Anne sütünün ne denli önemli olduğu konusunda herkes hem fikirdir. Anne sütüne ek olarak dışarından bebeklere sağlanan ekstra besinlerde bilineceği üzere son dönemde çok tercih edilmektedir.

Pek çok çeşitle sunulan bu yan ürünler bebeğin sağlıklı gelişmesi adına ekstra katkı sağladığı yönünde iddialarda bulunmaktadır. Uzmanların bu konudaki fikirleri ise çoğunlukla bebeklerin sadece anne sütü ile ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğu yönünde. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyda Kapıcıoğlu tarafından yapılan açıklamada anne sütü içme imkanına sahip olan bebeklerin dışarıdan alınan mamalarla beslenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bebek Süt

Bebek Süt

Kapıcıoğlu yine aynı açıklama kapsamında emzirme sürecinde annenin son derece dikkatli ve sağlıklı beslenmesi gerektiğine dikkat çekere, zayıflamak adına ani kilo kayıpları yerine, günlük en az 800 kaloriden oluşan bir beslenme diyeti yapması gerektiğini söyledi. Böylelikle anne sütü bebeğin sağlıklı gelişimi adına temel besin kaynağı olarak bebeğe verilmiş olacaktır.

Bebek gelişiminde özellikle ilk 6 ay çok büyük öneme sahiptir. Bu süreç içerisinde bebeğin en sağlıklı şekilde gelişiminin sağlanması adına anne sütü en kritik role sahip bileşendir. Özellikle zeka gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına bebeğe sağladığı katkılar çok belirgin olan anne sütü, aynı zamanda bebeğin su ihtiyacını bile karşılayabilmektedir.

Video: Bebeklerde Anne Sütünün Önemi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Kapıcıoğlu yaptığı açıklama da ilk 6 ay boyunca anne sütü dışından dışarıdan hiçbir besinin bebeğe verilmemesinin altını çizerken, ilk 6 ay kapsamında bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri ve hatta suyu sadece anne sütü ile aldığına dikkat çekti. İlk 6 aylık periyottan sonra ise bebeklere anne sütü dışında takviye gıdaların ya da besinlerin 2 yaşına kadar verilmesi mümkündür.

MİDYO  Hamilelikte ağrılarla nasıl baş edilir?

Kapıcıoğlu yapmış olduğu açıklamalarda özellikle yeni doğan bebeklerin gelişimi için piyasada çok fazla ürün olduğunu vurgularken, sıklıkla ilk 6 ay için anne sütü dışında bu ek gıdalara başvurulmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda annelere ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile bebeklerini besleme konusunda tavsiye veren Kapıcıoğlu, anne sütünün her zaman ve daima sıcak, temiz ve steril olduğunu altını çizerek, içerinde barındığı mineraller ve etkenlerden ötürü bebeğin gelişimine tek başına katkı sağlayabileceğinin önemle üzerinde durdu.

Kapıcıoğlu yapmış olduğu açıklamada anne sütünün pek çok hastalığın önüne geçmesi adına bebeğin korunması için çok kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kapıcıoğlu’nun yaptığı açıklamada anne sütünün bebeği koruma konusunda sağladığı yararları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Alt solunum yolu ve kulak enfeksiyonu konusunda bebeği korur.

Sindir hastalıkları konusunda son derece kritik bir öneme sahiptir.

Mide ve bağırsak hastalıkları konusunda bebeği korur.

Kulak, göz ve cilt sağlığının korunması adına da son derece büyük önem arz etmektedir.

Kapıcıoğlu yaptığı açıklamada anne sütü için altın süt tabirini kullanarak anne sütünün bebeğin gelişimi konusunda ne denli değerli olduğunun altını çizdi.

Kapıcıoğlu sağlıklı bebek gelişiminin sağlanması adına anne sütünün önemi üzerinde dururken aynı zamanda annelere de bir takım tavsiyelerde bulundu. Bazı durumlarda annelerin bebekleri emzir me konusunda sorun yaşadığını belirten Kapıcıoğlu, HİV, enfeksiyonu, Hepatit C ve bazı ruhsal bozukluk durumlarında annelerin emzirme yolunu tercih etmediklerini gözlemlediğini söyledi.

MİDYO  Hamilelikte midesi bulananlar dikkat! Hamilelikte kusmayı önlemek için ne yapmalıyız

Bu tarz durumlarda annelere öncelikli olarak çocuk hekimlerine danışmaları konusunda uyarılan yapan Kapıcıoğlu, uzmanlara danışmadan eczane ya da marketlerden ekstra gıdaların alınmamasının ve bu konuda son derece dikkatli davranılmasının altını çizdi.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU