Başlıklar
Satranç, çocuklarınızın gelişimi için büyük bir öneme sahip olan oyunlar arasında yer alır. Zihinsel gelişim için oldukça büyük bir etki sağlayan satranç, her çocuğun öğrenmesi gereken sporlardandır. Çocuğunuzun özellikle de erken yaşlarda bu sporun kurallarını öğrenmesi, ileride kendini daha iyi derece geliştirebilmesine olanak sağlar. Çocuklarınızın hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlayan bu oyun sayesinde zeka gelişimleri büyük oranda etkilenebilir. Ancak satrancı doğru bir şekilde öğretmek için ebeveynlere büyük görevler düşer. Peki, çocuklar için temel satranç eğitimi nasıl verilir? Bu eğitim hakkında tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Çocuklarınıza olması gerektiği gibi temel satranç eğitimi verebilirsiniz. Eğitim verirken bazı hususlarda dikkatli olmanız gerekir.
İzleyin: Ders 1 – Satrancı Tanıyalım
Satrancı öğrenmek istemeleri için onları teşvik edici hareketlerde bulunabilirsiniz. Özellikle de aile ebeveynlerinin çocuklarla beraber satranç oynaması, onlara müthiş bir özgüven aşılayabilir. Temel bir eğitimin ilk şartı, satranca karşı ilgi duymalarını sağlamanızdır. Bu ilgiyi onlara aşılarsanız, satranç eğitimi için gerekli bir ortam hazırlamış olursunuz.
Satranç Taşlarının Özelliklerini Çocuklarınıza Anlatın
Çocuklar için temel satranç eğitimine başlamadan önce yapmanız gereken ilk aşama, onlara satranç taşlarının özelliklerini öğretmektir. Piyonun, vezirin, atın, kalenin vs. taşların hangi özelliğe sahip olduklarını, nasıl hareket edebildiklerini öğretmeniz gerekir. Taşları doğru bir şekilde öğretmeniz, satrancın temelini oluşturur.
Taş görevlerini bilmeyen çocuklar, nasıl bir hamle yapılması konusunda başarısız olur. Bu bakımdan temel bir satranç eğitimine taşların görevleri ile başlanılmalıdır. Aynı zamanda taş dizimi nasıl olur, önce hangi taşın oyunu başlatması gerekir gibi konularda da çocuklarınıza gerekli temel bilgileri öğretmelisiniz. Ancak bunu yaparken çocuklarınızı sıkmamaya, satranca karşı bir ön yargı oluşturmalarını engellemeye çalışmalısınız.
Ders 2 – Kalenin Hareketi
Satranç Hamlelerini Çocuklarınıza Öğretin
Satranç taşları hakkındaki temel bilgileri öğrendikten sonra yapmanız gereken ikinci aşama ise satranç hamlelerini öğretmektir. Şah-mat ve rok gibi temel hamlelerinin ne olduğunu mutlaka anlatmalısınız. Temel satranç eğitiminde bu hususa dikkat etmelisiniz. Hamleleri öğretirken çocuklarınız üzerinde baskı kurmamaya dikkat edin.
Bu hamleleri öğrenmeleri için onlara zaman verebilirsiniz. Ayrıca sürekli uygulamaları olarak bu eğitimi verirseniz, daha kalıcı bir etki yaratabilirsiniz. Hamleleri anlatmak yerine uygulamalı bir şekilde göstermeniz, daha hızlı öğrenmelerini sağlar. Temel bir satranç eğitimi için bu hamlelerin eksiksiz bir şekilde öğretilmesi şarttır.
Ders 3 – Filin Hareketi
Satrancın Çocuklarınız Üzerindeki Etkileri
Satranç, zeka gelişimi açısından oldukça büyük faydalar sağlayan bir oyundur. Bu nedenle çocuklarınızın satranç öğrenmesini sağlamanız, pratik bir zeka yapısına sahip olmalarına etki edebilir.
Satrancın çocuklar üzerindeki etkileri ise şunlardır:
- İleriyi düşünme becerilerini geliştirir.
- Odaklanabilmelerini sağlar
- Analiz yapma yeteneklerini ortaya çıkarır.
- Muhakeme yapabilirler.
- Görselleştirme alanında gelişebilirler.
- Çoklu düşünme becerisi kazanabilirler.
- Planlama yapma konusunda gelişebilirler.
Eğer satrancı doğru bir şekilde çocuklarınıza öğretebilirseniz, bu alanlarda gelişimlerini sağlayabilirsiniz. Bunun için temel satranç eğitimini doğru bir şekilde yapmanız, son derece önemlidir. Satranç, aynı zamanda çocuklarınızın çevreyle olan ilişkilerini de güçlü hale getirir. Sosyal ve özgüvenli birer birey olmaları açısından satrancın önemi oldukça fazladır.
Onlarla Birlikte Satranç Oynayın
Temel satranç eğitimi verirken çocuklarınızla birlikte pratik yapmaya gayret edin. Onlarla ne kadar yakından ilgilenirseniz, öğrenmelerine o kadar yardımcı olabilirsiniz. Ebeveynleri olarak bu konuda yapacağınız en doğru hareket, çocuğunuzla karşılıklı satranç oynamaktır. Çocuğunuz bu durum karşısında kendini daha özgüvenli hissedebilir. Böylece çocuğunuzda olan satranç yeteneğinin ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Ders 4 – Vezirin Hareketi
Satranç Yarışmalarına Katılmalarını Sağlayın
Temel bir satranç eğitiminde çocuklarınızın satranç yarışmalarına katılmalarını sağlayabilirsiniz. Sürekli kaybetseler bile, bu durum onların daha hırslı olmalarına etki edebilir. Ayrıca kazandıklarını gördüklerinde ise satranca karşı olan ilgilerini daha da yoğun hale getirebilirler. Yarışmalara katılmak, hem eğlenmelerini hem de bu esnada öğrenmelerini sağlar. Satranç oyununda kendilerinin ciddiye alındığını gören çocuklar, öğrenmek için daha fazla çalışmaya başlar.
Çocuklarınıza temel satranç eğitimi vermek için onları ciddiye alın ve önemseyin. Öğrenirken eğlenmelerini sağlayın ve becerisini geliştirmek için ona destek olun. Satrancın kurallarını, düzgün bir şekilde çocuklarınıza anlatın. Her oyun esnasında kural hatırlatmasında bulunmayı da kesinlikle ihmal etmeyin. Hamle konusunda aceleci davranmamaları gerektiği konusunda onları bilgilendirin. Oyundan zevk almalarını sağlamak için sizde ona eşlik edin.
Ders 5 – Atın Hareketi
Ders 6 – Piyonun Hareketi
Ders 7 – Şahın Hareketi
Ders 8 – Saldırı
Ders 9 – Savunma