Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon belirtisi gösteren bir çocuğun okul hayatında ve sosyal ilişkilerdeki performansı düşük seviyededir. Eskiden zevk aldığı şeylere ilgisizlik göstermeye başlar ve yaptığı işlerden zevk almaz hale gelir. Sürekli bir mutsuzluk ve sinirlilik hali görülmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yıllara kadar kendini göstermekte olan hastalık intihara bile sebebiyet verebilir.

Doğduğumuzdan itibaren ilk iletişimimiz yakın çevremiz olan anne ve baba ile gerçekleşir. Onlar bize belirli durumlarda ne tür davranışlarda bulunacağımızı aşılamaktadır. Çocuğun, anne ve baba ile olan ilişkisi her zaman sağlıklı düzeyde gerçekleşmez. Ebeveynlerin fark etmeden ortaya koyduğu davranışlar çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple ebeveynlerin bilinçli olması çocuk sağlığı için çok önemlidir.

İzleyin: Depresyon, Çocuklarda Nasıl Belirtiler Verir? Depresyon Nedenleri ve Tedavisi

Okul Çağındaki Çocuklarda Depresyon Belirtileri ve Baş Etme Yolları

Son 30 yıla bakıldığında çocuklarda depresyon belirtileri ciddi bir artış göstermektedir. Ailenin bu konuda çok dikkatli olması ve depresyon belirtisi olan çocuklarına psikolojik destek veren kurumlara götürmelidirler. Bu olay kolay atlatılır bir durum değildir. Okul öncesi çocuklarda bu hastalık riski okul çağı çocuklara göre daha azdır. Fakat yine de kulak arkası edilmemelidir.

MİDYO  Çok fazla kahve içersek ne olur?

Okuldaki arkadaşlarının sahip oldukları ile kendi sahip oldukları arasında bir kıyas yapmaya başlar. İstediklerinin ebeveynleri tarafından karşılıksız kalması sonucu umutsuzluğa ve üzüntüye kapılır. Okul çağındaki bir çocuğu bekleyen diğer bir tehlike, arkadaşları tarafından kabul edilmeyecek olması ve fiziksel olarak dış görünüşü ile maruz kaldığı olumsuz düşüncelerdir. Çocuk bu durumlar karşısında savunmasızdır ve bu konuda ailesinin desteği şarttır. Aile içinde yapılan olumsuz eleştiriler, hata yapıldığında gereğinden fazla kızma davranışı, aile içi tartışmalar da çocuğu olumsuz duygu duruma sürükler niteliğe sahiptir.

Çocuklarda Depresyon Belirtileri

Çocuklarda Depresyon Belirtileri

Çocukta Depresyon Nedenleri

Birçok çocuğa depresyonun kalıtım ve genetik yollarla uğradığı tahmin edilmektedir. Bu hastalık ne kadar erken başlarsa o kadar kalıtım nedenli olduğu ortaya çıkmaktadır. Kısa zamanda düzelme göstermeyen hastalık, çocuğun sanki hastalığın hiç düzelmeyecekmiş kaygısına girmesine neden olur. Böylelikle çocuk daha çok strese girer ve bu hastalığın ilerlemesine yol açar. Çok sinsi bir hastalıktır. Dikkat edilmesi gerekmektedir. Benim çocuğumda olmaz dememek lazım herkeste ortaya çıkabilir. Ebeveynler olarak önceden önlem almak yararlı olacaktır.

Çocuktaki Depresyon Nasıl Anlaşılır?

Depresyonda olan çocuklarda depresyon belirtilerini sıralamak gerekirse;

  • Arkadaşlarıyla vakit geçirmek istememe
  • İçine kapanıklık
  • Sinirlilik ve sürekli gerginlik durumu ve konsantrasyon sorunu
  • Sorumluluklardan kaçma davranışı ve öğrenme güçlüğü
  • Küçük sorunlarda bile ağlama davranışı göstermesi
  • Fazla konuşmaktan kaçma davranışı göstermesi
  • Tepkilerinde hırçın tavırlar gözlenmesi
  • Halsizlik, mide bulantısı, karın ağrısı, huysuzluk gibi vücutsal problemler
  • Uyku bozuklukları
MİDYO  En kolay ağız kokusu nasıl giderilir? Ağız kokusuna kökten çözüm

Bu gibi belirtiler ile çocukta depresyon olup olmadığı kolayca anlaşılabilir.

Depresyon İle Baş Etme Yolları

Depresyon, kişide olumsuz düşünceler sonucu oluşan umutsuzluk halidir. Kimi zaman kısa sürede düzelme gösterse de bazı zamanlar bu duyguyu kolayca atmak mümkün olmaya bilir. Durumu ciddi olanların psikolojik destek verilen kurumlar tarafından destek alması gerekmektedir. Yapılan ilaç tedavileri çok kısa süreli mutluluk huzur duyguları verse de uzun süreli bir etkisi yoktur. Ayrıca bazı ilaçlar yeşil reçeteli olup kullanılması risklidir. Ailenin çocuğunun bu durumunu fark edip destek olması gerekmektedir.

Bu duygu durum ile baş etme yollarından bazıları şu şekildedir;

  • Uzun vadeli olarak çocuğun sevdiği işleri yapması konusunda destek olunmalı.
  • Çocuğun istekleri ve düşüncelerine saygı gösterip dinlemek gerekir.
  • Çocuğun yaptığı hatalar karşısında eleştirel bir tavırla karşılık verilmemeli.
  • Hatalarından dolayı suçlanmamalı.
  • Çocuğun aldığı kararlara saygı duyulmalı.
  • Çocuk değersiz hissettirilmemeli.
  • Çocuğun kendine güveni sağlanmalı.

Depresyon ile baş ederken bu çözümleri uygulamalıyız.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?
MİDYO  Bebeklerde önce hangi diş çıkar? Diş çıkaran bebeklerde nelere dikkat edilmeli?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU

Uçuk nasıl tedavi edilir? 1 gecede uçuk geçirme yöntemleri

Uçuk, Herpes simplex isimli virüsün deri vasıtasıyla bulaşması sonucu ortaya çıkan ve bir ömür boyu tekrar edilebilen viral bir enfeksiyon OKU