Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl yapılır? Konuları merak edilir. Organ bağışı adı verilen uygulama gönüllülük esasına dayanır. Kişi kazalar veya bazı hastalıklar sonucu herhangi bir organının zarar görerek işlevini kaybetmesi gibi durumlarla karşılaşabilir. Bu kötü olumsuzluklar kişinin hayat kalitesini düşürür ve kişiyi zora sokar.

Bazı kronik organ kayıpları hastanın ölümüne dahi yol açabilmektedir. Organ kayıplarına karşı gönüllü olan kişilerin organlarını hasta kişiye nakledilmesi için bağışlamalarına organ bağışı denilmektedir. Bu sayede başka hayatların kurtulmasına da vesile olunmuş olur. Organ bağışları bazı durumlarda kişiden kişiye olacak şekilde yapılırken bazı durumlarda beyin ölümü gerçekleşmiş cansız kişilerden hasta bireylere de yapılmaktadır.

Organ Bağışı Nasıl Yapılır?

Organ bağışı yapmak için öncelikle kişi kendi hür iradesiyle bu işleme karar vermeli ve onaylamalıdır. Organ bağışı yapmak isteyen kişi yetkili bir hastane, sağlık ocağı, sağlık merkezleri gibi alanlara bu isteğinden bahsetmelidir. Bağışçı olmayı kabul ettiği durumda kendisine verilen organ bağışı formunu doldurmalıdır. Bu formda bağışlamak istediği organları işaretleme hakkına sahiptir.

MİDYO  Bilim kurgu sevenlerin kaçırmaması gereken en iyi bilim kurgu filmleri

Formu doldurduktan sonra kişiye organ bağışçısı olduğuna dair bir kart verilir. Bu kartı kişi teslim alır ve bağışçı durumunda olduğu sağlık kuruluşları tarafından kayıt altına alınır. Kişinin beyin ölümü gerçekleştiği taktirde sistemden organlarını bağışladığı görülür. Fakat genellikle en son kararı aile üyeleri vermektedir. Bu talep aile üyelerine bildirilir ve onlarında onayları alınır. Onay verdikleri taktirde beyin ölümü gerçekleşmiş hastanın organları başka bir hayatı kurtarmak adına nakledilir.

İzleyin: Organ Bağışı İçin Aranılan Şartlar

Organ Bağışı Yapabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Kişinin organ bağışı yapabilmesi için bazı özelliklere ve şartlara sahip olması gerekir.

Kişinin organ bağışı yapabilmesi için gerekli şartlar şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmuş kişiler organ bağışı yapabilmektedir.
  • Kişi kendi iradesiyle kararlar verebilecek akli dengede olmalıdır.
  • Organ bağışı için gönüllü olmalıdır.

Bu özelliklere sahip olan bireylerin organ bağışı yapmasında bir sakınca yoktur. Organ bağışı için çok kısa bir zaman ayırmak yeterli olmaktadır.

Organ Bağışı Nedir?

Organ Bağışı Nedir?

Organ Bağış Formunda Yer Alan Bağışlanabilen Organlar Nelerdir?

Organ bağışı yapmak isteyen bireylerin organ bağış formu doldurmaları gerekir. Bu formda bazı organlar yer alır ve hangi organlarınızı bağışlamak istediğinizi seçebilirsiniz.

Formda yer alan ve bağışlanabilen organlar şunlardır:

  • Böbrek
  • Karaciğer
  • Pankreas
  • Akciğer
  • İnce bağırsak
  • Kornea
  • Deri
  • Kök hücre
  • Saçlı deri
  • Bütün vücut

Bunun gibi birçok organ formda yer almaktadır. Bazı nakil işlemleri canlı bireylerden yapılmaktadır. Fakat kalp nakli gibi hayati organlar ancak beyin ölümü gerçekleşen hastalardan nakil edilebilmektedir.

MİDYO  Göz kuruluğu belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

Organ Nakillerinde Beyin Ölümüne Kim Karar Verir? Neden Önemlidir?

Bazı durumlar da kişinin ailesi hastanın hala yaşama umudu olduğuna inanır ve organ bağışına izin vermez. Hastanın derin bir uykuda olduğuna inanır ve uyanacağını düşünür. Fakat beyin ölümü gerçekleşmiş bir hasta ölü olarak sayılmaktadır ve geri dönüşü yoktur. Makinaların yardımıyla solunum sağlanarak organlara kan gitmesi sağlanır. Bu durumda kesin organ nakli için hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğine dair bir rapor gereklidir. Bu raporda hastanede çalışan yetkili kişilerin toplanıp karar vermesi sonucu oluşur. Aileye kesin bilgi vermek ve nakil izni almak açısından önemlidir.

Organ Bağışı Yaptırmanın Önemi Nedir?

Organ bağışı yapmak başka hayatlara umut olmak demektir. Bağışlar sayesinde birçok kişi eski haline dönebilir ve yaşamlarına devam edebilir. Unutmamalıyız ki iyilik yapmak her zaman kazandırır. Bizler de organ bekleyen kişilerin durumuna düşebiliriz. Bu yüzden bağışçı olmak hem karşı taraf hem kişi için oldukça önem arz etmektedir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda bahar alerjisi

Ebeveynler çocuklarda bahar alerjisi durumlarına yönelik araştırma yapmaktadır. Alerjiler tıpta hipersensivite reaksiyonları olarak bilinmektedir. Hapşuruk, öksürük, burun akıntı hissi, alerjik OKU

Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

Bilim nedir? Bilim nasıl ortaya çıktı?
MİDYO  Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle değişen dünyada düşünce hayatında sıklıkla sorulan bir soru vardır; bilim nedir? Bilim fiziki evrenin sistematik olarak gözlenmesi, deney OKU

Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU