Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ”Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?” başlıklı yazımızda alerji ve intolerans farkları, çilek kaynaklı alerjilerin belirtileri ve alerjinin tedavisi hakkında bilgilere yer verdik.

 

Kişide alerjik etkileri olan bir besin tüketildiğinde veya bazı durumlarda da alerjik olunan madde koklandığında veya ona dokunulduğunda vücut, salgıladığı histaminler aracılığıyla alerjik olunan maddeye saldırmaya başlar.

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Özellikle yaz aylarında hepimizin severek tükettiği çilek, güçlü bir antioksidandır. Bağışıklığı güçlendiren besinler arasında yer alan kozmetik ve gıda sanayisinde de çok tercih edilir. Çileğin yararları şu şekilde sıralanabilir:

  • En önemli C vitamini kaynağı olan çilek, cilt sağlığında oldukça etkilidir. Cildimizdeki ölü derileri vücuttan atarak daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmamızı sağlar.
  • Cilt lekeleri, akne oluşumu ve siyah nokta üzerinde de etkili olan çilek, kozmetik alanında çok sık kullanılır.
  • Yaşlanmayı önler
  • Yorgunluktan kaynaklı olan gözaltı morluklarına ve şişmelerine iyi gelmektedir.
  • Saçları güçlendirir
  • Kötü kolesterolü azaltır.
  • Damar tıkanıklığını önlediği için kalp sağlığına da iyi gelir

Bunlar gibi birçok alanda vücuda faydası dokunan çileğin, bazı bireylerde bağışıklık sistemlerine bağlı olarak alerji yapabilmektedir.

MİDYO  Gebelikte oluşan lekelerden nasıl kurtuluruz?

İzleyin: Bebeklerde Alerji Belirtileri Varsa Ne Yapmak Gerekir? | Bebek Gelişimi ve Bebek Sağlığı

İntolerans ve Alerji Arasındaki Fark Nedir?

Herhangi bir besine karşı alerjimiz olduğunda vücudumuz bir takım reaksiyonlar gösterir. Fakat bu durumda meydana gelen belirtilerin alerji kaynaklı mı yoksa intolerans kaynaklı mı olduğunun bilinmesi alınabilecek önlemler açısından oldukça önemlidir. İntolerans ve alerji birbirlerinden farklı durumlardır. Alerji belirtileri daha çabuk ortaya çıkmaktadır. Besin alerjisi, bağışıklık sistemimizin besinlerde yer alan proteinlerin tehlikeli olarak görmesi sonucu meydana gelmektedir. Besin intoleransının oluşmasında bağışıklık sistemimizin herhangi bir rolü yoktur.

Bebeklerde Çilek Alerjisi Nelerdir?

Bebeklerde Çilek Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde Çilek Alerjisi Neden Olur?

Çilek alerjisinin en büyük etkeni bağışıklık sistemidir. Bazı bebeklerin bağışıklık sistemleri, çilekte yer alan proteinleri zararlı olarak algılar ve bu besini vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Bundan dolayı da vücutlarında bir takım belirtiler meydana gelir. Peki, bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?

Bebeklerde Çilek Alerjisi Belirtileri

Çilek alerjisi, birçok alerji gibi başladığında geçmesi pek de mümkün değildir, dolayısıyla da kişide kalıcı etki bırakabilmektedir. Görülen alerjilerin tehlike durumları birbirinden farklıdır. Bu sebeple, şiddetli yan etkiler kendisini göstermeden önce durumun farkına varılmalı ve gereken önlemler alınmalıdır. Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri 2 saat içerisinde kendisini göstermektedir.

Bu belirtiler arasında:

  • Burun tıkanıklığı
  • Ağızda uyuşma ve dudaklarda karıncalanma,
  • İleri seviyede dilde ve boğazda şişme ve kızarıklık,
  • Baş dönmesi,
  • Deri dökülmesi,
  • Nefes darlığı ve
  • Bilinç kaybı gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalı ve gereken tedavi uygulanmalıdır.
MİDYO  Bebeklerde sarılık belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Çilek Alerjisi Nasıl Geçer?

Çileğe alerjisi olan bir kişinin öncelikle çilek yemekten uzak durması gerekmektedir. Aynı zamanda içeriğinde çilek olan kozmetik ürünlerinden ve içeceklerden de uzak durması gerekmektedir. Eğer kişi, çilek tüketmiş veya içeriğinde çilek olan bir ürün kullanmış ise alerjinin gösterdiği belirtileri fark ettiği anda bir hekime başvurması gerekmektedir. Doktorlar bu aşamada ilk olarak krem tedavisi uygulamaktadırlar.

Fakat bebeklerde meydana gelen çilek alerjisi bazı durumlarda ağır seyredebilir ve bu durumda kişi, hastaneye yatırılır. Doktorlar, mideye kadar etkisini gösteren alerji için, antihistaminik ilaç tedavisi uygular. Kişide alerjik belirti olarak anafilaksi, yani şiddetli şok görüldüyse bu durumda da epinefrin tedavisi uygulanmaktadır.

Çilek Alerjisinden Kaçınma Yolları

Çilek, çok bilinen bir alerjen olduğundan ebeveynler 6 ila 12 aylık olana kadar bebeklerine çilek yedirmekten kaçınmalıdırlar. Çilek alerjisi genetik olarak da bireylere geçmektedir. Bu sebeple anne ve babada ya da onların yakın çevrelerinde çilek alerjisi olan bir birey varsa yine belli bir süre bebeğe verilen mamaların içerisinde çilek olmamasına dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

MİDYO  Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçirilir?
Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU