Alt ıslatma diğer değimiyle enüzeris çocukluk döneminin en bilinen ve en çok sıkıntı oluşturan bir hastalığıdır. Çocuğun normal şartlarda gece veya gündüz kontrol etmesi gereken tuvalet ihtiyacını kontrol altında tutamayıp istem dışı olarak altına kaçırmasıdır. Daha çok gece görülür. Çocukluk döneminin en önemli sorunlarından olan enüzeris 3 farklı nedenden dolayı oluşur. Bu nedenler; fizyolojik nedenler, psikolojik nedenler, genetiktir.
Fizyolojik Nedenler
Çocuğun yatmadan önce fazla sıvı tüketiyor olması bu durumu artıran bir sebeptir. Çocuğun derin uyku nedeniyle mesanesinin dolduğunun farkına varamaması, kabızlık sonucu mesanenin fazla zorlanması çocuğun altını ıslatmasına neden olan fizyolojik nedenlerdir.
İzleyin: Çocuklarda Gece Alt Islatma Sorununun İlaçsız ve Kalıcı Çözümü Nedir? |Psikiyatrist İbrahim Bilgen
Psikolojik Nedenler
Altını ıslatma davranışı psikolojik bir nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ailesel sorunlar (boşanma gibi), yeni kardeş haberi, ebeveyn kaybı, okulsal sorunlar (öğretmen değişikliği gibi) çocuğu derinden etkiler. Çocuklar bazen bu yeni durumlara ayak uydurmak zorluk çekebilir. Bu zorlanma ile altını ıslatma eyleminde bulunabilir. Çocuğa uygulanan şiddet, baskı, zorlama, tuvalet eğitimindeki yanlışlar çocuğun bu davranışı kazanmasında etkili olabilir.
Genetik Nedenler
Yapılan araştırmalar çocukların %70 inin altını ıslatma eyleminin genetik olduğunu söyler. Yani; eğer anne veya babası çocukken altını ıslatma davranışı sergilemişse çocukta bu davranışı devam ettiriyor.
Alt Islatmada Tedavi Yöntemleri
Alt ıslatma eylemi genellikle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çocukla alay etmek, toplum içinde altını kaçırma eylemini dile getirmek kısacası çocuğu rencide edici davranışlarda bulunmak tedaviyi zorlaştırabilir. Çocuk yatmadan 2 saat önce sıvı alımı durdurulmalıdır. (süt, su gibi içecekler verilmemeli). Yaşça büyük çocuklarda bu durum durdurulmaya çalışılmalıdır. Ödüllendirme sistemi de faydalı olabilir.
Bütün bunlara rağmen başarılı bir sonuç edinilmemişse; çocuğun altını ıslatmadan önce alarm veren bir ilaç veya alet kullanılması gerekebilir. Alarm sistemi alt ıslatma olayında %75‘lere varan bir başarı sağlanmaktadır. Bir de çocuklar için dilde eriyebilen yan etkisi bulunmayan ilaçlar ile 3 ayda %80 e varan başarı sağlanmıştır. Bu ilaçları denemekten çekince duyabilirsiniz. Uzman hekiminizin önerdiği şekilde kullanmalısınız. Bu durumlar yetersiz kaldığında üroterapi (işeme eğitimleri) ve bazı durumlarda cerrahi işlemler gerekebilir.