Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl boyunca sigortalı çalışma hayatına devam eden ve 5000 prim günüyle emeklilik hakları veriliyor. Yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren son dakika gelişmelerinde neler oldu? Eğer bunu EYT vatandaşları yaparsa zararlı çıkacaklar. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar, yaş şartlarına bakmadan emekli olmak için can atıyor. Her ne kadar EYT vatandaşları kendileri için bir çözüm yolu gelsin diye bekliyor olsalar bile siyasi kanatlardan daha bir açıklama gelmedi. Çalışma hayatına devam eden EYT’lilerin dikkat etmedikleri ve göz ardı ettikleri bir durum da var. EYT vatandaşları kendilerine yasal olarak tanınan hiçbir hakkı kullanamıyor.
Yüzbinlerce EYT vatandaşı son durumları ne olacak ve bir açıklama geldi mi diye merak ediyor. Mart ayının başından beri tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınlarının ülkemizde de kendini belli etmesinin ardından meclis gündeminin değişmesi söz konusu oldu. Her ne kadar EYT vatandaşları meclisin kendileri için olumlu bir adım atmalarını bekliyor olsalar bile en ufak bir gelişme olmuyor. 1999 yılında vatandaşlara vaat edilen durumların değişmesi ve yaş şartlarının farklılaşmasından dolayı ortaya çıkan değişiklik yüz binlerce vatandaşın zorlu günlerden geçmelerine neden oldu. 4447 sayılı kanun kapsamı ile meydana gelen değişiklikler 8 eylül 1999 tarihine kadar çalışma hayatına girmiş kadınlar için 20, erkekler için de 25 yıl sigortalı olma süresi isterken, 5000 prim ödeme şartı istenirken gelen yasa ile beraber bu şartlar da değişti.
EYT’de son dakika gelişmeleri…
Yüz binlerce vatandaş EYT’de son durum ne olduğunu merak ediyor. Mart ayından bu zamanlara kadar ülkeyi bu denli etkisi altına alan korona virüs salgını meclisin de gündeminde her ne kadar uzun bir süre yer alsalar bile yine de gündemin değişmesine neden oldu. Bu yüzden de şu an EYT vatandaşları için hükümet tarafından beklenen bir karar yok. Yine de bir umut ile meclisin yeni çalışma hayatına başlaması ardından vatandaşlar kendileri için pozitif bir adım atılması yönünde beklentilerine devam ediyor.
EYT nedir ve kimleri kapsayacak?
1999 yılında 4447 sayılı kanun ile vatandaşlara vaat edilen şartlarda değişiklik olması 8 eylül 1999 tarihinde işe giren vatandaşların zorlu süreçler geçirmesine neden oldu. Kanun gelene kadar kadınların 20 erkeklerin de 25 yıl sigortalı çalışma süreleri istenirken 5000 prim gün ödeme şartları da isteniyor. Yeni gelen kanun ile beraber yaş şartları da devreye girdi ve kadınların 58, erkeklerin de 60 yaşında emekli olma hakları verildi. 1999 yılından önce sigortalı hayata girenleri de kapsayınca yaşa takılan vatandaşların zorlu durumları ortaya çıktı.
EYT vatandaşlar maaş almak için hak kazanamadıkları için bir yandan da çalışma hayatına devam ediyor. Her ne kadar çalışma hayatına devam ediyor olsalar bile onlar için kritik bir durum da yer alıyor. Çalışma hayatında olan EYT vatandaşların bir kısmı 2008 senesinden daha sonra çalışma sürelerinin daha çok uzamış olması emekli aylıklarında da düşmelere neden oldu. Bundan dolayı vatandaşlar da sigortasız bir şekilde çalışma hayatını daha çok tercih ediyor. Sigortasız çalışma hayatına devam eden EYT’liler hem iş güvencelerinden yoksun kaldıkları gibi hem tazminat alamıyor hem de işsizlik ödeneklerinden yararlana haklarını elde edemiyor. Mecburi bir şekilde ceplerinden GSS prim ödemeleri yapmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden buna dikkat ederek çalışma hayatına devam edilmelidir.