Başlıklar
Tekirdağ ilinin bir ilçesi olan Şarköy’de, biri ilçe merkezi ikisi kasaba olmak üzere 3 belediye teşkilatı vardır. İlçe merkezi 3 mahalleden oluşur ve ilçeye bağlı 26 köy bulunur. Eski bir yerleşim yeri özelliğine sahiptir. Sahili 60 kilometre uzunluğunda olması nedeniyle oldukça fazla konuk ağırlar. Hatta 2006 yılında denizi ve kumsalıyla mavi bayrak almış bir ilçedir.
Aynı başarıyı diğer yıllarda da göstermiştir. Eski haritalarda Tristatis, Agora gibi isimlerle anılmıştır. Rumeli’nin fethinden sonra adı uzun bir süre Şehirköy olarak bilinse de zamanla ağızdan ağıza Şarköy ismi yerleşmiştir. Balkan Savaşları’nda ve I. Dünya Savaşı’nda işgal edilse de 1922 yılında işgalden kurtularak vatan topraklarına geri kazandırılmıştır.
İzleyin: Rehber 23. Bölüm – Şarköy
Şarköy Gezilecek Yerler
İlçeye bağlı eski bir Rum köyü olan Uçmakdere, eski yaşam kültürünü ve yerleşim dokusunu devam ettiren yerlerden biridir. İstanbul’a da oldukça yakın olduğu için çok sayıda ziyaretçinin uğrak mekanıdır. Yöresel köy ürünlerini tadacağınız ve köy yaşamını iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu köy, doğanın yeşilini ve mavisini manzaranız kılar. Endemik bitki örtüsü ve temiz koylarıyla dikkat çeken diğer köyler ise; Gaziköy, Güzelköy ve Tepeköy’dür.
Fransa’dan özel olarak getirilen malzemelerle Fransızlar tarafından inşa edilen Hora Feneri, rota feneri özelliği ile dikkat çeker. Aynı zamanda Hoşköy Fener’i olarak da adlandırılır. Bu şirin Hoşköy, zeytin, balıkçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile geçimini sağlar. Burada şarap tadımı ve şarap turları da ziyaretçilere sunulur.
Şarköy’e bağlı olan İğdebağlar da doğal güzelliklerin başında gelir. İsmini, içinde barındırdığı en iyi iğde ağaçları ve iğde bağlarına sahip olması dolayısıyla hak etmektedir. Burası Marmara Denizi’nin şahane manzarasını ayaklarınızın altına serer. Zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile bezenmiştir her yanı. Şarköy’ün neredeyse en güzel yerleşim yerlerinden biri olarak hem manzarasıyla hem de meşhur sularıyla İğdebağlar ziyaretçilerini bekliyor.
Eriklice köyü de tarihi çok eskilere dayanması yönüyle dikkat çeker. Buradaki tarihi kalıntılar arasında kilise, kale, ayazma gibi gezilecek yerleri vardır. Hareklesia, Raklıca ve Iraklitsa gibi isimlerle anılmış olan Eriklice sakin bir yer arayanlar için ideal.
Şarköy Nerede?
Türkiye’nin kuzeybatısındaki Marmara Bölgesi’nde bulunan Şarköy, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir. Batı ‘da Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine; Tekirdağ’ın ilçelerinden de Süleymanpaşa ve Malkara ilçelerine komşuluk yapar.
Şarköy Ne Zaman Gidilmeli?
İlçeye ılıman Marmara iklimi hakimdir. Akdeniz iklim tipi ile Karadeniz iklim tipi arasında geçiş özelliği gösteren ilçenin iklimi için yarı nemlidir ifadesini de kullanabiliriz. Yazlar sıcak ve kurak; kışlar da ılık ve yağışlı geçtiği için yılın 12 ayında da ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.
Şarköy Nerede Kalınır?
Oldukça iyi otel ve pansiyonlara sahip olan ilçenin, en güzel manzara sunan konaklama tesisleri hiç şüphesiz denizin dibinde olanlardır. Denize 15 metre mesafede yer alan Kaan Pansiyon, restoranında taze balık ve özel şaraplar sunan SohbetMotel, bunun yanında İğdebağları Ganohora Otel tercih edilebilirler arasında.
Şarköy Gece Hayatı
İlçede akşam yemeği sonrası eğlenceyi tercih edenler meydandan limana kadar giden yol üzerinde birçok seçenekle karşılaşabilir. Bunlar arasında türkü barlar, diskotekler, gece kulüpleri yer almaktadır. Değişen eğlence kültürüyle birlikte, çay bahçeleri de akşamları açık hava tavernası halini alır. Bunun gibi yerlerde bulunan canlı müzik de eğlencenize eğlence katacaktır. Durmayın Şarköy sizi bekliyor!
Emekli olunca yerleşilebilecek yer. Türkiyenin ilk 10 mavi bayraklı yerlerinde biri. Küçücük ufacık falan işte. güzeldir, gidilesi yaşanılası yerdir. Umarım zamanla bozulmaz.
Sırf dondurmacısı için gidilir. Muhteşem lezzetli dondurmalara sahip Tekirdağ’ın yazlık yeri. Alper dondurmacısında dondurma kesinlikle tadılmalı.