Virüsün tüm dünyaya hızla yayılması ile birlikte, hastalığa yakalananlara uygulanan ve İmmün Plazma Tedavisi Nasıl Uygulanır? Sorusunu gündeme getiren immün plazma tedavisi başarılı sonuçlar vermeye başladı. Bu tedaviyi, dünya sağlık örgütünün de tavsiye edilmesi ile tüm ülkelerde yaygın olarak uygulanıyor.

İmmün Plazma Tedavisi Nedir?

Vücudun bağışıklık sistemi, özellikle virüs kaynaklı hastalıklara yakalandığında, bu virüsleri yok etmek için antikor üretmektedir. Üretilen antikorlar ise, kanın plazmasındaki sarı renkte olan sıvıda bulunmaktadır. Viral hastalıklara yakalananların, bağışıklık sistemi zayıfladığından bu antikorları ya az miktarda üretmekte, ya da hiç üretememektedir. Bazen de, antikor üretimini bekleyecek kadar zaman da olmamaktadır. İmmün plazma tedavisinde; içinde antikorların bulunduğu kanın sarı renkte ayrıştırılan sıvısı, hastaların kanına enjekte edilmektedir.

İmmün Plazma Tedavisinin Amacı Nedir?

İmmün plazma tedavisinin amacı, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesinden dolayı, yeterli antikor üretemeyen hastalara, sağlıklı antikorlar enjekte ederek, virüslerle mücadelesini sağlamaktır. Aynı zamanda, hastalığın tedavisi için de, sağlık personeline zaman kazandırılmış olur. Vücuda giren virüsler, bağışıklık sisteminin yanı sıra birçok organa da zarar vermektedir. Hastalara enjekte edilen antikorlar, virüslerle savaşacağından, diğer organların zarar görme riski en az seviyeye indirilir.

İmmün Plazma Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Tedavi özellikle diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar için önem arz etmektedir. Bu hastalıkları bulunanlar, viral hastalıklara karşı daha fazla risk taşımaktadır. Ayrıca, söz konusu kronik hastalığı bulunanların tedavisi için beklenecek zaman çok daha az olmaktadır. Bu nedenle de, vücudun yeterli antikor üretimi beklenmeden, yeterli antikorların enjekte edilmesi gerekmektedir.

MİDYO  Sarı nokta hastalığı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Corona Salgınında İmmün Plazma Nasıl Elde Ediliyor?

Plazma bağışı, gönüllük esası ile ve 18 ile 65 yaş arasındaki kişilerden alınmaktadır. Plazma bağışı yapacak kişilerin kan vermeye engel durumları (HIV ve hepatit gibi) olmaması gerekiyor.

Plazma bağışçılarının seçim süreci ise şu şekilde gerçekleşiyor;

  • Yapılan testler sonucunda, koronavirüs tespit edilen kişilere tedavi protokolleri uygulanıyor
  • Test sonucu iyileştiği tespit edilen hastaların, kan bağışından önce 14 gün daha beklemesi gerekiyor
  • Kanın alınmasından önce, tekrar covid-19 testi yapılıyor.
  • Alınan kan laboratuvar ortamında ayrıştırılıp, gerekli plazma elde ediliyor.

Elde edilen plazmalar, standart testlere tabi tutulduktan sonra, hastalara verilmektedir. Kan bağışçılarından alınan kan aferez cihazına gönderilmekte, gerekli bölüm alındıktan sonra, tekrar bağışçıya verilmektedir. Bu işlem ortalama bir saat sürmektedir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU

MİDYO  Cilt kanseri hakkında bilinmeyenler! Cilt kanseri neden olur, belirtileri nedir ve nasıl tedavi olur?