Başlıklar
- 1Deprem uzmanları büyük Marmara Depremi için uyarı üstüne uyarı yapıyor. Özellikle İstanbul'da oturanlar bu konuda diken üstünde. Uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmayan 2 segmentin kaldığını ve bunun büyük bir risk taşıdığı konusunda hemfikir. İşte bununla ilgili çok önemli bir açıklama geldi ve dikkat çekici bir uyarıda bulunuldu: Doktor da bizi masada bıraktı. O zaman başka bir çare yolu öneriyorum, aklı başında olan Marmara’dan gitsin.
- 1.1"YENİLEYECEKSİNİZ, YENİLEMİYORSUNUZ BIRAKIN GİDİN"
- 1.2MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN?
Deprem uzmanları büyük Marmara Depremi için uyarı üstüne uyarı yapıyor. Özellikle İstanbul’da oturanlar bu konuda diken üstünde. Uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmayan 2 segmentin kaldığını ve bunun büyük bir risk taşıdığı konusunda hemfikir. İşte bununla ilgili çok önemli bir açıklama geldi ve dikkat çekici bir uyarıda bulunuldu: Doktor da bizi masada bıraktı. O zaman başka bir çare yolu öneriyorum, aklı başında olan Marmara’dan gitsin.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekerek, “Başka bir çare yolu öneriyorum, aklı başında olan Marmara’dan gitsin. Ne mal bıraksın, ne mülk bıraksın, hepsinin değeri varken hepsini sarsın gitsin” ifadelerini kullandı.
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Belediye, Kent Konseyi ve Onyedi Eylül Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Marmara Depremleri” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara bölgesinin deprem riskinde olduğunu söyleyip uyarılarda bulunarak, “Tedbirler almıyorsanız, Marmara’yı ve evinizi bırakıp gidin” dedi.
Balıkesir Bandırma’da “Geçmişten Geleceğe Marmara Depremleri” konulu konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak önemli uyarılarda bulundu.
“YENİLEYECEKSİNİZ, YENİLEMİYORSUNUZ BIRAKIN GİDİN”
Depreme karşı önlem ve tedbir almazsanız Marmara’yı ve evlerinizi bırakıp gidin diyen Prof. Dr. Yaltırak, “Geliyoruz bakıyoruz salon bomboş. Yani ölüme razıyız. Razı geliyoruz. İşin kötü yanı doktor da razı geliyor. Doktor da bizi masada bıraktı. O zaman başka bir çare yolu öneriyorum, aklı başında olan Marmara’dan gitsin. Ne mal bıraksın, ne mülk bıraksın, hepsinin değeri varken hepsini sarsın gitsin. Kendisi için, ailesi için çocukları için. Yok ben buradan gidemem, bunların hepsi hikaye. Nasıl kanser olduğunuzda kemoterapiyi alma zorunda hissediyorsanız kendinizi bu da öyle bir şey. Kötü bir şey ama gerçek yani. Onun için gerçekten kaçmayın yüzleşin gerçekle. Tedbirler alın, önlemler alın. Yenileyeceksiniz, yenileyemiyorsanız bırakın gidin. Ölmeyin. Tabut almadı ya ev aldık. Kirada oturanlar hiç oturmasın. Nem olmuşsa, sütunlara su almışsa, en alt katlar nem almışsa, karnabahar gibi olmuşsa duvarlarınız oturmayın yani. Bina içeriden çürümüştür yani. Çaresiz değilsiniz, asıl çaresizliği kendiniz yapıyorsunuz. Tedbir alın bilimi doğru takip edin” şeklinde konuştu.
MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN?
17 Ağustos depreminin 22’nci yıldönümünde Türkiye’de deprem riskiyle karşı karşıya olan bölgelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmayan 2 segmenti kaldığını ve bunun büyük bir risk taşıdığını söylemişti.
Kuzey Anadolu Fayı’nın burada kırılmayan 2 segmenti kaldığını aktaran Prof. Dr. Selim, “Bir tanesi en doğu uç noktasında 100 kilometre uzunluğundaki Yedisu Segmentidir. Bu segment Kuzey Anadolu Fayı’nın, Karlova’ya kadar uzanan bölümü üzerinde yer alır. O da henüz kırılmadı ve büyük bir risk teşkil ediyor. Her an kırılabilir ve 7’den büyük hasar yapıcı ve yıkıcı bir deprem meydana getirebilir. Bir diğeri de Kuzey Anadolu Fayı’nın en önemli lokasyonlarından biri olan Marmara Bölgesi’ndeki 115 kilometrelik fay hattıdır. O da kırılmadı. Bu da maalesef Tekirdağ’dan başlayıp, İstanbul merkezli, İzmit’e kadar uzanan ve Bursa, Balıkesir’in bazı ilçelerini kapsayan birçok bölgeyi etkileyecek olan olası bir deprem olarak karşımıza çıkıyor. Buna olası İstanbul depremi demek de çok yanlış. Çünkü bu bölgede birçok alanda yerleşim alanları ve nüfus, sanayi, finans merkezi var” ifadelerini kullandı.