Başlıklar
- 1Gebelikte Oluşan Lekelerin Nedenleri
- 2Gebelikte Oluşan Lekelenmelere Doğal Çözüm Önerileri
- 3Gebelikte Oluşan Lekelenmelere Tıbbi Çözüm
- 4Gebelikte Oluşan Lekeler Ne Zaman Geçer?
- 5Gebelikte Oluşan Lekelenmelere Krem Tedavisi
- 6Gebelik Lekelerinin Özellikleri Nelerdir?
- 7Gebelik Lekeleri Hangi Cilt Yapısında Daha Sık Görülür?
- 8Gebelik Lekeleri Geçici Midir?
- 9Gebelik Lekelerinde Cilt Bakımı
Hamilelik sürecinde anne adayında lekeler görülür ve gebelikte oluşan lekelerden nasıl kurtuluruz sorusu merak edilir. Öncelikle hamilelik süresince hormonlar değişimlere uğrar. Bu değişimler psikolojik ve fiziksel olarak anne adayını etkiler.
Hormonlar nedeniyle annede gebelik lekeleri oluşabilmektedir. Bu lekeler genellikle kahverengi bir görünüme sahiptir. Anne adayının vücut ve yüz alanlarında sıklıkla rastlanmaktadır. Hamilelikte oluşan cilt lekelerinden kurtulmak mümkünüdür.
Gebelik esnasında annede meydana gelen kahverengi cilt lekelerinden kurtulmak için bazı önerilere uymak gerekir.
Gebelik lekelerinden kurtulmak için yapılması gerekenler:
- Güneşe çıkarken güneş kremi kullanılmalı
- Zararlı kimyasal kullanımından kaçınılmalı
- Sağlıklı bir beslenme düzeni uygulanmalı
- Bol su tüketimine dikkat edilmeli
- Stresten uzak durulmalı
- Zencefil ve yumurta gibi cilde faydalı doğal ürünler kullanılabilir
- Cilt lekelerine neden olan ilaç kullanımı mevcutsa doktora başvurulmalı
- Hassas cilt için hassas cilde uyumlu ürünler daha sık tercih edilmeli
Anne adayları dikkat ettiği taktirde ciltte meydana gelen lekelerin önüne geçebilir. Doğal savunma ve doktorun önerdiği kremler sayesinde lekelerle savaşabilir.
İzleyin: Hamilelik lekeleri neden olur? Hamilelik lekeleri nasıl giderilir?
Gebelikte Oluşan Lekelerin Nedenleri
Gebelik lekeleri cildin hassaslaşması sonucu oluşur. Cildin hassaslaşmasına ve lekelerin oluşmasına neden olan bazı faktörler vardır.
Lekelere neden olan faktörler:
- Hormon değişimleri
- Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Hamilelik öncesi kullanılan doğum kontrol hapları
- Zararlı kozmetik ürün kullanımı
- Hamilelik öncesi kullanılan ilaçlar
- Bilinçsiz ağda uygulamaları
- Bazı içsel hastalıklar
- Stres ve sıkıntı
- Genetik faktörler
Koyu kahverengi oluşumlar genellikle bu sebeplerden dolayı görülebilmektedir. Doğal tedavi ve doktor tedavileri ile bu oluşumların önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkündür.
Gebelikte Oluşan Lekelenmelere Doğal Çözüm Önerileri
Genellikle yüze ve yanak bölgesine yerleşen lekelerden doğal yöntemlerle kurtulmak mümkündür. Bu lekelere iyi gelecek bazı doğal ürünler yumurta, zencefil, maydanoz gibi ürünlerdir.
Yüz için genellikle maydanozlardan yapılan maydanoz suyu maskeleri tercih edilmektedir. İyice yıkanan maydanozlar kaynatılarak suyunun çıkması sağlanır. Ve eşit miktarda olacak şekilde limon suyu ile karıştırılır. Pamuk yardımıyla lekelerin olduğu bölgelere sürülebilir. 10 dakika bekletmek yeterli olacaktır. Bekletme sonrasında ise ılık su ile yıkanarak lekelerin renginin açılması ve yüzün ferahlaması sağlanmalıdır.
Süt, elma, soğan, kayısı, salatalık gibi doğal ürünler de lekelenme problemi için tavsiye edilen ürünlerdendir. Bu ürünlerden yapılan karışımlar cilt lekelerine iyi gelmekte ve lekeleri önlemek için kullanılmaktadır.
Gebelikte Oluşan Lekelenmelere Tıbbi Çözüm
Doğal yöntemlerle başarılı olamayan kişiler genellikle bu lekelerden kurtulmak için tıbbi yardım almaktadır. Genellikle doktora başvurarak ve uygun gördüğü kremleri kullanarak bu problemlerden kurtulmak mümkündür. Krem ve losyonlar küçük çaplı lekelenmelerde oldukça faydalı ürünlerdir.
Fakat lekelerin boyutuna ve çeşidine göre bazen bu lekelerden kurtulmak daha zorlu olmaktadır. Bu yüzden leke tedavisinde lazer cihazları kullanılabilir. Lazer tedavisi yöntemi ile ciltte meydana gelen güneş lekesi, çiller, doğumda oluşan kahverengi görünümlü lekeler tedavi edilmektedir.
Gebelikte Oluşan Lekeler Ne Zaman Geçer?
Gebelik lekeleri hamilelik de görülmeye başlanır. Cildi daha hassas yapar ve duyarlı bir cilt yapısına neden olur. Hormonlar nedeniyle meydana gelen lekelerin ne zaman geçeceği merak konusudur. Cilt bariyeri genellikle hamileliğin bitiminde kendini toplamaya başlar.
Hamilelik sonrasında bu lekelerden 3 veya 6 ay sonra gibi süreçlerde kurulmak mümkündür. Bu anne adayının bünyesine ve genetik faktörlere göre değişim göstermektedir. Bazı kişiler bu lekelerden 3 ayda kurtulurken bazıları ise daha uzun zamanlar sonra kurtulabilir. Cildin açılması ve lekelerin giderilmesi bazen 1 yıla kadar da uzayabilmektedir.
Gebelikte Oluşan Lekelenmelere Krem Tedavisi
En sık tercih edilen krem ve losyon tedavileridir. Kremler lekelerin tonunun açılması için kullanılmaktadır. Bitkisel içerikli kremler de bu lekelerden kurtulmak için başvurulan yöntemlerdir. Bu kremler ölü dokuları temizleyerek cildi soyma özelliğine sahiptir. Krem tedavileri için uygun bir cildiye uzmanına danışılmalıdır. Dermatologlara başvurmadan krem kullanımı yapılmamalıdır ve uygun görülen kremler düzenli şekilde kullanılmalıdır.
Gebelik Lekelerinin Özellikleri Nelerdir?
Gebelik lekelerini ayırt etmek için bazı fiziksel görünümler önemlidir.
Gebelik lekesinin özellikleri şunlardır:
- Genellikle kahverengi tonlarına sahiptirler.
- Kaşıntıya neden olabilir.
- Çeşitleri mevcuttur.
- Boyut olarak farklılık gösterir.
- Yanak ve yüz bölgesine sıklıkla yerleşir.
Lekeler bazı kişilerde daha sık görülmektedir. Kişinin ten rengi ve lekelenmenin meydana geldiği bölgeler önem arz etmektedir.
Gebelik Lekeleri Hangi Cilt Yapısında Daha Sık Görülür?
Ten rengi bu lekelerin oluşumunda oldukça önemlidir. Bu lekeler esmer kadınlarda da sıklıkla görülebilen lekelerdir. Esmer kadınlar risk altındadır fakat genellikle esmelerde bu lekelenmeler kolay fark edilmemektedir. Açık tenli ve hassas bir cilde sahip kadınlarda bu lekeler daha kolay fark edilmektedir. Açık bir ten doğum lekeleri için daha savunmasızdır. Güneş lekeleri ve doğum lekeleri genellikle cildin bakımının iyi yapılmadığı zamanlarda daha da artış göstermektedir. Bu yüzden esmer ve beyaz tenli kadınlar güneşe çıkmadan yüksek koruyucu içeriklere sahip güneş kremleri ve güneş ürünleri kullanmalıdır.
Gebelik Lekeleri Geçici Midir?
Gebelik lekeleri genellikle doğum sonrasında kendiliğinden geçebilen lekelerdir. Fakat hamilelik esnasında güneşin yaydığı zararlı ışınlara karşı önlem alınmaması bu lekeleri kalıcı hale getirebilir. Lekelenmeler fark edildiği taktirde ileriki zamanlarda meydana gelebilecek koyulaşmaları önlemek için cildiyeye başvurulmalıdır. Lekelerin kalıcı olmaması için doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Aksi taktirde kalıcı olmayan bu doğum lekeleri kalıcı hale gelebilir.
Gebelik Lekelerinde Cilt Bakımı
Cilt temiz tutulmalı ve düzenli olarak yıkanmalıdır. Cilde uygun peeling işlemleri uygulanabilir. Cilt için leke giderici doğal maskeler kullanılmalıdır. Cildin nem bariyeri korunmalı ve UV etkisi yüksek güneş kremleri kullanılmalıdır. Ciltte kaşıntı oluşturmayan doğal, besleyici kremler kullanılmalıdır.