemek Yedirirken Teknoloji İle Oyalamayın

Teknoloji ile birlikte yemek yeme alışkanlığı kazanan çocuklar, ileri zamanlarda tat alma duyusunu hissedemeyebilirler. Çünkü teknoloji karşısında olan çocuklar, sadece göz ve beyinlerini çalıştırırlar. Odaklanılan şey teknoloji olduğu için yedikleri yemeğin tadını alamazlar.

Bu nedenle de yemek yeme alışkanlığı kazanamaz ve teknoloji bağımlısı olurlar. Ebeveyn olarak bu konuda bilinçli hareket etmeniz, çocuklarınızın gelişimi açısından son derece önemlidir. Onları oyalayacak şeylerin sağlıklarını tehlikeye atacak bir etki yaratmamasına özen gösterin. Yemek yerken mutlu olmalarını sağlayabilir ve yemek yemeyi onlar için eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Video: Tabletsiz Yemek Yedirmek – Gözde Erdoğan Beslenme Serisi 6. Bölüm

Çocuklarınızla Birlikte Zamanında Yemek Yiyin

Çocuklarınıza sizden ayrı bir öğün oluşturmayın. Sofraya ailecek oturup yemek yemeye özen gösterin. Bu durum çocuğunuz üzerinde olumlu bir etki yaratır ve yemek yemenin keyfine varabilir. Bir çocuğun en mutlu olduğu an, ailesi ile zaman geçirmesidir.

Yemeklerden sonra yapacağınız aktivitelerde çocuklarınıza yemek yeme alışkanlığı kazandırabilir. Yemek yedirmek için çocuklarınıza kesinlikle baskı yapmayın. Onları zorlamaya çalışarak yemek yemekten uzaklaştırabilirsiniz. Sevdiği yemekleri yaparak onları mutlu edebilir, bu sayede de yemek yeme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki yemek sırasında kullanılan teknoloji, çocuklarınıza sadece zarar verir.

MİDYO  Çocuklar için robotik kodlamanın önemi ve faydaları nelerdir? Nasıl öğrenebilirler?
İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU