Özellikle ilk defa doğum yapan anneler bebeklerine bakım yaparken daha tedirgin olur. Çünkü onu incitmekten ya da yanlış hareket etmekten korkarlar. Fakat biraz araştırma ile yeni doğan bebeklere en hassas cilt bakımını yapmak mümkündür.

İşte doğumdan sonra yeni doğan bebek bakımı;

Doğumdan Sonra Yeni Doğan Bebek Bakımı

Doğumdan Sonra Yeni Doğan Bebek Bakımı

Göbek Çevresi Her Zaman Temiz Tutulmalı

Yeni doğan bebeklerde göbek çevresi en hassas noktalardan biridir. Daime temiz ve kuru tutulmalıdır. Ayrıca göbek bezin dışında kalmalıdır. Eğer göbek bağı daha düşmediyse ekstra nazik davranılmalıdır. Göbek bağı 1-2 hafta içinde düşer. Ondan sonra göbeğinde kanama olması normaldir. Çevresini temizlemek için alkollü pamuk kullanabilirsiniz. Doktorunuz göbek deliğini nasıl temizlemeniz gerektiğinin size uygulamalı olarak gösterecektir.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Anne Adaylarının Bilmesi Gerekenler

Krem Kullanımı

Yetişkinlerin kullandığı kremler bebekler için uygun değildir. Bu yüzden kesinlikle kendi kullandığınız kremleri ona sürmeyin. Bebeklere özel olarak üretilmiş kremleri ve yağları kullanın. Ancak çok sık kullanmamaya çalışın. Çünkü fazla krem bebeğinizin cildinde isilik oluşmasına neden olabilir. Banyodan sonra sürülen yağ ve kremler bebeğin terlemesini önler ancak fazla kullanımı ufak sivilce tarzında isilik dökmesine neden olur. Bebek losyonunu kurumuş cildine nazikçe çok sık olmamakla beraber sürebilirsiniz.

MİDYO  Evde el kremi nasıl hazırlanır? Basitçe hazırlanacak 4 farklı el kremi tarifi…

Bir Kat Fazla Giydirin

Bebekleri kat kat giydirmek de doğru değildir. Sizden bir kat fazla giyinmesi yeterli olacaktır. Yeni doğan bebekler terlemediği için bu yüzden sıcakladıkları zaman bunu belli etmek için ağlamaya başlarlar. Fazla sıcaklayan bebeklerde burun tıkanması da görülür. Oda sıcaklığında bebeğinizin 1 kat fazla giyinmesi yeterlidir. Üşüyüp üşümediğini öğrenmek istiyorsanız da ayaklarına ya da ensesine bakabilirsiniz.

İZLEYİN: YAŞAMIN BİRİNCİ HAFTASI ( Gebelik, Lohusalık ve Yenidoğan Bebek Bakımı )

Doğumdan Sonra Hemen Banyo Ettirmeyin

Bebekler kolay kolay kirlenmez ve banyoya ihtiyaç duymazlar. Doğumdan sonraki 1 hafta da banyo ettirilmeleri doğru değildir. Bu süreçte hassas ve kokusuz olan ıslak mendiller ile vücudunu nazikçe silebilirsiniz. Özellikle boynunu, koltuk altını gün içinde parabensiz ıslak mendille temizleyin. Eğer ıslak mendillere güvenemiyorsanız yumuşak ıslak bez de kullanabilirsiniz.

3-4 günde bir ılık suya hızlıca sokup çıkarmanız bile yeterli olacaktır. Özellikle ilk dışkısından sonra banyoya sokmanız gerekebilir. Çünkü ilk dışkıları çok yapışkan, kokulu ve katranımsı olur. Göbek bağı düştükten sonraki günde banyoya sokabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin cildini her zaman kuru tutmaya çalışın. Bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Alt Değiştirme Bakımı

Bebeğinizin altını sık sık değiştirin, ıslak kalması pişik oluşmasına neden olur. Kirli kaldığı süre boyunca bebeğinizin kendini rahatsız hissedecektir. Yeni doğan bebekler sadece anne sütü ile beslendikleri için dışkıları daha cıvık olacaktır. Bu süreçte ıslak pamukla silebilirsiniz. Bebeğinizin cildi çok hassas olduğu için 3-4 saatte bir altını değiştirmeniz gerekir. Eğer pişik olursa pişik kremi kullanmayı ihmal etmeyin.

MİDYO  Doğal doğum yöntemlerinden hangisini seçmeli? Suda doğum, hipnoz ile doğum ve akupunktur

Seyredin: Bebeğinizle İlk Haftalarınız

Tırnak Bakımı

Bebeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeye çalışın. Çünkü uzun tırnaklar bebeğin yüzünü ve gözünün korneasını çizmesine neden olabilir. Ona özel bir bebek tırnak makası edinin.

Bu noktada dikkat etmeniz gerekenler;

  • Tırnağın keskin ve sivri köşelerini törpüleyin
  • Çok derinden kesmemeye çalışın
  • Bu işlemi yaparken bebeğinizi tutması için bir yardımcı alabilirsiniz.
  • Bebeklerinizin tırnak bakımını düzenli olarak hem elleri hem de ayakları için yapın.

Yatma Pozisyonu

Yeni doğan bebeklerde yatma pozisyonu da oldukça önemlidir. Sırtüstü yatırmaya çalışın, çünkü araştırmalara göre en güvenli yatış pozisyonu sırtüstüdür. Başını uyurken iki yana da çevirebilirsiniz. Ayrıca yastık kullanmayın. Arada yüzüstü de yatırabilirsiniz. Bu pozisyon kollarının güçlenmesini sağlar. Kış aylarında kuş tüyü yorgan kullanmayın, yorganı da göğüs hizasına kadar kapatın. Ayrıca bebeğinizin çok sıcaklamamasını sağlayın ve beşiğinde oyuncak bırakmayın. Bu önlemler SIDS isimli beşik ölümlerini önlemek için kullanılır.

Doğumdan Sonra Yeni Doğan Bebek Bakımı

Doğumdan Sonra Yeni Doğan Bebek Bakımı

Bebeğinizin Yattığı Odanın Sıcaklığı

Yeni doğan bebekler için oda sıcaklığının 21-24 derece arasında olması gerekir. Anne babanın rahat ettiği yerde bebeklerde rahat edecektir, daha fazla sıcak olmasına gerek yoktur. Eğer odada klima varsa bebeğin üzerine üflemeyecek şekilde kullanılabilir. Bebek bakımı ile alakalı bilinen bir yanlış, hemen üşüyüp hasta olacaklarıdır. Ancak kapı ya da pencere aralanması ile bebekler üşümez ve hasta olmaz. Eğer ortam fazla sıcak olursa beslenme ve uyuma da zorluk yaşarlar. Uyurken üzerine battaniye örtmeniz yeterlidir.

MİDYO  Bebeklerde göz temizliği nasıl yapılır?
İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU