Belki de bu sorunun cevabı, basit görünebilir, ancak “Bebeklerde kilo alımı nasıl olmalıdır?” gibi bazı soruların cevabı o kadar basit değildir. Ebeveynlerin bebeğin kilo alması ve beslenmesi konusunda sahip olduğu endişeler ve bu alandaki zorluklar, ilk önce bebeğin doğumda doğru kilosunun yanı sıra bebeklerin doğru kilo alımını anlamak daha iyidir.

Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin Kilosundaki Farklılığın Ana Sebebi Nedir?

Bebeklerin doğum ağırlığındaki farklılığın ana nedeni 3 önemli faktöre bağlıdır:

  1. Cinsiyet: Genellikle kız bebekler erkek bebeklerden 300 gram daha hafiftir.
  2. Genetik faktör: Bir bebeğin doğum ağırlığı büyük ölçüde ebeveynlerinin doğum ağırlığına bağlıdır.
  3. Hamilelikte annenin beslenme ve sağlık durumu.

Ebeveynlerin belirli coğrafi bölgelerdeki bazı genetik özelliklerinin doğrudan çocuğa (dominant genler) geçtiğini ve bebeğin kilosunun boyuyla ilgili olduğunu unutmayın.

Bebeğin Kilosu Doğumda Neden Önemli?

Tıbbi bir gerçek olarak, bir bebeğin doğumdaki kilosunun sağlığının bir göstergesi olduğu yaygın olarak kabul ediliyor. Bu sayıyı bilerek, ilerleyen aylarda bir grafik çizerek kilo alma miktarını kontrol edebilir ve ayrıca bebeğin sağlık durumunu değerlendirebilirsiniz.

Bebeklerde Doğru Kilo Nasıl Alınır?

İlk ayda kilo alıp doğum kilosuna döndükten sonra bebeğin 3 ayın sonunda günde en az 30 gram, 6 ayın sonuna kadar ise her ay en az yarım ila bir kilo alması beklenir. Çoğu bebek 5 veya 6 aylıkken doğumda iki kat daha ağırdır ve bu sayı bir yılın sonunda 3 katına çıkar. Bunun bir ortalama olduğunu ve bir bebeğin sağlıklı olmasına rağmen farklı ağırlığa sahip olabileceğini unutmayın. Peki, bebeklerde kilo alımı nasıl olmalıdır?

MİDYO  Aşılama tedavisi nedir? Ne zaman yapılır?

İşte Bebek kilo alımı ve beslenmesi için aylık rehber:

İlk Ayda Bebeğin Kilo Alması

İlk 2 hafta bebek kilo verdikten sonra kilo almaya başlar ve ilk ayın sonunda doğum kilosuna ulaşır. Şu anda bebek emzirilir, formül mama veya her ikisi birden. İlk ayın sonunda bebeğin yeterli kilo alamadığını fark ederseniz, bir neonatoloğa danıştığınızdan emin olun. Formülün aksine emzirmede bebeğin öğün başına kaç cc süt yediğini belirlemek mümkün değildir. Ancak ilk ay günde 8 ila 12 kez, yaklaşık iki ila üç saatte bir emzirmelidir.

2 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Bu süre zarfında bebeğin düzenli olarak kilo alması gerekir. Bu konuda endişeleriniz varsa, bir çocuk doktorundan yardım alın. Bebeğin yeterince süt alabildiğinden emin olun. Bazı durumlarda, bebek biberonun başını veya meme ucunu düzgün şekilde ememeyebilir veya annenin yeterince sütü olmayabilir.

3 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Bu ay boyunca düzenli, düzgün ve yeterli emzirme ile bebeğin yaklaşık bir kilo alması gerekir. Bu ay boyunca bebek günde en az 5-8 kez emzirilmelidir. Elbette, genellikle 2 ila 3 aylık bebek mamaya göre daha sık emzirilir. Şu anda, sevgili bebeğiniz yine de geceleri süt içmek için uyanacak, ancak iki aydan daha az sıklıkta.

