Başlıklar
Annelerimizden, büyükannelerimizden gördüğümüz gibi sağlıklı olduğu kadar da ekonomik olan ev yapımı turşu, salça ya da mevsimlik meyve ve sebzeleri daha sonra yemek için başvurduğumuz yöntemlerden biri de konserve yapmaktır. Konserve işlemi her ne kadar sağlıklı gibi görünse de yanlış yapıldığı takdirde gıda zehirlenmelerine bununla birlikte ölüme kadar götürebilecek etkilere neden olabilir. Konserve yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?
Tabii Ki En Başta Hijyen
Temizlik konusuna ayrı bir önem verdiğimiz şu günlerde konserve yaparken de üzerine titrememiz gereken konuların başında hijyen geliyor. Konserve malzemelerini alırken ve hazırlarken kişisel temizliğinizin yanı sıra aldığınız gıda malzemelerinin çürük, küflü, zamanı geçmiş olmamasına; taze olmasına büyük önem vermeniz gerekiyor. Ayrıca yiyecekleri kullanmadan önce güzel bir şekilde yıkamalısınız.
İzleyin: Konserve ve turşu kavanozlarındaki büyük tehlike!
Kullanacağınız Kabı İyi Seçin
Konserve yaparken en sağlıklı uygulamalardan biri de cam kavanoz kullanmaktır ancak bu hususta da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Konserve zehirlenmelerinin büyük nedeni iyi temizlenmemiş kaplardır. Ev yapımı konservelerde karşılaşılan “Clostridium botulinum” bakterisi sinir sistemine saldıran bir toksin üretir.
Kullanılacak cam kavanozların önceden kaynar suda yıkamanız gerekiyor. İşlemler bununla bitmiyor. Kavanozların içini doldurduktan sonra kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun. Buradaki püf nokta kavanoz kapağının paslı olmaması ve daha önce kullanılmamış olmasıdır. Bir diğer püf nokta ise kapağı sıkarken diş atlamamalısınız. (Burada diş olarak kastedilen cam kavanozun kapak yerleştirilen kısmındaki kavanozun çapı boyunca uzanan kabartmalar.)
Bir sonraki işlemde kavanozlar içi su dolu derin bir tencereye ya da kazana alıp 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Bu işlem sonunda kavanozun içerisindeki hava boşalır ve kavanoz kapağı hafif içeriye çekilir. İçerideki havanın boşalmaması durumunda içeride bakteri üremesi kaçınılmazdır. Böyle bir durumda tekrar kaynatmanız gerekir.
Büyük Tehlike Plastik Şişeler!
Bazı kimseler turşu konserve yaparken plastik şişe kullanabiliyor. Bu durum insan sağlığı açısından pek de sağlıklı değildir. Plastik şişelerin belirli bir kullanım ömürleri vardır. Plastiğin ömründen fazla kullanılması durumunda plastiğin içerisindeki kimyasal maddelerin içinde bulunan yiyeceğe veya içeceğe bulaşması içten bile değildir. Turşu yapılışı bakımından limon, sirke ve tuzu fazlasıyla içerisinde barındırır. Bu karışım pet şişenin kendi içeriğini kısa zamanda çözecek ve bu kimyasallar turşuya geçecektir.
Zaman Çok Önemli
Büyük zahmetler verdiniz ve en sonunda kış için hazırlamış olduğunuz yazdan kalma meyve ve sebzeleri yeme vakti ancak konserveyi tüketirken de dikkat etmeniz gerekenler vardır. Yemek için açtığınız konserveleri aynı gün içinde ya da birkaç gün içinde tüketmelisiniz. Aksi takdirde bakterilerin üremesi kaçınılmazdır.