Başlıklar
Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmayı düşünenlerin, konuyla ilgili yeterli bilgileri olmadığından, tüp bebek tedavi aşamaları ile ilgili soruları ile karşılaşılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi, normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir yöntemdir. Tedavinin temelini, erkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurtaların, dışarıda birleştirilerek, tekrar kadına transfer edilmesi oluşturmaktadır.
İzleyin: Tüp Bebek Tedavi Süreci
Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?
Tüp bebek tedavisinin uygulaması için, çiftlerin en az bir yıl düzenli ilişkiye girmeleri istenmektedir. Genellikle 35 yaşın altındaki kadınlara uygulanan bu yöntem, yaygın olarak üç defa tekrar edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinin gerçekleşmesi için belirli aşamaların uygulanması gerekiyor.
Bu aşamalar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yumurtalıkları uyarmak: tüp bebek tedavisinde en önemli basamaklardan biridir. Öncelikle yumurta üretiminin artması ve gelişmesini sağlamak için, ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca bu aşamada, kadındaki yumurtlama ve yumurtaların gelişim süreci, ultrason ile düzenli olarak izlenmektedir.
- Yumurtaları toplamak: gelişimini sağlayan yumurtalar, vakum cihazına bağlı olan iğne yardımı ile kadından anestezi altında alınır. Vajinadan yapılan bu işlem, bazı durumlarda laparoskopik yöntemle de alınabilmektedir.
- Embriyonun oluşması: bu safhada, erkekten alınan sağlıklı sperm ile en olgun yumurtanın döllenmesi sağlanmaktadır. Laboratuvar ortamında yapılan bu işlemde, öncelikle doğal yollardan döllenmenin oluşması beklenir. Doğal döllenme oluşmaz ise, yumurtaya sperm enjeksiyonu ile döllenme sağlanmaktadır.
- Embriyonun gelişmesi: döllenen yumurtadan embriyonun oluşması beklenir, embriyo geliştikten sonra ise sağlıklı olup olmadığı incelenir.
- Embriyonun transferi: gelişen embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilir. bu işlem genellikle döllenmeden beş gün sonra gerçekleşmektedir.
Tüp bebek tedavisinde istenen sonuçlara ulaşmak için, tüm aşamalarda başarı elde edilmesi gerekmektedir. Ayrıca her aşama için de gerekli süreler bulunmaktadır. Aşamaların herhangi birinde başarısızlık oluşursa, sürece en baştan tekrar başlanmaktadır.
Dondurulmuş Embriyo ile Gebe Kalma
Laboratuvar ortamında sağlanan döllenme esnasında, birden fazla embriyo oluşabilmektedir. Transfer edilen haricindeki embriyolar, daha sonraki tüp bebek tedavilerinde kullanılabilmektedir. Bu da bazı aşamaların atlanmasını ve sürenin kısalmasını sağlamaktadır.