Diz ağrısı sorunu için hayatı zorlaştıran önemli bir sıkıntıdır. Diz ağrısı yaşayan kişiler, diz ağrıları için önerilen egzersizler nelerdir? konusunda çeşitli araştırma yaparlar.  Bu sorun ortaya çıktığı zaman, doktorlar ve fizyoterapi uzmanları tarafından çeşitli egzersizler önerilir. Diz ağrılarına iyi gelen egzersizlerin neler olduğu, hangi sıklıkta yapılması gerektiği, beslenme ile desteklenme işleminin nasıl yapılması gerektiği, riskli durumların neler olduğu, konularında bilgi sahibi olunmalıdır.

Diz Ağrıları İçin Yapılması Gereken Egzersizler Nelerdir?

Diz ağrılarına iyi gelen egzersizler, her insan tarafından önerilecek türde olan egzersizler değildir. Yanlış öneriler uygulandığı zaman kişide oluşacak kalıcı ağrılara ve çeşitli yaralanmalara neden olunabilir. Tedaviyi sağlamak amacıyla yapılacak olan egzersizler, yalnızca doktorlar ve fizyoterapi uzmanları tarafından önerilen egzersizler olmalıdır.

İzleyin: Diz ağrılarını azaltan egzersizler

Bununla birlikte, uzmanlar tarafından bu konuda önerilen egzersizler şu şekildedir:

  1. Bacak kaldırma ve indirme hareketleri
  2. Ayak bilekleri hizasına elastik spor bandı takılarak yapılan yan bacak açma egzersizleri
  3. Bacak katlama ve açma hareketi (Bu harekette kişi yan olacak şekilde uzanır ve belirli periyotlar halinde bacağı düz bir haldeyken kaldırıp indirir.)
  4. Orta tempoda yapılacak olan yürüyüşler (Ev içerisinde kişinin olduğu yerde, yürüyüş parklarında veya bir yerlere giderken uygulanabilir.)
  5. Hafif tempoda yapılan koşu egzersizleri (Açık havalarda, özellikle parklarda yapılması, alınacak oksijenle beraber ağrının azaltılması adına önemlidir.)
  6. Bisiklet pedalı çevirme egzersizleri (Bu egzersizi yapmak için çeşitli imkanlar söz konusudur. Kişinin eğer imkanı varsa evine pedal çevirmek için spor aleti alabilir. İmkan yoksa parklarda bulunan aletler kullanılabilir veya bisiklete binilebilir. Pedal çevirme hareketi, ağrılar için en iyi gelen hareketlerin başında gelir.)
MİDYO  İmmün plazma tedavisi nasıl uygulanır?

Gibi egzersizler, diz ağrıları yaşandığı zaman doktorlar tarafından önerilen egzersizlerdir.

Ayrıca, yapılan egzersizleri desteklemek amacıyla beslenmeye de önem verilmesi gerekir.

Diz Ağrıları İçin Önerilen Egzersizler Beslenmeyle Nasıl Desteklenir?

Diz Ağrıları İçin Önerilen Egzersizler Beslenmeyle Nasıl Desteklenir?

Diz ağrıları için yapılması gereken egzersizler, ağrının azalması ve geçmesi için tek başına etkili değildir. Tam olarak başarı sağlamak amacıyla beslenmeyle de diz ağrılarının azaltılmasına destek vermek gerekir. İlk olarak, bilinmesi gerekir ki alınan her bir kiloda diz kapakları üzerine dört kilo olacak şekilde yük biner. Vücudun ihtiyacından fazla olan her kilo, diz ağrılarını oluşturmak için bir etken olacaktır. Bu duruma bağlı olarak, diz ağrılarını azaltmak amacıyla kilo kontrolü sağlanmalıdır. Kişinin fazla yağları varsa, uzman kontrolünde fazla kilo ve yağdan kurtulunmalıdır. Bu işlem yapıldıktan sonra, yeşilliğin bol olduğu ve vücudu yenileyen besinler tercih edilmelidir. Diz ağrıları için yapılacak olan her egzersizden sonra, beslenme durumuna uygun olacak ve enerji toplamayı sağlayacak şekilde ara öğünler alınmalıdır. Ayrıca, diz ağrılarına neden olan kilolar en fazla karbonhidratlardan alınır. Bu sebeple karbonhidratın vücuda alım miktarı azaltılmalı, bu tür besinlerin yerine protein ağırlıklı olan besinler tercih edilmelidir.

