Başlıklar
Sağlıklı bir yaşam tarzı, hastalıkları önlediği gibi kişilerin yaşam süresini de uzatıyor. Bazılarınızın ‘Bu o kadar kolay değil’ dediğini duyuyoruz. Ancak her yolculuğun sadece tek bir adımla başladığını unutmayın. İşte size bu yolculuğu kolaylaştırmak için bazı ipuçları…
Sağlıklı bir yaşam tarzı, ciddi şekilde hastalanma riskini azaltan ve aynı zamanda kişinin ömrünü uzatan bir yaşam biçimini benimsemenizi gerektirir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak sadece hastalıktan kaçınmaya değil, zihinsel ve sosyal sağlığı artırmanıza da yarar. Üstelik ailedeki diğer insanlara ve özellikle çocuklara olumlu bir rol model olacağınız için, aile sağlığı açısından da kıymetli bir adım atmış olursunuz.
Elbette yaşam alışkanlıklarından vazgeçmek o kadar da kolay olmuyor. Yıllarca alıştığınız düzeni değiştirmek içinse bazı tüyolar hayatınızı kolaylaştırabilir. Örneğin, uykudan beslenmeye, spordan meditasyona her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın. Bunun yerine, bir veya iki şey seçin ve bunları tutarlı bir şekilde yapmayı deneyin. Bir süre sonra bu düzene yeni bir alışkanlık ekleyin. Gerçekçi hedefler belirleyin ve sabırlı olun.
1- Bir rutin belirleyin
İş, ev işleri, yemek ve uyku vakti için belirli saatler belirleyerek bir rutin oluşturun. Bu düzenle kendinizi daha güvende ve hedeflerinizin de daha ulaşılabilir olduğunu hissedersiniz. Belirli bir rutin belirlediğinizde aynı zamanda neyi ne zaman yapacağınızı da bileceğiniz için bir süre sonra alışkanlıklarınızı değiştirmek de daha kolaylaşır.
2- Zamanınızı etkin yönetin
Belirlediğiniz rutini korumak ve zamanınızı daha etkili bir şekilde planlamak için bir ‘günlük planlayıcı’ kullanın. Bu, planladığınız şeyler için zaman ayırmanıza yardımcı olacak. Planlama yaparken kendinize eğlenceli ve rahatlatıcı aktiviteler için biraz zaman ayırmayı unutmayın.
3- Fiziksel olarak daha aktif olun
Egzersiz, stres ve kaygıyı yönetmek için en güçlü araçlardan biri olsa da, düzenli bir egzersiz programına başlamak pek çok kişi için zor olabilir. O nedenle hafif bir başlangıç yapın ve haftada iki gün 20 dakika fiziksel egzersiz yapmayı hedefleyin. Hoşunuza giden bir şey seçin. Bir egzersiz arkadaşı bulmayı deneyin. Günlük olarak da fiziksel aktivitenizi artırmanın küçük yollarını bulun. Örneğin, kapıdan daha uzağa park edin veya merdivenleri kullanın.
4- Dengeli ve sağlıklı beslenin
Dengeli ve sağlıklı beslenmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Gün içinde ana ve ara öğünleri atlamayın. Beslenme düzeninizde çeşitli yiyeceklere yer verin. Tuz ve şeker alımınızı azaltın, daha fazla meyve ve sebze yiyin ve daha fazla su için.
5- Uykunun önemini unutmayın
Uyku güçlükleri kaygı sorunlarını artırdığı için planınıza uymakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle günde yedi, sekiz saat uyumaya çalışın. Uyku ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun.
6- Uyarıcıları azaltın
Fazla kafein tüketmek uyku sorunlarına ve anksiyeteye neden olabilir. Bu nedenle kafein içeren kahve, çay, soda, çikolata gibi ürünlerin tüketimini azaltın. Çok fazla kafeinli içecek içiyorsanız, tüketimi kademeli olarak azaltmak daha iyi olur. Alkol ve sigara da güçlü bir uyarıcıdır, bunları da hayatınızdan çıkarmak pek çok açıdan sağlığınıza iyi gelir.
7- Kendinize destekler oluşturun
Hayatınızda güvenebileceğiniz insanların olması önemlidir. Kötü bir gün geçirdiğinizde veya bir sorunla boğuşurken bir arkadaşınızla konuşmak size yardımcı olur. İyi bir sosyal çevreye sahip olmak, stresinizi azaltır ve sağlıklı alışkanlıklarınıza kaymanızı engeller. Ayrıca kendinize bu yolda birlikte yürüyebileceğiniz bir arkadaş bulursanız, hedeflerinize yürümek daha da kolaylaşır.
8- Stresi azaltın
Stres, sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Stresi azaltmanın yollarını arayın. Destek sisteminize yaslanın ve kişisel bakım için zaman ayırın. Örneğin, kitap okuyun, yürüyüşe çıkın, en sevdiğiniz TV programını izleyin veya rahatlamak için her gün kendinize biraz zaman ayırın!
9- Rahatlamayı öğrenin
Rahatlama stratejileri, gerginliğinizi ve stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. Ancak rahatlama sadece kanepede oturup televizyon izlemekten daha fazlasıdır. Farkı yaratan, derin rahatlama için nefes çalışması, meditasyon, yoga gibi çeşitli teknikleri deneyin.