Günümüzde finans ve bankacılık ile ilgili faaliyetlerin artış göstermesiyle birlikte finans ile ilgili kavramların önemi de giderek artmıştır. Bununla birlikte borsa ve forex piyasasının da popüler olması nedeniyle gerek genç yatırımcılar gerek normal vatandaşlar arasında bazı kavramların anlamı merak edilmeye başlamıştır. Bu kavramlardan biri de likidite kavramıdır. Birçok kişi likidite nedir sorusunun cevabını merak etmektedir.
Kısaca tanımlamak gerekirse likidite, bir varlığın piyasada içsel değerini yansıtan bir fiyatla hızlı bir şekilde nasıl satılabileceğini veya alınabileceğini ifade eder. Dolayısıyla bir başka deyişle ifade etmek gerekirse bir ürünü nakde çevirme kolaylığına likidite denir. İş dünyasında çok önemli bir konudur.
Likit Varlıklar
Dünya piyasalarında en likit varlık para olarak kabul görmektedir. Bununla birlikte gayrimenkul, güzel sanatlar ve koleksiyon ürünleri likit varlıklar arasında yer almamaktadır. Sebebi ise bu ürün ve araçların nakde çevrilmesinin kolay olmamasıdır. Bir varlık ne kadar hızlı bir şekilde nakde çevrilebiliyorsa o derece likit olarak kabul edilmektedir.
Likiditenin Temelleri
Finansal likidite bir varlığın ne kadar hızlı paraya çevrilebileceğini ifade eder. Hisse senetleri, bonolar ve diğer değerli kağıtlar kolay paraya çevrilebildiği için finansal anlamda bu kağıtlar oldukça likittir. Ancak arsa, arazi, toprak gibi varlıkların paraya çevrilme hızı düşük olduğu için bu varlıklar finansal anlamda likit değildir.
Piyasa Likiditesi
Piyasa likiditesi, bir ülkenin borsa veya emlak piyasası gibi bir piyasanın varlıklarının satın alınmasına ve satılmasına olanak sağlaması anlamına gelmektedir. Yani bir ülkenin finansal piyasaları veya emlak piyasası gibi varlıkların kolay ve hızlı bir şekilde satın alınmasına ve satılmasına izin verme yeteneğini ifade eden şeye piyasa likiditesi denir.
İzleyin: LİKİDİTE NEDİR?
Muhasebe Likiditesi
Muhasebe likiditesi, bir bireyin ya da şirketin finansal yükümlülüklerini yerine getirme kolaylığı ve vakti geldiğinde sahip olduğu ve ödemesi gereken borçlarını ödeyip ödeyemediğini ölçer.
Yatırım açısından bakıldığında her hisse senedi ve tahvil aynı derecede likit olmamaktadır. Çünkü bazı hisse senetlerinin paraya dönüştürülmesi diğer hisse senetlerine göre çok daha kolay olmaktadır. Bu nedenle daha kolay nakde dönüştürülen hisse senetleri ve bonolar daha likit olmaktadır.