Başlıklar
Müzik bilimleri, son zamanlarda en çok merak edilen üniversite bölümlerinden birisi olarak geçiyor. Müzik bilimleri ya da müzikoloji, müzik disiplini ve müzik bilimsel analizi üzerinde çalışma yapan bir bilim dalıdır. Genel olarak müziğin psikolojik, çevresel, sosyolojik, akustik ve nörolojik yönden araştırmasını, incelemesini yapar. Müzik bilimleri bölümünü öğrenen kişiler, müzik bilimleri nedir? sorusuna cevap arıyorlar. Müzik bilimleri bölümünde, müzikologlar yetiştiriliyor ve bu alanda uzman olunmasını sağlıyor.
Müzik bilimleri genel olarak 3 ana bölüme ayrılır ve bu alanlardan eğitimler verilir. Sistematik müzik bilimi, etnomüzikoloji ve tarihsel müzikoloji olarak sıralanıyor. Etnomüzikolog olan kişiler genel olarak müziğin neden yapıldığına yönelik araştırmalarda bulunurlar. Örneğin arabesk şarkı yazan bir kişinin ne bu tür şarkı yazdığını araştırırlar. Tarihsel müzikologlar ise müziğin batı tarihini araştırır ve bu alanda yeni keşiflerde bulunurlar. Sistematik müzikologlar da müziğin tüm sistemleri ile ilgili çalışmalarda bulunurlar.
Müzik Bilimleri Bölümü
Üniversitelerde yerini alan ‘Müzik Bilimleri Bölümü’ müzik alanında uzman olan bireyler yetiştiriyor. Genel olarak bu kişiler, müzik üzerine çeşitli araştırmalarda bulunuyorlar. Müziğin tarihi, insanlarda müziğin yeri gibi onlarca araştırma yapıyorlar.
Müzik Bilimleri Eğitim Süresi
Üniversitelerde son derece aktif bir şekilde dersler veren ve bu alanda uzman kişiler yetiştiren müzik bilimleri bölümü, eğitim süresi içerisinde son derece kaliteli eğitimler veriyor. Bölümün her dersi, bu alanda son derece uzman bireyler yetiştirmek için yeterli oluyor.
Müzik bilimleri bölümü üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesinde yer alıyor. Eğitim süresi ise 4 senedir. Yani 4 senelik bir eğitim veriliyor ve öğrencilerin 4 senede bu alanda uzman olması sağlanıyor. Eğer bölümü yabancı dil şeklinde okumak isteyen öğrenciler olursa onlara, yabancı dil hazırlık veriliyor. Bu da eğitim süresini 5 seneye çıkartıyor. Yani 1 sene yabancı dil hazırlık eğitimi veriliyor. Geri kalan 4 sene ise yabancı dil olarak tüm dersler sunuluyor.
Müzik Bilimleri Dersleri Nelerdir?
Müzik bilimleri dersleri de son derece merak edilen bir konu olarak geçiyor. Müzik bilimleri bölümünde verilen tüm dersler, öğrencilerin birer uzman olabileceği şekilde hazırlanmıştır. Her bir ders, öğrencinin bu alanda uzman olması için yeterli oluyor.
Müzik bilimleri bölümünün dersleri şu şekilde sıralanıyor;
- Müzikte Yazılı Anlatım
- Alan Çalışmasında İşitsel Kayıt Teknikleri
- Çalgı
- Bilim Perspektifinde Müzik
- Müzik Laboratuvarı
- Piyano
- Cumhuriyet Dönemi Müzik Politikaları: Müzik, Kültür ve Toplum
- Müziğin Tarihsel Evrimi: Romantizm Olgusu ve 20. YY
- Müziğin Tarihsel Evrimi: Rönesans Düşüncesinden Aydınlanma Çağına Kadar
- Müzik Araştırmacılığında Yöntem ve Teknik
- Temel Müzik Kavramları
Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesinde yer alan ‘Müzik Bilimleri’ bölümünün 4 sene boyunca vermiş olduğu dersler bu şekilde sıralanıyor. Bu derslerin aynı sıra tüm öğrencilere seçmeli derslerde veriliyor.
Müzik Bilimleri Bölümüne Nasıl Girilir?
Müzik bilimleri bölümünde okumak isteyen öğrencilerin ilk önce lise mezunu olmaları gerekiyor. Liseyi bitiren öğrenciler belli başlı sınavlar sonrasında oldukça kolay bir şekilde müzik bilimleri bölümüne kayıt yaptırabilirler.
Lise bitimi üniversite sınavına giren adaylar, istedikleri müzik bilimleri bölümünün puanını almak zorundadır. Daha sonra tercih ederek, tercihlerin sonuçlanmasını beklemelidir. Tercih işleminden sonra müzik bilimleri bölümü kazanılmışsa eğer üniversiteye giderek ön kayıt yaptırılır.
Daha sonrasında ise müzik bilimleri bölümünün sınavlarına katılma zorunluluğu oluyor. Adaylar bu sınavlarda başarılı olurlarsa, bölüme girmeye hak kazanırlar. 4 sene boyunca o üniversitede, o bölümde okuyabilirler. Ancak bu sınavlarda başarısız olan öğrenciler, bölüme giremezler.
Müzik Bilimleri İş Olanağı
Müzik bilimleri bölümünde okuyan kişilerin çalışma sahası genel olarak müzik üzerine oluyor. Kısacası bu kişiler, müzik olan her yerde istihdam edebilirler. Müzik bilimlerini bitiren adaylar TSK bünyesinde bando takımında rol alabilirler. Ayrıca TRT gibi bir birimde de iş gönül rahatlığıyla çalışabilirler.
Müzik üzerine çalışmalarda bulunan her kurumda itina ile görev alabilirler. Ayrıca müzik gruplarının yanında da çalışmalarda bulunabilirler. Müzik bilimleri mezunları Müzikolog olarak adlandırılırlar ve içerisinde müzik olan her yerde çalışabilirler. Müzikologlar eğer isterlerse bireysel olarak çalışmalarda yapabilirler. Genel olarak daha fazla ücret kazanmak isteyen kişiler, kendi başlarına çalışmalar yapabiliyorlar. Ayrıca bu alanda eğitmen olma imkanı da son derece yüksektir.
İzleyin: Atatürk Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi / Müzik Bilimleri Bölümü