Nano kelimesi teknolojik anlamda en çok kullanılan ve ilgi çeken kavramlardan biridir. Teknoloji ile birleştirildiğinde ortaya çıkan nanoteknoloji farklı iş bölümlerine ayrılmıştır. En çok duyduğumuz iş bölümlerinden biri de nanoteknoloji mühendisliğidir. Peki, nanoteknoloji mühendisliği bölümü nedir? Neyi inceler?

Nanoteknoloji maddenin en küçük yapı taşları olan atom ve molekülleri inceleyen bilim dalıdır. Günümüze kadar birçok kez maddenin en derinine kadar inilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle sürekli farklı iş kolları ortaya çıkmıştır. Nanoteknoloji mühendisliği de bulunduğumuz zaman diliminde maddenin en küçük parçacığına ulaşabilen en ileri bölümdür.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri

Nanoteknoloji mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans eğitimi verir. Eğitim sonunda öğrencilerin 240 AKTS kotasını tamamlamaları ve mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor.

Bu bölüme gidecek öğrenciler;

  • Nano Bilim ve Mühendislikte Kimyasal Teoriler
  • Nanomalzemeler ve Üretim Yöntemleri
  • Taşınım Mekanizmaları Laboratuvarı
  • Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Aşamaları
  • Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Aşamaları Laboratuvarı
  • Doğrusal Cebir
  • Diferansiyel Denklemler
  • Bilgisayar Programlama
  • Malzeme Bilimi
  • Matematik

Dersleri temel olmak üzere birçok dersi 4 yıl boyunca görecekler. Başarılı bir şekilde dersleri geçtikleri takdirde “Nanoteknoloji Mühendisliği Lisans Diplomasına” sahip olacaklar ve “Nanoteknoloji Mühendisi” unvanını kazanacaklar.

İzleyin: Nanoteknoloji Mühendisliği İş İmkanları ve Maaşları

Nanoteknoloji Mühendisliği Ne İş Yapar?

Nanoteknoloji mühendisi laboratuvarlarda çalışırken maddenin küçük yapı taşına iner. Burda bazı deneyler ve gözlemler yapar. Ardından bu deneylerin sonuçlarını elde eder ve bir analiz yapar. Deney olumlu sonuçlandığı takdirde farklı ürünlerin geliştirilmesini sağlayarak rapor hazırlar.

MİDYO  Bilimsel olarak kanıtlanmış kilo verme yöntemleri

Bu tür araştırma ve deneyler dışında nanoteknoloji mühendisleri birçok iş yapabilir. Kalite kontrol, tasarım, üretim, proje maliyet analizi yapma, malzeme tedariki ve yöneticilik gibi iş kollarında da görev alırlar

Nanoteknoloji Mühendisliği İş İmkanları

Nanoteknoloji mühendisleri elektronik ve otomotiv başta olmak üzere maddenin en küçük yapı taşlarını inceleyen her alanda iş bulabilirler. Ülkemizde ise askeri savunma sistemlerinde, AR-GE çalışmalarında, TUBİTAK’ta, devlet laboratuvarlarında çalışabilirler.

Nanoteknoloji Alanları

Nanoteknoloji teknolojinin de gelişmesiyle birlikte çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Biyoloji, fizik, kimya, malzeme bilimi, bilgisayar gibi alanların dışında tıp alanına da büyük katkılar vermeye başlamıştır. Kısıtlı uygulamaları olmasına rağmen gelişen ve ileride çok daha geniş yelpazelere yayılacağı biliniyor. Bu teknoloji sayesinde üretilebilecek mikroskobik aletler ile tüm vücudumuza erişim sağlayarak kolay tedaviler uygulayabiliriz.

Nanoteknoloji ile birlikte kirlenmeyen eskimeyen çok daha dayanıklı giysiler üretilebilir. Soğuk ve sıcak havalara göre uyum gösterebilen giysiler ile dolaşabiliriz. Yangın, gaz zehirlenmesi gibi olaylarda kendi kendine savunma mekanizması oluşturabilen giysiler ile hayatlarımızı kurtarabiliriz.

Gelecekte en büyük sorunlardan biri olması beklenen su sıkıntısını da nanoteknoloji ile çözebiliriz. Bu teknoloji ile birlikte su kaynakları kendini yenileyebilir. Hatta yağmurun az yağdığı su sıkıntısı yaşayan bölgelerin susuzluktan kurtarılmasını sağlayabilir. Kısacası nanoteknoloji aslında çağımızın anahtarı diyebiliriz.

Bu anahtarın günümüzdeki kullanım alanları ise şunlardır:

  • Nano Elektrik ve Bilgisayar Teknolojisi
  • Biyoteknoloji, Tarım ve Gıda
  • Malzeme ve İmalat Sektörü
  • Tıp ve Sağlık Alanları
  • Çevre ve Enerji
  • Havacılık ve Uzay Araştırmaları
  • Savunma Sistemleri
MİDYO  RAM nedir ve neden önemlidir? Kaç RAM'imiz olmalı?

Bu alanlarda şuanda bile çok büyük yol kat edilmiş durumda. İlerleyen yıllarda çok daha büyük gelişmeleri görebiliriz.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Bulunan Üniversiteler

Nanoteknoloji mühendisliği ülkemizde az sayıda üniversitede mevcut olsa da kontenjanların dolmaması ve puanının yüksek olmaması sebebiyle çok daha fazla iş imkanlarına sahiptirler.

Nanoteknoloji mühendisliği;

  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Yeditepe Üniversitesi
  • Uşak Üniversitesi
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji

Üniversitelerinde bulunmaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde bölümün adı “Nanoteknoloji Mühendisliği” olarak geçerken diğer üniversitelerde bölümün adı “Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği” olarak geçer.

Nanoteknoloji Mühendisliği Maaşları

Nanoteknoloji mühendislerinin maaşları çalıştıkları alana göre değişiklik gösterir. Devlet kurumunda çalışıyorlarsa sabit bir maaşları olur. Genellikle bu miktar 3000 TL ila 6000 TL arasında değişir. Fakat özel bir yerde çalışırsanız başlangıçta düşük bir ücret alsanız da birkaç yıl içerisinde kendinizi geliştirerek 6000 TL’nin de üzerinde maaşa sahip olabilirsiniz.

Kazanacağınız miktar tamamen size ve çalışmanıza bağlıdır. Üreteceğiniz ve icat edebileceğiniz ürünler ile hem dünyaya katkınız olabilir hem de çok daha büyük miktarlar kazanabilirsiniz. Nanoteknoloji mühendisliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız midyo.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler
Çocuklarda bahar alerjisi

Ebeveynler çocuklarda bahar alerjisi durumlarına yönelik araştırma yapmaktadır. Alerjiler tıpta hipersensivite reaksiyonları olarak bilinmektedir. Hapşuruk, öksürük, burun akıntı hissi, alerjik OKU

Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

MİDYO  Alakasız Youtube videolarının önüne nasıl geçilir?
Bilim nedir? Bilim nasıl ortaya çıktı?

Teknolojinin gelişmesiyle değişen dünyada düşünce hayatında sıklıkla sorulan bir soru vardır; bilim nedir? Bilim fiziki evrenin sistematik olarak gözlenmesi, deney OKU

Android telefonlarda ekran görüntüsü ve videosu nasıl çekilir?

Bir uygulamada beğendiğiniz fotoğrafı çekmek, arkadaşınıza göndermek. Ya da yaptığınız şeyin videolu olarak kaydetmek için ekran görüntüsü almak veya videosu OKU