Diz Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?

Yapılan egzersizlerin doktorlar tarafından öneriliyor olması ve diz ağrılarına iyi gelmesi; bu egzersizlerin her zaman yapılabileceği anlamına gelmez, aksine gereğinden fazla yapılması daha fazla ağrı yaşanmasına neden olabilir. Bu duruma bağlı olarak, diz ağrılarını azaltmak veya yok etmek için egzersiz yapım sıklığı belirlenmesi gerekir.

MİDYO  Uykusuzlukla başa çıkmanın yolları

Zaman aralığı en net fizik tedavi uzmanları tarafından hastalara özel olarak yapıldığında en verimli sonuçları doğurur. Uzmanlar tarafından belirli aralık söylenmediği zamanlarda ise, bazı durumlara dikkat ederek egzersiz sıklığı belirlenebilir. Bu durumlar; dizde bulunan ağrının şiddeti, ağrının hareketlere olan etkisi, ağrının kaynağı gibi nedenlerdir. Eğer egzersize kısıt olacak düzeyde olmayan ancak hissedilen bir ağrı varsa her üç saatte bir egzersiz yapılabilir. Ancak hareket etme gücünde kısıtlılık, kişinin yaşadığı ağır ağrılar varsa günde bir kez olacak şekilde egzersiz yapılabilir.

Diz Ağrılarına İyi Gelen Egzersizlerde Riskli Olan Durumlar Nelerdir?

Sağlık olarak bilinen durumlar, gerekli önemin verilmemesine veya yanlış bireylerden alınan tedavilere bağlı olarak zarar haline gelebilir. Diz ağrıları için yapılacak olan egzersizlerde de bu durum söz konusudur. Bazı durumlarda spor salonlarında, beden eğitimi kurslarında diz ağrılarına yönelik olarak verilen bazı egzersizlerin olduğu görülür. Bu durum oldukça risklidir. Çünkü yapılması gereken her egzersiz, doktorlar veya uzmanlar tarafından tespit edilen ağrıya yönelik olarak yapılan egzersizlerdir.

Ancak bilgisi olmayan ve ağrı merkezi hakkında tanım koyamayan bireylerden alınan öneriler uygulandığı zaman ağrıların daha çok artması ve kişinin boş yere yorulması sağlanır. Bu durumun yanı sıra, riskli olabilecek önemli bir diğer konu da beslenmedir. Kilonun fazlası dizlerin daha fazla ağrımasına neden demek, bilinçsiz bir şekilde kilo verilebilir demek değildir. Egzersiz yapan bireyin, bu egzersizlere devam etmek ve vücudunun çalışmasını sağlamak amacıyla enerji alıp verme durumunu kontrol etmesi gerekir. Gereğinden az enerji alınarak kilo verilmeye çalışıldığında; yağ ve kas dengesiz bozulur, egzersiz yapacak enerji kalmayarak daha riskli bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumlar, diz ağrısı için çeşitli egzersizleri yapmak isteyen bireylerin aklında olması gereken önemli durumlardır.

MİDYO  Kuyruk sokumu ağrısı neden olur?

Diz Ağrıları İçin Önerilen Egzersizler Nerede Yapılır?

Diz ağrılarına iyi gelecek olan egzersizler, ağrıyı artırmayacak yerlerde yapılmalıdır. Özellikle açık alanların tercih edilmesi, temiz hava alımının da sağlanmasına yardımcı olarak bireyleri daha çok motivasyonu artırıcı şekilde etki edecektir. Bunun yanı sıra, ne yumuşak ne de çok sert olarak ifade edilen; hareket etmeye imkan tanıyan, ancak can acıtmayan (minder serili zemin gibi) bir alan tercih edilmelidir. Bu şekilde hem rahat hareket sağlanır hem de egzersizler tam olarak yapılabilir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU