Başlıklar
Bahar gelmesiyle beraber kendini belli etmeye başlayan alerjik nezle; benzer belirti özelliklerinden dolayı daha çok soğuk hastalıkları ile beraber biri birilerine karıştırılabilir. Tüm özellikleri ile çok benzer olmaları bu hastalıkların daha çok karşılaştırılıyor olmalarına neden oluyor. Aslında ufak farklı birkaç küçük nokta ile yaşanan durum soğuk algınlığı mı yoksa alerjik nezle mi ayırt etmek de bir hayli kolay olacak.
Her ne kadar dört mevsim de meydana gelen bir durum olsa bile daha çok mevsim geçişlerinde yani ilk bahar ve sonbahar aylarında meydana gelir. Korkulacak bir şey olmadığı gibi evde uygulanacak birkaç adım ile beraber hastalıktan kurtulmak da kolay olacak. Hastalığın daha rahat atlatılabilmesi için geçiş dönemleri bir hayli önemlidir. Fakat ikisi arasındaki farkın ne olduğunu anlamıyor ve ona göre bir tedavi yöntemi uygulamak konusunda zorluk çekildiği anlarda da kulak burun ve boğaz uzmanlarından yardım almak en doğru hamle olacaktır.
İzleyin: Alerjik Nezle Nedir?
Alerjik nezle ile soğuk algınlığı arasındaki farklar
Alerjik nezle ve soğuk algınlığı her ne kadar çok benzer iki hastalık olmasından dolayı ayırt etmek çok zor olsa bile aralarında belirgin bir fark vardır. Biri uzun süreli bir şekilde devam ederken birisi kısa süre içerisinde bitecektir. Aslında alerjik nezle öyle durduk yere ortaya çıkan bir şey olmadığı gibi bir yandan alerjiye neden olacak bir faktör ile karşılaşma olduğu anlarda meydana gelir ve sık sık gözlenir. Soğuk algınlığı daha çok yakalanan kişilerin bağışıklık sistemlerinin düşmesinin ardından meydana gelebileceği bilinir. Alerjik nezle çok sık gözlenebilecek olmasının yanı sıra soğuk algınlığı öyle değildir. Alerjik nezlenin temelinde gözlenme olması için küçük bir alerjen ile temas etmek dahi yeterli bir adım olacaktır. Diğerleri bu şekilde değildir.
Alerjik nezlenin belirtileri nelerdir?
Alerjik nezlenin bir diğer adı da bahar nezlesi ya da saman nezlesi olarak da bilinir. Belirtileri ise;
- Gözlerde ciddi anlamda yanma – kaşınma ve sulanma
- Burunda sürekli bir akıntı ya da tam tersi olarak tıkanmalar
- Hapşırma
- Ökdürme
- Boğaz ve ağız içi bölgelerde damak gibi alanların kaşınması
- Koku alma konusunda zorluk çekmek
- Ağız tadında meydana gelen bir değişiklik
- burunda süreli kaşıntı hissi
- Saç ya da bedensel tüylerin çok sık dökülmesi
- Baş bölgelerinde ya da yüzün belirli bölgelerinde sürekli gözlenen ağrılardır.
Soğuk algınlığının belirtileri nelerdir?
Soğuk algınlıkları her ne kadar kısa süreli hastalıklar olsa bile yine de insanların yaşam kalitelerinin düşmesine neden olan bir hastalık olarak gözlenir. İnsanların kendilerine gelebilmesi için belirli bir süre yatak istirahati ve dinlenmesi gerekir. Soğuk algınlıklarında doktorlar tarafından şiddet derecesine göre tavsiye edilen ilaçların düzgün bir şekilde kullanımları gerekir. Belirtilerini ise;
- Boğazlarda meydana gelen kuruluk ve bir anda oluşan ağrılar
- Hafif seyirde kendini gösteren ateş
- Öksürmek
- Hapşırmak
- Burunlarda tıkanma
- Sesin normale göre daha boğuk çıkması
- Baş bölgelerine meydana gelen ağrı
- Bedenlerde oluşan ağrı ve halsizlik
- Gözlerde yanmanın yanı sıra kızarıklıklar meydana gelir.
İkisi arasında belirtilerin de farklı olması aslında kişilerin inceleyerek ne olduklarını anlamalarına fırsat sunacak. İkisinin de süreleri ve şiddetleri normale göre değişiklik gösterecek ve ona göre belirli bir tedavi yolu izlemek gerekir.