Başlıklar
Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde de görülmektedir. Genellikle yenidoğan bebeklerin ağız kısımlarında beyaz pamukçukların oluşmasıyla kendini gösterir.
Bu beyaz pamukçukların nedeni ise candida albicans adlı bir mantar enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon bebeklerde ağız, anüs, boğaz gibi organlarda daha sık kendini göstermektedir. Hastalık bebeklerin emme kalitesini azaltarak beslenmelerini etkilemektedir. Bebeği huzursuz ettiği kadar anne adayı içinde huzursuzluk sebebidir. Annenin meme ucunda ağrıya neden olabilmekte ve süt kalitesini de etkileyebilmektedir.
İzleyin: Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Pamukçuk hastalığı bebeklerde bir takım belirtiler göstermektedir.
Belirtileri şunlardır:
- Ağız içerisinde beyaz pamukçuklar
- Yanaklarda beyaz pamukçuklar
- Boğaz çevresinde beyaz pamukçuk görünümü
- Pamukçuğun yerleştiği alanda ağrı
- Halsizlik ve bebekte huzursuzluk
- Vücut ısısında artış
- Emmede zorlanma
- Sürekli ağlama
- İştahsızlık
- Yutma refleksinde zorlanma
Bu gibi belirtiler bebeklerde görüldüğü taktirde pamukçuk hastalığından şüphelenilebilir. Bu durumda neler yapılması gerektiği bilinmeli ve ilerleyen durumlarda doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde Pamukçuk Neden Oluyor?
Bebeklerde pamukçuk hastalığının görülmesine neden olan bazı faktörler ve durumlar vardır.
Pamukçuğa neden olabilecek faktörler şunlardır:
- Bebeğin ağız hijyenine dikkat edilmemesi
- Biberon kullanımında biberon veya annenin meme ucunun temiz olmaması
- Bebeklerde meydana gelen bağışıklık sistemi problemleri
- Anne adayının şeker hastalığı mevcut olduğu durumlarda
- Ağızda yer alan yaraların enfeksiyon kapması durumlarında
- Çölyak hastası kişilerde
- Anne adayının aşırı stres altında kaldığı durumlarda
- Kullanılan hijyenik olmayan göğüs pedleri
- Uygun emzirme tekniklerinin bilinmemesi
- Annenin önceden geçirmiş olduğu bir mantar enfeksiyonu mevcutsa
- Bebeklerde oyuncak kullanımının hijyenik olmaması durumlarında
Bu gibi birçok durum pamukçuk hastalığına neden olabilecek faktörlerdir. Bu hastalığın oluşmamasını önlemek kadar hastalığın nasıl tedavi edilmesi gerekildiği de bilinmelidir.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?
Bebeklerde pamukçuk hastalığı genellikle basit bir hastalık olarak görülmektedir. Fakat bu hastalık bazı durumlarda göründüğü kadar masum olmamaktadır. Pamukçuk hastalığı için doktora başvurmak gerekmektedir.
Hastalığın şiddetine göre hafif düzeyde ise pamukçuğu geçirmek adına damlalar kullanılmaktadır. Ağız damlaları ve ağız pastilleri bu hastalığı geçirmek için kullanılan yöntemlerdendir. Pamukçuk hastalığının geçirilmesi ve azaltılması için bebeklere baharatlı yiyecekler verilmemelidir. Ve sıvı alımlarında bebeğin acı çekmemesi için pipet gibi aparatlar kullanılabilir.
Doğal Yollarla Pamukçuk Nasıl Geçer?
Doktor tedavisi yanında evde bazı doğal yöntemler kullanılarak da pamukçuk tedavisi yapılmaktadır. Basit pamukçuklar için bebeğe uygun ağız bakımı yapılmalıdır. Pamukçuk hastalığı için kaynatılan ve soğutulan suya bir miktar karbonat katılır. Temiz bir bez yardımı ile karbonatlı su ile bebeğin ağız bölgesi iyice temizlenir. Diğer bir yöntem ise sirkeli sudur. Sirke mikroplara karşı iyi bir koruyucu ve antibiyotiktir. Sirkeli su ile gargara işlemi yapılarak veya yine temiz bir bez yardımıyla ağız içerisine temizleme işlemi yapılabilmektedir.
Pamukçuk Hastalığının Oluşmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hastalığın önceden önüne geçmek ufak hijyen kurallarına uyarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu yüzden bebeklere verilen oyuncaklar veya biberonlar temiz olmalıdır. Biberonlar kaynatılarak mikropları öldükten sonra bebeğe verilmelidir.
Anne meme ucunu uygun şekilde temizlemeli ve temiz tutmalıdır. Pamukçuk enfeksiyonu anüs gibi organlarda meydana geldiyse bebeğin genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. Alt bezleri sık sık değiştirilmeli ve uygun kremler kullanılmalıdır.
Bebeklere uygun diş macunu ve fırçası seçimleri yapılmaktadır. Ağız içi temizlik ve dişlerin bakımı aksatılmamalıdır. Anne yediği gıdalara dikkat ederse bebeklerin de bu hastalığa yakalanma oranı düşer. Şekerli, kötü gıdalardan ve kötü ortam koşullarından uzak durulmalıdır.