Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çok sayıda birey vardır. Tüp bebek tedavisi ise bu bireylerin çocuk sahibi olabilmesi için umut olan bir tekniktir. Tüp bebek işlemleri ve tedavi süreci için bilinmesi gereken konular vardır. Bu yüzden çiftlerin aklında tüp bebek tedavisinde merak edilen sorular vardır. Bu sorulara birlikte yanıt bulalım ve bütün merak edilen soruları ortadan kaldıralım.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Doğal yollar ile çocuk sahibi olmak için anneden gelen yumurta ve babadan gelen spermin uygun koşullar altında birleşmesi gerekir. Bazı durumlarda yumurta ve sperm sağlıklı şekilde birleşemez. Vücut içinde birleşemeyen üreme hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilir. Bu yöntem aslında üremeye yardımcı bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinde sperm ve yumurtanın birleşmesi oran olarak yüksektir.

Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilen Sorular

Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilen Sorular

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Tüp bebek tedavisinde uzman bir hekime danışmak gerekir. Belirlenecek ve yürütülecek yöntemi hekim seçer. İşlem öncesi kan değerlerine bakmak gerekir. Hekimin istediği testler ve tahliller yapılır. Değerlendirme işlemi sonrası doktor uygun yöntemi seçer ve bu konuda size bilgi verir. Klasik bir tüp bebek tedavisi için anneden yumurta ve babadan sperm örneği alınır. Bu örnekler laboratuvar ortamına bırakılır. Klasik tüp bebek işleminde yumurta ve spermin doğal yollar ile birleşmesi beklenir. Döllenme gerçekleştikten sonra ise embriyo annenin rahmine doktor tarafından yerleştirilir.

MİDYO  6 aylık bebeklerin beslenmesi konusunda nelere dikkat edilmelidir?

İzleyin: Tüp Bebek Tedavisinde En Sık Sorulan Sorular – Op. Dr. Suzan Gençsoy

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

Tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanabilmesi için bazı gereklilikler vardır. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi şansı oldukça düşük olmakta hatta hiç uygulanmamaktadır. Peki, kimlere tüp bebek uygulanamaz?

Tüp bebek tedavisi şu durumlarda uygulanamaz:

  • Eğer annenin rahminde tedaviyi engelleyen tümör mevcutsa
  • Annenin rahmi ameliyat sonucu alındıysa
  • Menide sperm mevcut değilse
  • Cerrahi yöntemler ile babadan sperm örneği elde edilememişse​
  • Kadının yumurta üretimi son bulmuş ise
  • Kadın menopoza girdiyse

Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisine başvurmak doğru olmayacaktır. Bu unsurlardan dolayı tüp bebek tedavisinin başarı oranı çok düşüktür. Bu yüzden tedavi uygulanmaz ve istenilen sonuç alınamaz.

Video: TÜP BEBEK TEDAVİSİ! – Soru-Cevap / Bölüm 1

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Faktörü Önemli Midir?

Tüp Bebek tedavisine geç kalmamak önemlidir. Çünkü yaş tedavinin gecikmesine neden olabilir. Genç yaşlarda kadının yumurta rezervleri daha sağlıklı ve fazladır. Fakat yaşlandıkça yumurta sayıları giderek azalır. Özellikle menopoz döneminde yumurtlama durur. Az yumurta rezervi ise tüp bebek başarı oranını büyük ölçüde etkiler.

MİDYO  Hamilelikte doğru spor yapma teknikleri

Genç anne adaylarında yaşlı adaylara göre tüp bebek tedavisi süreci daha kolay olmaktadır. 40 yaşını geçmiş kadınlarda tedavinin başarı oranı daha azdır. Fakat imkansızdır denilemez. Fakat bu süreç anne adayı için daha zorlu geçer ve birtakım sorunlar yaratabilir. Bu yüzden yaş faktörüne dikkat etmek gerekir.

Seyredin: Tüp Bebek Tedavisinde 5 Soru 5 Cevap – Op. Dr. Aret Kamar

Tüp Bebek Tedavisini Kimler Yaptırmalıdır?

Tüp bebek tedavisi doğal yollar ile hamile kalınmadığı taktirde yaptırılmalıdır. Bazen çiftler korunmasalar bile çocuk sahibi olamazlar. Bu gibi sorunlarda tüp bebek tercih edilebilir. Ayrıca tüp bebek tedavisini 45 yaşını aşmamış anne adayları tercih etmelidir. 45 yaş sonrası tüp bebek tutma olasılığı oldukça düşüktür. Tüp bebek tedavisi olmadan önce aşılama ve farklı yöntemler denenebilir.

Bu yöntemlerin başarısız olması durumunda çiftler tüp bebek tedavisi yaptırmalıdır. Erkekte sperm mevcut ve anne adayının yumurta rezervleri sağlıklı ise bu çiftler tüp bebek tedavisi yaptırabilir. Tüp bebek tedavisi için anne rahminde herhangi bir sorun olmaması gerekir. Patolojik açıdan uygunsuz olan rahim bebeğin yerleşmesine engel olur. Bu yüzden sağlıklı rahim dokusuna sahip annelere tüp bebek tedavisi uygulanır.

Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilen Sorular

Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilen Sorular

Tüp Bebek Tedavisinde Düşük Riski Fazla Mıdır?

Tüp bebek tedavisinde düşük riski mevcuttur. Bu risk normal hamileliğe oranla daha fazladır. Fakat bu risk genelde tüp bebek tedavisi sonucu oluşan bir risk olarak görünmez. Normal şartlarda ve bazı sorunlardan dolayı anne adayında düşük görülebilir. İstenmeyen düşükler anneyi üzebilir ve psikolojik olarak yıpratabilir.

MİDYO  Yumurtlama dönemi (hamile kalmaya en uygun gün) nasıl hesaplanır?

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kere Denenebilir?

Tüp bebek tedavisi birden çok sayıda denenebilir. Fakat genelde ilk denemelerde tüp bebek tutma oranı daha yüksek olarak değerlendirilir. 3 kere denenebilir ve ilk üç deneme de şans daha yüksektir. Fakat üç denemeden sonrasında şans giderek azalır.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU