Vücudun daha sağlıklı olması için vitaminler ve mineraller gerekir. Vitamin ve mineraller vücut içinde yer alan sistemlerin düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu vitaminlerin bazısı vücut içinde sentezlenir. Bazısı ise dışarıdan sindirim yolu aracılığı ile vücuda kazandırılır. Kontrolsüz şekilde vitamin tüketimi bazı sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden fazla tüketimine dikkat edilmesi gereken vitaminler vardır. Peki, bu vitaminler nelerdir?

Fazla tüketimine dikkat edilmesi gereken vitaminler şunlardır:

  • A vitamini
  • K vitamini
  • E vitamini
  • D vitamini
  • B 12 vitamini
  • C vitamini

Bu gibi vitaminler vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde tüketilmelidir. Fazla tüketildiği taktirde organ ve dokulara zarar verebilir.

Fazla Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken Vitaminler

Fazla Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken Vitaminler

A Vitamini Fazla Tüketilirse Ne Olur?

A vitamini vücut için faydalı bir vitamin çeşididir. Fakat vücutta eksikliği söz konusu değilse ve dışarıdan takviye alınacaksa dikkat etmek gerekir. Kontrolsüz vitamin kullanımı sonucu vücutta çok fazla A vitamini birikir. Biriken A vitamini çok sayıda karaciğer hastalığını beraberinde getirir.

A vitamini fazlalığı karaciğer dokusunda hasarlara neden olur. Karaciğer bozulmaları nedeniyle kişinin günlük aktiviteleri kısıtlanır. Bu yüzden karaciğer sağlığı için A vitamini tüketirken daha bilinçli davranmak gerekir. Doktor uygun görmediği taktirde A vitamini takviyesi almamak gerekir.

Video: Vücudumuzun İhtiyacı Olan Vitaminlerin Günlük Alınması Gereken Miktarları. Sağlık Videoları

C vitamini Fazla Alınırsa Ne Olur?

C vitamini soğuk algınlığı, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma oranını düşüren bir vitamin çeşididir. Fakat fazla alındığı taktirde vücut için faydadan çok zararı vardır. Vücutta c vitamini fazlalığı böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Çok sık görülen böbrek ağrılarına ve böbrek taşı oluşumuna neden olur. Ayrıca c vitamini fazlalığı ve kontrolsüz tüketimi mide hastalıklarına da zemin hazırlar.

MİDYO  D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Sindirimi etkiler ve midede yanma hissi oluşturur. Ayrıca mide de bazı yaralar oluşmasına dahi sebebiyet verebilir. Bu yüzden c vitamini konusunda ölçülü davranmak ve aşırıya kaçmamak gerekir. Mevsime göre uygun miktarlarda portakal, mandalina gibi meyveler tüketmek gerekir. Bu meyveler ile c vitamini ihtiyacı karşılanabilir. C vitamini eksikliğinde ise doktora danışmak ve gerekli miktarda takviye almak gerekir.

K Vitamini Fazla Tüketilirse Ne Olur?

K vitamini vücut içerisinde çok nadir fazla görülür. Fazlalığı kişiyi ciddi derece rahatsız eder ve yaşamını olumsuz yönde etkiler. K vitamini fazlalığı kanın pıhtılaşmasına neden olur. Buda hayati bir etkendir. Çeşitli damarlarda tıkanma ve karaciğer hasarı da meydana gelebilir. Karaciğer fonksiyonları bozulduğu için yüzde yanma, kaşıntı ve acı gibi etkiler kendini gösterebilir. K vitamini ve çok sayıda vitamin çeşidi kontrol dışı alındığı taktirde kansere ve kanserli oluşumların meydana gelmesine yardımcı olur. Gereğinden fazla alınmaması gerekir.

D Vitamini Fazlalığında Neler Olur?

D vitamini kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Genelde güneş sayesinde alınır veya takviye şeklinde vücuda dahil edilir. Fazla alındığı taktirde çeşitli idrar yolu hastalıklarına neden olabilir. İdrar yaparken acı, yanma, renk değişikliği görülür. Cilt dokusunda kaşıntı, kızarma ve istenmeyen lekelenmeler sebep olur.

Ayrıca kas ve kemikleri de etkiler. Kas dokusunda kramplar, uyuşukluk ve ağrıya neden olur. Normalden fazla alınan d vitamini aynı zamanda kalp ritmini de etkiler. Kalp ritmini bozar ve kalp hastalıklarına neden olur. Kemiklerde hassasiyet ve ağrıya neden olur. Ayrıca mide bulantısı, kusma gibi genel belirtiler gösterir. Böbrek taşı oluşumu ve böbrek yetersizliği de fazlalığına görülebilen sorunlar arasında yerini almaktadır.

Fazla Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken Vitaminler

Fazla Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken Vitaminler

E Vitamini Fazlalığında Neler Olur?

E vitamini fazla tüketilirse sindirim sisteminde bazı sorunlarda neden olabilir. Sindirim sistemi organlarının çalışmasını etkiler. Mide kramplarına, midenin besinleri sindirirken zorlanmasına neden olur. Ayrıca e vitamini kanın yapısını bozar. Pıhtılaşmayı geciktirir. Pıhtılaşma mekanizmasının bozulması ise ölümcül sonuçlar doğurur.

MİDYO  Soğuk algınlığı nedir, neden olur? Tedavisi nasıldır?

Kan pıhtılaşmadığı için ufak bir kanama bile ölümcül risk sınıfına girer. Bu vitamin vücudun şeker dengesini de etkiler. Fazla olan vitaminler insülin azalmasına neden olur. İnsülin azalması sonucu hipoglisemiye girebilir. Hipoglisemi vücudun şeker oranının normal sınırın altında olmasıdır.

İlaç kullanan şeker hastalarına ve kan sulandırıcı kullanan hastalara E vitamini takviyesi yaparken dikkatli olmak gerekir. Fazla yapılan takviye bu hastaları ciddi derece etkiler. Hatta ölüme bile neden olabilir. Dengeli ve düzenli bir beslenme sayesinde her vitamin grubunu kontrollü şekilde vücuda almak gerekir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU