Gebelik herkesin bildiği gibi normalde 9 ay 10 gündür ve buda yaklaşık 40 hafta demektir peki bundan öncede doğum gerçekleşir mi ve doğumun başladığı nasıl anlaşılır? Bebekler anne karnında büyüdükçe annenin diyaframı üzerindeki baskıda artar ve anne nefes alma konusunda zorlanmaya başlar. Doğum yaklaştığı haftalarda ise bebek doğum kanalına doğru ilerlemeye başalar ve bu yer değiştirme olayı diyaframdaki baskıyı da azaltır ve doğum yaklaştıkça anne daha rahat nefes almaya başlar.

Gebelikte rahim ağzını kapatan bir tıkaç vardır ve bu amniyon sıvısının sızmasını engeller. Bu sıvı bebeğin yaşamı için oldukça önemlidir çünkü bebeği dış etkenlerden korur. Doğum başladığı anda bu tıkaç ortadan kaybolur ve sıvı gelmeye başlar sıvı gelmesi de doğumun başladığının işaretidir. Halk arasında buna suyun gelmesi denir. Aynı zamanda doğum yaklaştıkça sancılar da artar ve bu normal doğumun en belirgin belirtilerinden biridir. Bu sancılar 35. Haftadan itibaren başlar ve gün içerisinde kısa süreli bir şekilde görülebilir.

İzleyin: Doğumun başladığı nasıl anlaşılır?

Bu ağrılar doğum yaklaştıkça daha da şiddetli bir hal almaya başlar. Sancı başlamadan su gelme olayı da gerçekleşebilir. Şunu ifade edelim ki her kanının doğumu farklılık gösterir kimi çok şiddetli ağrılar içerisinde doğumu gerçekleştirirken kimisi çok şiddetli ağrı yaşamadan bir doğum gerçekleştirmiş olur. Kiminin suyu önce gelir kiminin sancısı önce başlar. Eğer bebeğin kafası doğum kanalına girmişse çok şiddetli bir biçimde tuvalet isteği gelir ve buda doğumun yaklaştığının bir diğer belirtisidir.

MİDYO  Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçirilir?

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Yaklaşan doğum belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Şiddetli rahim kasılmaları ve gitmeyen sancılar
  • Bebeğin kafasının doğum kanalına girmesi ve şiddetli tuvalete çıkma isteği
  • Halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen doğum suyunun gelmesi
  • Diyaframda bir rahatlama ve nefes alıp vermede eski zorluğun kalmaması,

Gibi belirtiler doğumun başladığının en belirgin özellikleri olarak karşımıza çıkar.

Doğum

Doğum

Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli

Doğum suyunun gelmesi veya rahim ağzının açılması sırasında adet kanı gibi bir kanama olabilir ve bu kesinlikle anne adaylarını korkutmamalıdır çünkü bu durum oldukça normal ve olağan bir şeydir. Eğer kanama çok daha fazla ise işte o zaman kesinlikle hastaneye gitmekte fayda vardır. Suyu gelen hamilelerde kesinlikle hastaneye gitmelilerdir çünkü suyun gelmesi daha öncede ifade ettiğimiz gibi doğumun belirtileri arasında ter alır. İlk doğumda eğer sancılar sıklıkla gelmiyor ise evde çekilebilir ancak eğer sancılar sıklıkla geliyor ise kesinlikle doğum başlamıştır ve bu esnada hastanede olmak hem bebek hem de anne sağlığı için oldukça önemlidir. Hamileliğiniz 37. Haftayı daha doldurmadıysa ve sancılar başladıysa hastaneye gitmekte fayda vardır.

Doğum Belirtileri Olan Anne Ne Yapmalı?

Annede doğum belirtileri başladıysa sakin ve huzurlu olması hem kendisi hem de bebeği için daha yararlı olacaktır. Telaş yapmak ve sakinliği koruyamamak anneyi daha çok strese sokar ve ağrıları daha da şiddetlendirir. Anne adayları doğum başlamadan önce bebek için ve kendisi için bir doğum çantası hazırlamalı ve bu çantayı alarak dikkatli bir şekilde hastaneye gitmelidir.

MİDYO  Yumurtlama dönemi (hamile kalmaya en uygun gün) nasıl hesaplanır?

Doğum Sancıları İle Benzer Olan Durumlar

Anne adayları çoğu kez yalancı sancılar ile gerçek sancıları karıştırabiliyorlar. Yalancı sancılar ara ara olurken doğum sancısı aralıksız devam eder. Bunun dışında birde idrar kaçırma ile suyun gelmesi birbirine çokça karıştırılan bir husus olarak karşımıza çıkar. İdrar az bir şekilde kaçırılırken suyun gelmesi olayı büyük miktarda sıvı boşalımı olarak karşımıza çıkan bir olaydır.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU