Minimalizm, dünyaya hakim olan tüketim çılgınlığını durdurmanın güzel bir yolu. Çevremizde gördüğümüz hemen hemen her şey insanoğlunu hızla bir şeyi tüketmeye sevk ediyor. Minimalizmin temel prensiplerini benimseyerek, ihtiyacınız olmayan şeylerin yükünden kurtulup konforlu bir yaşam kurabilirsiniz. Daha az temizlik, daha az stres, daha organize bir ev ve daha fazla para biriktirmenize olanak sağlayacak birkaç bariz faydası dışında minimalizm yaşama bakış açınızı da değiştirmeyi vaat ediyor.

Daha fazla özgürlük

Biriktirme bir kelepçe gibidir, bizi bağlar. Her zaman eşyalarımızı kaybetmekten korkarız ve sürekli istifleriz. Eşya biriktirmeyi bırakın, daha önce hiç olmadığı kadar özgür hissedeceksiniz. Önemli dosya ve evraklar için bir bölüm belirleyin ve bu alanı düzeni olarak temizleyin.

Eşya değil konfor satın alın

Çevremizi saran her şey sadece bir dikkat dağıtıcıdır, biz çoğunlukla bir boşluğu dolduruyoruz. Para mutluluğu satın alamaz ama konforu satın alabilir. Konfor ihtiyacınızı tatmin edildikten sonra, para ve satın alma konusundaki takıntımız burada bitmelidir Tüketimcilik tuzağına düşmemek zor. Bunun yanlış bir mutluluk duygusu olduğunu kendinize sürekli hatırlatın. Gördüğünüz şeyleri beğeniyor olabilirsiniz ancak bunlara gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun.  Bunun için alışveriş bağımlılığı ile ilgili birkaç makale okuyup alışveriş çılgınlığında dizginleri elinize alabilirsiniz.

MİDYO  Siyah sevenler için banyo dekorasyon fikirleri

İçsel huzur

Sahip olduğunuz maddi varlıkları kaybetmek kaygı ve stres yaşamanıza neden oluyor.  Daha önce sahip olmadığınız eşya ve varlıklara rağmen hayatta kalabildiğinizi kendinize hatırlatın. Hayatınızı basitleştirerek maddesel şeylere olan bağımlılığınızı törpüleyebilir ve nihayetinde sakin, huzurlu bir zihin yaratabilirsiniz.

Ne kadar az endişelenirseniz, o kadar fazla huzura sahip olursunuz.

Daha fazla mutluluk

Hayatınızı düzene sokup sadeleştirirken, mutluluk doğal olarak gelir çünkü en önemli şeylere yönelirsiniz. Tüm karmaşadan sıyrılarak daha verimli olmanın mutluluğunu hissedeceksiniz. Önceliklerinizin yeniden şekillenmesi ile huzurlu bir yaşam oluşturabilirsiniz.

Başarı hissi

Budist rahipleri gözlemlediğinizde kaybedecek bir şeyleri olmadığı için korkularının da olmadığını fark edersiniz. Tabii ki minimalizmin amacı hiçbir şeye sahip olmamak değil, konforlu yaşayabileceğiniz minimum şeye sahip olmaktır. Başınızın üzerine bir çatı koymak için uygun adımları atmanız gerekiyor, ancak korkunun kendisinden başka korkacak çok az şeyiniz olduğunu da biliyorsunuz.

Eşyalarınızı listeleyin

Tüm eşyalarınızın bir listesini yapın. Aksi halde neyi atıp neyi bırakacağınıza karar veremezsiniz. Bu biraz zaman alabilir ve eşyalarınızı listelemek için gereken süre, ne kadar çok şeyiniz olduğunu bir kez ortaya koyacaktır. Neye sahip olduğunuzu öğrendikten sonra, bunları kategorize edin. Hangi odaya ait olduğu (yatak odası, mutfak, vb.), kullanım sıklığı (mevsimlik ürünler, günlük eşyalar, vb.) veya amaca göre (işle ilgili öğeler, eğlence, vb.) yapabilirsiniz.

Çok amaçlı eşyaları saklayın

Evinizde birden fazla amaca hizmet etmeyen hiçbir şeyi saklamayın. Yalnızca bir şey yapıyorsa birden fazla kullanımlık bir şeye yer açmak için mümkünse ondan kurtulun. Yatağa dönüşen bir kanepe yatıya gelen misafirleri ağırlamak için mükemmeldir.

MİDYO  Çocuk odaları için oyun köşesi önerileri

Hayatınızı kolaylaştırın

Minimalizm, zevklerinizi ve keyif aldıklarınızdan vazgeçmek değil, basitlikte zevk bulmakla ilgilidir. Bu yüzden sizi mutlu eden ve hayatınızı kolaylaştıran eşyalar bulmalısınız. Örneğin, çay tiryakisiyseniz, tek işlevi çay yapmak olan çaydanlığınızdan vazgeçmeyin. Size keyif veren sıklıkla kullandığınız elementlerde ısrarcı olup başka yönlerde sadeleştirmeye gidebilirsiniz. Minimalizm ile tutumluluk arasındaki farkı kafanızda netleştirdiğinizden emin olun.

İzleyin: Yeni Başlayanlar için Minimalizm (10 Basit Adım)

12 ay kuralına uyun

Son 12 ayda kullanmadığınız her şeyi kaldırın. Eşyaları birilerine vermeden veya çöpe atmadan önce kullanım alanınız dışına zor ulaşabileceğiniz yerlerde stoklayın. Bu süreçte o eşyaya olan ihtiyacınızı test edebilir ve 3 ay sonunda kapalı kutuları artık kullanım dışına çıkarabilirsiniz. Skinny jean pantolonlar, yılbaşı süsleri, eski ambalaj kağıtları, fondü kabı, ‘zamanınız olduğunda’ tamir edebileceğinizi düşündüğünüz o eski makine. Bir yıl içinde bir şeye dokunmadınız, büyük olasılıkla önümüzdeki 12 ay içinde de ona hiç ihtiyacınız olmayacak.

Yeniden temizleyin

‘12 aylık’ eşyalarınızı bağışladıktan veya sattıktan 3 ay sonra, kalan tüm eşyalarınızı yeniden inceleyin ve en az ayda bir kullanmadığınız şeylerden kurtulmaya çalışın. Gelecekte ihtiyaç duyabileceğiniz bir şeyden vazgeçmekten korkmayın. Muhtemelen her yıl gerçekten pişirdiğiniz bir hafta sonu için size kelepçeli bir kek tavası ödünç verebilecek nazik bir komşunuz vardır.

MİDYO  Beren Saat evliliği hakkında konuştu: Kenan'la evliliğimizi bu sayede kurtardık

Derin bir nefes alın

100 veya daha az öğe ile yaşama arayışına girmek büyük bir karardır ve tüm eşyalarınızı düzenlemek aylar sürebilir. Ancak, sabır ve irade ile minimalist yaşam tarzını yaşamanın size başka türlü asla elde edemeyeceğiniz türden bir fiziksel ve zihinsel ‘nefes odası’ sağladığını görebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler
Bodrum Haremtan Koyu’ndaki rezalette önemli gelişme

Bodrum Haremtan Koyu'nu mesken tutmuş, anadan doğma olarak yüzen ve güpegündüz açık alanda ilişkiye giren erkek grubu gözaltına alınmıştı. Sonrasında OKU

Türkiye’nin gündemine oturan iğrenç olayların yaşandığı Haremtan Koyu nerede?

Bodrum Haremtan Koyu’ndaki iğrenç görüntüler izleyenleri şok etti. Bodrum'un en güzel koylarından biri olan Haremtan Koyu’nda bir grup erkeğin bu OKU

Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçın birçok yemek ve tatlılarda kullanılan bir besin ürünüdür. Hem tatlı hem de acımsı bir tadı var ama yemek ve OKU

Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

Günümüzde doğal yaşam ve sağlıklı beslenme oldukça popüler bir hâle gelmeye başlıyor. Aslında kadim geleneksel tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir OKU