Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, doktorlar tarafından açıklanmaya çalışılmaktadır. Ancak çocuklar sağlıklı oldukları takdirde, hareketli bir yapı içerisindedir. Bundan dolayı da, özellikle aşırı sıcaklarda, bu hareketli olma durumuna bağlı olarak çocuklarda terlemenin anormal bir durum olmadığı, uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Çocuklarda El Ayak Terlemesini Etkileyen Nedenler

Çocuklarda görülen el ayak terlemeleri, aşırı sıcaklardan olabileceği gibi, çeşitli hastalıkların habercisi olarak da görülebilir.

Eğer ki aşırı sıcaklar yoksa ve çocuklarda yine terleme sorunları baş gösteriyorsa o zaman bu durumun nedenleri şu şekilde olabilmektedir:

  • Solunum yolu hastalıkları ve alerji durumları,
  • Geniz etinin büyük olması ve burun tıkanıklığı,
  • Kalp ve damar hastalıkları,
  • Endokrin ve metabolik hastalıklar,
  • Enfeksiyonlar,
  • Antibiyotikler,
  • Ergenliğe geçişin etkileri,
  • Lenf bezinde oluşan tümör,
  • D vitamini eksiklikleri,
  • Ebeveynlerin yanlış tutumları.

Bu 10 farklı neden, çocuklarda aşırı bir şekilde oluşan, el ve ayaklarda görülebilen aşırı terleme nedenlerindedir.

Video: Çocuklarda Terlemenin Nedenleri

Solunum Yolu Hastalıkları ve Alerji Durumları

Çocukların solunum yolu hastalıkları geçirmesi ve alerji durumları oluştuğu takdirde, fazla bir şekilde terlemeleri görülebilir. Nefes alıp, vermenin zorlu olması, burun etlerinde yaşanacak alerjik şişmeler, solunum ve geniz sekresyonlarındaki aşırı artış nedeniyle ortaya çıkan eforunda artmasıyla, çocukların el ve ayak terlemelerinde ciddi artışlar meydana gelebilir.

El Ayak Terlemesi

El Ayak Terlemesi

Geniz Etindeki Büyüklük ve Burundaki Tıkanmalar

Geniz etindeki büyüklük ve çocukların burunlarındaki herhangi bir tıkanma durumu, terlemeye yol açacak ve çocukların el ve ayaklarının da terlemesine sebebiyet verecektir. Geniz etindeki büyüklük, mekanik tıkanıklık nedeniyle eforlu bir şekilde nefes alıp, verilmesine neden olacaktır. Bu eforlu nefes alıp, vermeden kaynaklı olarak da, kalp ritminde ve solunumda artışlara neden olacaktır.

MİDYO  Hacamatın 50 faydası! Hacamat yapmanın zararı var mıdır?

Bu artışın sonucu olarak da, terlemede artış görülecektir. Geniz etleri büyük olan çocuklar, geceleri gereğinden fazla terleyebiliyorlar. Ayrıca çocuklarda görülen uyku apnesi sendromuna da, bu durumda olan çocuklarda normalden daha fazla rastlanılabiliyor. Bu gibi durumlar söz konusuysa, o zaman çok dikkatli olunmalı ve tedavinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor.

Kalp ve Damar Hastalıkları

İnsan vücudundaki en önemli organ olan kalpte yaşanabilecek, herhangi bir ritim artışı veya kalbe dönen kan yükündeki artış, çocuklarda terlemeye sebebiyet verebilir. Özellikle bebeklerde yaşanabilecek kalp ve damar sorunları konusunda, ebeveynlerin çok dikkatli ve bilinçli olmaları, çocuklarının sağlıkları açısından önemli. Ağız çevresinde beliren morarmalar, ağlarken yaşanabilecek tıkanmalar ve soluk durması problemleri, katılma olarak adlandırılmaktadır.

Katılmayla birlikte terleme birlikteliği yaşanıyorsa, o zaman bu duruma aileler dikkat etmeli. Bu gibi yaşanacak durumlar, çocukların sağlıkları açısından önemlidir ve bir çocuk doktoruna başvurulmalı. Doğumsal olarak kalp hastalığı olan çocuklarda ise, aşırı terleme durumları görülmeye başlanmışsa, bu durum çocuklarda kalp yetmezliğine gidişin bir habercisi olmalı.

Endokrin ve Metabolik Hastalıklar

Bebeklerde kan şekerinin yani hipogliseminin aşırı bir şekilde düşmesi, ağır bir terleme sorunu ortaya çıkarır. Ağır terlemeyle birlikte aşırı terleme, titreme, morarma, kalbin hızlı çarpması ve emme isteksizliği de birlikte görülebiliyor. Daha büyük çocuklarda ise, dalgınlık, solukluk ve anormal davranışlarda da bu durum kendisini gösterebiliyor. Bu gibi oldukça olumsuz durumlar, acil bir müdahale gerektirir ve mutlaka bir çocuk doktoruna danışılmasını gerektiren bir tablodur.

MİDYO  Enflamasyon önleyici beslenme nedir? Anti-enflamatuar besinler nelerdir?

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar yapıları gereği, meydana getirdikleri metabolizma hızında veya ateşte meydana getirdikleri artış nedeniyle, çocuklarda el ve ayak terlemesine neden olabilmektedir. Ateşi yükselen çocukta, vücudun kendini soğutabilmesi için, refleks olarak terleme devreye giriyor.

İlgili Makaleler
Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU

Uçuk nasıl tedavi edilir? 1 gecede uçuk geçirme yöntemleri

Uçuk, Herpes simplex isimli virüsün deri vasıtasıyla bulaşması sonucu ortaya çıkan ve bir ömür boyu tekrar edilebilen viral bir enfeksiyon OKU