Başlıklar
Sakroiliak eklemin iltihaplanması, sakroiliak eklemleri veya omurganın alt kısmı (sakrum) ile pelvis arasındaki bağlantıyı içeren ilerleyici bir enflamatuar süreçtir. Peki, kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Kuyruk sokumu ağrısı veya koksigeal ağrı, omurganın koksiks adı verilen alt kısmında kronik ağrıya neden olabilen nispeten nadir ve neredeyse bilinmeyen bir komplikasyondur.
Kuyruk ağrısı, lokalize bir ağrı olarak hissedilir ve genellikle otururken veya omurganın alt kısmına baskı uygulayan herhangi bir aktivite yaparken daha da kötüleşir. Bu komplikasyon kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve genellikle düşme veya doğum gibi yerel yaralanmalar nedeniyle ortaya çıkar.
Nadir durumlarda, bir tümör veya enfeksiyon varlığı kuyruk ağrısına neden olabilir. Kuyruk ağrısını önlemek için ipuçları kullanılabilir. Kırk veya dördüncü on yaşlarında daha yaygındır ve obez kişilerde ve çok oturanlarda görülme olasılığı daha yüksektir.
Sakroiliak Eklem İltihabının Belirti Ve Semptomları
Bazen kuyruk tahrişi siyatik ve sırt ağrısının ana kaynağıdır ve buna dikkat edilmemesi nedeniyle hasta uzun süre sırt ağrısı olarak tedavi edilebilir ancak asıl nedeni kuyruktur.
Kuyruk ağrısının semptomları aşağıdakilerden birini veya tümünü içerebilir:
- Otururken daha da kötüleşen ağrı.
- Dokunulduğunda veya basıldığında kötüleşen kuyruk ağrısı
- Oturmaktan ayağa kalkmaktan pozisyon değiştirdiğinizde daha da kötüleşen ağrı
- Kabızlık ile daha da kötüleşen
Çok nadir durumlarda kuyruğu çıkarmak için ameliyat önerilir, ancak bu ameliyat (kökektomi) sadece ağrı şiddetli olduğunda yapılır ve en az birkaç ay ameliyatsız tedavi ve aktivitelerin düzeltilmesinin ağrı kesici üzerinde etkisi yoktur.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Sebepleri
Kuyruk kemiği ağrısının nedeni, vücut anatomisinin hangi bölümlerinin kuyruk kemiği ağrısına neden olduğunu hâlâ tam olarak bilmememizdir. Çoğu durumda, koksigeal kemik ağrısının (bilinmeyen koksigeal ağrı olarak bilinir) kesin nedeni bilinmiyor ve bu nedenle komplikasyonun semptomları kontrol ediliyor.
Genel olarak, kuyruk ağrısının nedenini teşhis etmek, ağrının nedeni olarak aşağıdaki altta yatan nedenlerden birini gösterecektir:
- Lokal travma: Kuyruk kemiğine düşmek, bağların iltihaplanmasına veya kuyruk kemiğine zarar verebilir veya kuyruk kemiğini sakruma bağlayabilir. Bu, kuyruk ağrısının en yaygın nedenidir.
- Doğum: Hamilelik sırasında bebeğin başı kuyruk kemiğinin üzerinden geçer ve bazen kuyruk kemiğine baskı, kuyruk kemiği bileşenlerine (disk, bağlar ve kemikler) zarar verebilir.
- Basınç: At binme ve uzun süre sert bir zeminde oturma gibi kuyruk kemiğine uzun süreli baskı uygulayan bazı aktiviteler kuyruk kemiği ağrısını tetikleyebilir. Genellikle bu faktörler kalıcı kuyruk ağrısına neden olmaz, ancak iltihap ve semptomlar kontrol edilmezse ağrı kronikleşebilir.
- Tümör veya enfeksiyon: Nadir durumlarda, kuyruk ağrısına, kuyruğa baskı uygulayan kuyruk bölgesindeki bir tümör veya enfeksiyon neden olur.
Genelde kuyruk hasar görmüşse veya aşırı basınç uygulanıp kemiklerinin normal hareket açıklıklarının dışına çıkmasına neden olan çok sınırlı ise bu bölgede lokal ağrı ve iltihaplanma meydana gelir. Bağların veya vestibüler diskin hasar görmesi de ağrıya neden olabilir. Ayrıca, nadir durumlarda, kuyruk kemiğinin kırılması veya kuyruk kemiğindeki bir enfeksiyon veya tümör, kuyruk kemiği ağrısına neden olabilir.
Kuyruk Ağrısının Nedenini Teşhis Etmek
Doktor, hastanın tam bir tıbbi öyküsünü alarak ve fizik muayene yaparak kuyruk ağrısını teşhis eder.
Kuyruk kemiği ağrısının tedavisinin komplikasyonu için tam bir fizik muayene aşağıdakileri içeriyor
- Ağrıya neden olabilecek bir yumru veya tümörü kontrol etmek için pelvis ve anüs muayenesi
- Dokunma hassasiyetini kontrol etmek için kuyruğa dokunun
Genellikle muayenede en çok dikkat çeken bulgu, kuyruğa dokunarak belirlenen yerel dokunmaya duyarlılıktır. Kuyruk dokunmaya duyarlı değilse, bu bölgedeki ağrı, lumbosakral omurlar arasında disk herniasyonu veya disk tahrip edici hastalık gibi başka bir yapısal sorundan kaynaklanıyor olabilir.
Omurgadaki bir enfeksiyon veya tümörü ağrı nedeni olarak ekarte etmek için bir MRI taraması Kemik taramaları ve BT taramaları çok az bilgi sağladığından, genellikle kullanılmazlar. Genellikle tüm görüntüleme testlerinin sonucu negatiftir.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Tedavi Yöntemleri
Uzmanlaşmış bir klinikte önce hastanın öyküsü ve klinik muayenesi yapılır, kuyruk ağrısının nedeni teyit edilip röntgen çekildikten sonra hastaya uygun tedavi yapılır. Bu tedaviler, uygun egzersiz, kuyruk fleksiyonu, enjeksiyonlar, pillar gangliyon bloğu ve ilaçları içerebilir. Kuyruk kemiği ağrısı için kullanılan tedaviler genellikle lokaldir ve invaziv değildir.
Genel olarak, kuyruk ağrısı için ilk tedaviler şunlardır:
- Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların reçetelenmesi. İbuprofen, naproksen gibi yaygın NSAID’ler, genellikle ağrının nedeni olan kuyruk çevresindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
- Ağrının başlamasından sonraki ilk birkaç gün, ağrılı bölgeye günde birkaç kez buz veya soğuk torba koyun.
- İlk birkaç günden sonra ağrılı bölgeye ısıtın veya sıcak bir torba koyun.
- Uzun süre oturmaktan veya ağrılı bölgeye mümkün olduğunca baskı uygulamaktan kaçının.
- Otururken kuyruğa baskı uygulanmasını önlemek için bir yastık kullanın. Bazıları için halka şeklindeki yastıklar işe yararken, diğerleri için bu yastıklar uygun değildir ve kuyruğa baskı yapılmasını engellemez. Birçok kişi V şeklinde veya U şeklindeki köpük yastıkları tercih eder (ortası boş olanlar, böylece kuyruk hiçbir şeyle temas etmez). Genel olarak kuyruğa baskı yapılmasını engelleyen herhangi bir yastık veya oturma pozisyonu idealdir.
- Kabızlık veya dışkılama ağrıya neden oluyorsa, hastaya dışkı yumuşatıcılar kullanması ve lif ve su alımını artırması tavsiye edilir.
İzleyin: Kuyruk sokumu ağrılarının nedenleri nelerdir?
Ağrı, hareket artık aşırı ağrıya neden olmayacak kadar azaldıktan sonra, günlük hafif aerobik aktivite yapmak yardımcı olacaktır. Çünkü artan kan akışı, ağrı bölgesine iyileştirici besinler sağlar ve vücudun doğal kendini iyileştirme yeteneğini harekete geçirir. Aerobik egzersizin bir başka faydası da vücudun ağrıyı gidermek için kullandığı doğal süreç olan endorfin salgılanmasıdır.
Makalemizin içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere kesinlikle yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz.