Tüm bireylerin ideal kilosu farklıdır. Bunun en büyük nedeni ise boylarımızın farklı olması. İdeal kilo, en basit anlamda aldığınız ve harcadığını enerji miktarları arasındaki dengedir. Her bireyin vücudunda belli oranlarda yağ bulunur ve bu yağ stokları, vücudun enerji dengesini gösterir. Alınan enerji miktarı, harcanan enerjiye eşit ise, vücudunuzda yağ stokları sabit kalır. Eğer vücudun yağ dokularında bir anormallik varsa veya bu dokularda fazla oranda yağ birikimi gerçekleşmişse, bu durumda obezite görülebilmektedir.

İdeal Kilo Nedir? Hangi Durumlara Bağlı Olarak Değişiklik Gösterir?

İdeal kilo, kişinin hem psikolojik hem de fiziksel açıdan kendisini iyi hissetmesi için sahip olması gereken vücut ağırlığıdır. İdeal kilo, yaşa göre değişiklik gösterebilmekle birlikte boya, kiloya, vücuttaki yağ oranına ve kişinin gün içerisinde yaptığı fiziksel aktivite oranına bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir. İdeal kilonun boya ve kiloya bağlı olarak değişiklik göstermesinin sebebi, farklı boy ve kiloya sahip olan kişilerin kas ve kemik ağırlıklarının farklı olmasıdır. Bu sebeple ideal kilo hesaplanırken bütün bu unsurlar dikkate alınmalıdır.

İZLEYİN: Boyunuza göre ideal kilonuz kaç olmalı? Nasıl hesaplanır?

Neden İdeal Kiloda Olmalıyız?

Sağlıklı zihin sağlıklı vücutta bulunur. Gün içerisinde sağlıklı beslenmek, kişinin kolay öğrenebilmesi dolayısıyla da zihinsel gelişimi açısından oldukça yararlıdır.

MİDYO  Protez tırnağı kimler kullanabilir?

İdeal kiloya sahip olan kişiler:

  • Kendilerini daha zinde ve daha rahat hisseder.
  • Herhangi bir hastalığa karşı daha dirençli olurlar. Bu sebeple bağışıklık sistemleri oldukça kuvvetlidir.
  • Öğrenmeyi kolaylaştırır.

İdeal kiloda olan kişilerin cilt sorunları da azalacağından kendilerini psikolojik açıdan da iyi hissedecekler ve bu bireylerin öz güven duyguları artacaktır.

İdeal Kiloya Ulaşmak İçin Ne Yapmalıyız?

İdeal kilo herkesin ulaşmak istediği fiziksel bir orandır. Öncelikle kişinin ideal kiloya sahip olabilmesi için günlük alması gereken kalori miktarını iyi hesaplaması gerekmektedir. Her canlının yaşamını devam ettirebilmesi için gün içerisinde alması gereken bazal metabolizma oranı bulunmaktadır. BMR oranını hesaplayabilmek için kişinin cinsiyeti, boyu, kilosu, yaşı ve yağ kütlesi gibi genel anlamda kullanılan değerlerin bilinmesi gerekir.

Bütün bunlardan yola çıkarak her gün almanız gereken kalori miktarını bulur, bu oranın altında veya üstüne beslenmemeye dikkat ederseniz ideal kilonuza ulaşabilir ve bunun devamlılığını sağlayabilirsiniz. İdeal kiloya ulaşmanın bir diğer püf noktası ise gün içerisinde bol bol su tüketmektir. Kişi su tükettiği zaman açlık hissi bastırılacak ve dolayısıyla çok fazla yemek yeme ihtiyacı hissetmeyecektir. Su aynı zamanda yediğiniz yemeklerin sindirilmesinde de oldukça etkilidir. Aynı zamanda gün içerisinde düzenli olarak yürüyüş veya spor yapmak ve bunu yaparken de beslenmeye dikkat etmek ideal kiloya ulaşmak için oldukça etkilidir.

İdeal Kilomuzu Nasıl Hesaplarız?

MİDYO  Evde kusursuz cilt ve göz makyajı yapmanın püf noktaları

İdeal kilo bireyin yaşı, kilosu fiziksel aktivite durumu, cinsiyeti ve yağ oranlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İdeal vücut ağırlığı boy ve kilo arasında matematiksel bir orana dayanır. Bu oran, boy uzunluğuna göre kilonuzun alt sınır ve üst sınır ideal değerlerini verir. İnsanların sağlıklı ağırlıklarının ne olduğunu belirlemek için beden kitle indeksi kullanılır.

Beden Kitle İndeksi (BKİ veya VKE)

Boyun metre cinsinden karesinin, kilogram cinsinden vücut ağırlığına bölünmesi ile bulunur. Çıplak vücut ağırlığı kg cinsinden ölçülür ve metre cinsinden ölçülen boyun karesine bölünür.

İdeal ağırlık da BKİ’nin boy uzunluğunun karesi ile çarpılmasıyla bulunur;

  • BKİ < 20 ise kişi, zayıf
  • BKİ = 20-24.9 ise kişi, normal
  • BKİ = 25-29.9 ise kişi, aşırı kilolu
  • BKİ > 30 ise kişi, obez olarak değerlendirilir.
  • Beden Kitle İndeksi = Vücut Ağırlığı / Boy uzunluğunun karesi

Beden kitle indeksi bulunduktan sonra ideal kilonun hesaplanması için:

Ulaşılmak istenen BKİ değeri / Boy uzunluğunun karesi şeklinde hesaplanır ve kişinin ideal kilo oranı bulunur.

İlgili Makaleler
Makyaj nasıl temizlenir? Doğru makyaj temizleme teknikleri nelerdir?

Makyaj yapan kadınlar, doğru makyaj temizleme teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Bu durumun önemi fazla olmakla birlikte, doğru teknikler OKU

Kalın kaşlara nasıl şekil verebiliriz?

Kalın kaşa sahip olan kişiler, kalın kaşlara nasıl şekil verilmelidir konusu üzerinde araştırma yapar. Kalın kaş, şekil verilmek için en OKU

MİDYO  Şerbetçi otu bitkisi: Küçük göğüslere doğal ve kesin çözüm
Esmerler için makyaj tüyoları

Makyaj kadınlar için vazgeçilmezdir, ama güzel teknikle yapılan makyaj çok daha önemlidir. Esmer kadınlar, esmer tenliler nasıl makyaj yapmalıdır sorusunu OKU

Evde gelinler için makyaj önerileri

Gelinlik giymek ve yapılan makyaj her genç kızın hayalidir. Gelin makyajı yaptıracağınız zaman kuaförlerden bu konusa iyi bir şekilde hizmet OKU