4 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

4 ayın sonunda, bazı çocuklar tamamlayıcı yiyeceklere başlamaya hazır olduklarının belirtilerini gösterir. Bu sırada boyunlarını kolayca tutuyorlar, yardım alarak oturuyorlar ve önlerinde ne yediklerine dikkat ediyorlar. Sıvı gıdalardan yani sütten katı gıdaya yani tamamlayıcı gıdalara geçiş çok hassas bir aşamadır.

MİDYO  Bebeklerde sarılık belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Hazır olmadığını düşünüyorsanız, ona asla baskı yapmayın. Bebeğin 6 ayın sonuna kadar sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir, ancak 4 ayın sonunda yeterince süt yemesine rağmen yeterli kilo alamazsa bir uzmana danışarak tamamlayıcı beslemeye başlanabilir.

5 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Bu sürenin sonunda bebeğin doğum ağırlığının iki katına çıkmış olması gerekirdi. Sağlıklı olduğundan emin olmak için şu anda boyunu ve kilosunu kontrol edin. Zayıfsanız, doktorunuzla nasıl, ne kadar ve ne sıklıkla emzirmeniz gerektiğini ve tamamlayıcı beslenmeye ne zaman başlayacağınızı konuşun. Tamamlayıcı beslenmeye günde sadece bir çay kaşığı badem lapası ve yulaf lapası ile başlanabilir. Çocuğunuz onu yemeyi reddederse, bir veya 2 hafta bekleyin ve tekrar deneyin.

Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

6 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Altı ayda bebek her ay 1.5 cm ve haftada 100-150 gram kazanır. Tamamlayıcı gıdaya henüz başlamadıysanız, bu ayın son haftasından itibaren gündeme getirin. Tamamlayıcı gıdaya belirli bir madde ile başlayın ve diyetine tek tek yeni maddeler ekleyin. Ayrıca aralarında 3 ila 7 günlük bir boşluk bırakın, böylece herhangi bir maddeye alerjiniz varsa tespit edebilirsiniz. Ve geçici olarak silin. Yiyecek alerjilerinin belirtileri arasında ishal ve deri döküntüleri bulunur. Tadına bakmak ve onunla ilgilenmek için bir çocuğa en az 10 kez yemek vermeyi unutmayın.

7 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Bu ay boyunca çocuğunuz yine de ayda bir kilo almalıdır. Bu miktardan daha az kazanıyorsa veya bu ay 3 Kg’den fazla kilo almışsa mutlaka doktorunuza danışın. Şu anda ona et ve sebze içeren bir çorba hazırlamalı ve alerjisi yoksa diyetine elma, muz ve armut meyvelerini eklemelisiniz.

8 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

8 ayın sonundan bir yıla kadar bebeğin ağırlığı doğumda olduğundan 3 kat fazla olmalıdır. Bu sırada anne sütü veya mama, çorbalar, püreler, meyveler (bir yaştan küçük yasak meyveler hariç), yumurta sarısı ve iyi pişmiş makarna ile beslenmelidir.

MİDYO  Doğal doğum yöntemlerinden hangisini seçmeli? Suda doğum, hipnoz ile doğum ve akupunktur

9 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Doğru kilo alımı için çocuğunuza ana öğünler arasında uygun, besleyici atıştırmalıklar verdiğinizden emin olun. Şu anda onun için parmak yemi yap. Yiyecekleri özgürce tatmasına izin verin, ancak büyük yiyecek parçalarını boğmamaya dikkat edin.

9, 10 Ve 11 Aylık Bir Bebeğin Kilo Alımı

Bu sırada çocuk 4 ayak üzerinde yürür ve nesneleri kaparak ayakta durmaya çalışır. Dört ayak üzerinde yürümek ve yeni beceriler öğrenmek için çok çalışmak çok fazla kalori yakar, bu nedenle kilo alma süreci biraz yavaşlayabilir. Tamamlayıcı yiyecekler, çekici ve tabii ki besleyici görünümlü renkli atıştırmalıklar kilo almanıza yardımcı olabilir.

Bundan sonra bebeğinizin ilk doğumunun arifesinde, çabalarınız ve beslenmesine gösterdiğiniz özen sayesinde, doğumdan bu yana kilosu 3 katına çıkıp ve yakında ilk adımlarını atacağı için 12 aylık sıkı çalışma ile ödüllendirileceksiniz.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU