Başlıklar
Bir çok şeyin azı zararlı olduğu kadar fazlası da zararlı olabilir. Uyumak hayat standartlarımızın kaliteli olması için en gerekli olan şeylerden biridir. Fakat yetişkin bir insan için 7-8 saat uyku yeterlidir, daha fazlası keyfe girer. 12-13 saat uyku ise çok fazla uyumak anlamına gelir. Peki, çok uyumak zararlı mıdır? Yoksa vücuda faydaları da var mıdır?
Gün İçindeki Uyku 90 Dakikayı Geçmemeli
Gün içinde kestirme veya şekerleme diye tabir edilen uyku da çok fazla uyumaya sebep olabilir. 90 dakikayı geçenlerde felç riskinin %25 arttığı gözlemlenmiştir. Hem gece hem de gündüz uzun saatler boyunca uyuyanlarda ise felç riski %85 artmaktadır, oldukça ciddi bir oran.
Felç Riski Artabilir
Çin’de yapılan bir araştırmaya göre günde 9 saat uyuyanlarda felç geçirme olasılığı 8 saatten daha az uyuyanlara göre %23 daha fazladır. Yani fazla uyku felç riskini yükseltmektedir. Hemde ciddiye alınması gereken bir oranda. Bu araştırma Çin’de 62 yaşında olan 31.750 kişide yapılmıştır ve Nuerology dergisinde yayınlanmıştır. Fakat daha fazla araştırma yapılması da şarttır. Bazı uzmanlar felç dışında kolesterol seviyelerinde istenmeyen etkilere yol açtığını ve bel bölgesini genişlettiğini de söylemiştir.
İzleyin: Çok uyursak ne olur?
Kişi Kendini Zinde Hissetmez
Uyumak aslında zinde uyanmak ile eşleştirilir fakat fazla uyku kişiye baş ağrısı, halsizlik gibi etkiler verir. Yeterli uyku uyuyup uyananlarda ise böyle bir durum yaşanmaz, onlar gayet zinde uyanır ve tüm işlerini enerjik bir şekilde halledebilirler.
Çok uyuyanlar ise;
- Tüm gün uykulu dolaşırlar
- Kafalarını bir şeye veremezler, odaklanma problemi yaşarlar
- İşlerine yetişmekte zorluk yaşarlar, hep geç kalırlar
- Depresyonun habercisidir
- Bunlar kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren şeylerdir.
Şeker Hastalığının Ve Obezitenin Habercisidir
Şeker hastalığı ve obezite gibi olumsuzluklara da davetiye çıkarabilir. Fazla uyku hem pek çok hastalığı çeker hem de pek çok hastalığın habercisidir. Fazla uyku sonucunda vücutta glikoz toleransı artar, buda tip2 diyabete neden olur. Fazla uyku vücudun şeker işleme işlevini doğrudan etkiler. Kişi gün içinde daha az hareket ettiği için ve kalori yakmadığı için kilo alır ve obeziteye neden olur.