Cildinizi sıkılaştırıp gençleştirmek mi istiyorsunuz? İşlem sonrası hemen eve dönüp, rutin hayatınıza dönmek mi istiyorsunuz? İşte son yılların en popüler işlemi, kadınların yanı sıra erkeklerin de özellikle tercih ettiği bir tedavi şekli: Fibroblast. Peki bu yöntem nedir, nasıl uygulanır?

Fibroblast, kapanmayan kronik yaralar, cilt gençleştirme, su çiçeği veya akne sonrası oluşan izlerin tedavisi, yanık, cerrahi ve bedensel travma sonucu oluşan oyukların tedavisi, yüz kırışıklıklarının giderilmesi ve dolgun dudaklar için yaygın bir şekilde son dönemlerde kullanılmaya başlandı.

Fibroblast

Fibroblast

Fibroblast, bağ dokunun temel hücreleridir ve vücutta oldukça önemli görevleri vardır. Fibroblastların en önemli görevi, cilt için son derece önemli olan, cilde parlaklık ve esneklik sağlayan kollajen ve elastin üretiminin sağlanmasıdır. Ayrıca, ciltte herhangi bir hasar meydana geldiğinde, organizmanın yara tedavi sistemini harekete geçirmekle görevlidirler.

Fibroblastlar:

  • Olgun bağ dokularında en sık rastlanan bağ dokusu hücresidir.

  • Şekilleri düzensizdir.

  • Genellikle yassı-uzun ya da ovalimsidirler; gövde kısımlarından sitoplazmik uzantılar çıkar;

  • Çekirdekleri genellikle limon gibi ovaldir.

  • Fibroblast denince hücrenin genç ya da aktif olanı anlaşılır.

  • Bunlar bol sitoplazmalıdırlar.

  • Yaşlanan veya inaktif olan hücrelere ise fibrosit denir.

  • Fibroblastların aksine fibrositlerde çok az sitoplazma vardır; preparatlarda sadece çekirdekten ibaretmiş gibi görünürler.

Fibroblast tedavisi nedir?

Organizmada bulunan fibroblastlar, zaman içerisinde elastin ve kollajen üretme yeteneklerini kaybederler. Özellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerindeki fibroblastlar zamanla bozulur ve sayıları azalır. Cildin esnekliği kaybolur, kırışıklıklar oluşarak, çökme ve sarkma gibi durumlar gözlenir. Bu etkiler, kişinin kendisinden alınan dokudan elde edilen fibroblastlar ile tedavi edilir.

MİDYO  Doğal malzemeler ile evde nasıl saç boyanır?

Fibroblast hangi alanlarda kullanılır?

Fibroblastlar, estetik amaçlı olarak dudak dolgunlaştırmada, dudak üstü çizgilerin tedavisinde, çukurluklarda, kırışıklık tedavisinde, cilt çatlaklarında (strech mark), kaza ya da doğum sonrası meydana gelen doku kayıplarında, kronik ülserlere bağlı olarak kapanmayan yaralarda, sivilce ve suçiçeği izleri gibi pek çok alanda kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Cilde enjekte edilen genç ve taze fibroblastlar, uygulandıkları bölgede kollajen ve elastin üretimine başlarlar. Ciltte güçlü bir yaşlanma karşıtı etki göstererek cildi sıkılaştırıp, gençleştirirler.

İzleyin: Fibroblast nedir? Nasıl uygulanır?

Fibroblast tedavisi nasıl uygulanır?

Fibroblast üretimi için, biyopsi alınacak bölgenin lokal ve topikal olarak anestetik bir krem ile anestezisi sağlanır. Hastanın kulak arkasından ya da güneş görmeyen bir bölge olan kol içinden steril şartlar altında 4 mm’lik punch biyopsi ile doku biyopsisi alınır. Alınan doku, özel işlemlere tabi tutulur ve fibroblast üretimine başlanır. Yaklaşık 4 hafta sonunda hücreler uygulamaya hazır hale gelir. Uygulama için hücreler, soğuk zincir yolu ile ilgili hekime ulaştırılır. Fibroblast tedavisi 4-6 hafta aralıklarla 3 kez tekrarlanır.

Kimler İçin Uygun?

Fibroblast uygulaması vücudun kendi dokularından elde edilen hücreler ile gerçekleştirilir. Bu nedenle herhangi bir yan etkisi bulunmaz ve alerjik reaksiyona yol açmaz. Bu özelliği sayesinde fibroblast uygulaması herkese yapılabilir.

MİDYO  Cilt bakımı nasıl yapılmalı? Yeni başlayanlar için cilt bakımı

30-55 yaşları arasındaki kişilerde cildin uygulamalara tepki verme hızı maksimum seviyededir. Bu yaş aralığındaki kişilerde fibroblast uygulamasının sonuçları hızlı ve tatmin edici bir şekilde görülebilir.

Fibroblast uygulamasının bir diğer avantajı ise diyabet hastalarına da rahat bir şekilde uygulanabilmesidir. Ayrıca diyabet sonucu ortaya çıkan yaralar e bunlarla ilgili deformasyonlar da fibroblast uygulaması ile büyük ölçüde giderilebilmektedir. Fibroblast uygulaması sonrasında cildin su tutma kapasitesi yükselmektedir. Bu nedenle cildin kaybolan parlaklığı yeniden elde edilebilir.

İlgili Makaleler
Makyaj nasıl temizlenir? Doğru makyaj temizleme teknikleri nelerdir?

Makyaj yapan kadınlar, doğru makyaj temizleme teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Bu durumun önemi fazla olmakla birlikte, doğru teknikler OKU

Kalın kaşlara nasıl şekil verebiliriz?

Kalın kaşa sahip olan kişiler, kalın kaşlara nasıl şekil verilmelidir konusu üzerinde araştırma yapar. Kalın kaş, şekil verilmek için en OKU

Esmerler için makyaj tüyoları

Makyaj kadınlar için vazgeçilmezdir, ama güzel teknikle yapılan makyaj çok daha önemlidir. Esmer kadınlar, esmer tenliler nasıl makyaj yapmalıdır sorusunu OKU

Evde gelinler için makyaj önerileri

Gelinlik giymek ve yapılan makyaj her genç kızın hayalidir. Gelin makyajı yaptıracağınız zaman kuaförlerden bu konusa iyi bir şekilde hizmet OKU