Tüp bebek yaptırmak isteyen çiftler tüp bebek tedavi aşamaları hakkında her şeyi merak etmektedir. Tüp bebek tedavi aşamaları hakkında merak edilenleri belirtmeden önce tüp bebek tedavisine genel bir bakış atalım.

Tüp bebek tedavisi kısaca, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme işlemidir. Modern tüp bebek tedavisinin kurucusu Robert Edwards olmaktadır. İlk doğan tüp bebek, 1978 yılında İngiltere’de dünyaya geldi. 1971 yılından itibaren tüp bebek ile ilgili olarak yapılmakta olan tüm uygulamalar günümüz tüp bebek tekniğinin temelini oluşturuyor.

Dünyada tüp bebek ile ilgili gelişmeler büyük bir hızla devam ederken, ülkemizde tüp bebek konusunda çalışmalara kayıtsız kalmayarak ilerleyen tüp bebek yöntemlerini hastalara uygulamaya başladı. Bu çalışmaların sonucunda da 1989 yılında Ege Üniversitesi’nde ilk tüp bebek dünyaya getirildi.

İzleyin: Tüp bebek tedavi aşamaları neler?

Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler

Gelişen teknoloji ile beraber tıp alanında da son derece gelişmeler meydana geldi. En başta tüp bebek tedavisinde teknolojik gelişmeler yaşanmaya başlandı.

Bu gelişmeleri şu şekilde sıralayıp incelemek son derece mümkündür;

  • Mikroskop altında yapılmakta olan testis biyopsisi.
  • Genetik problemin söz konusu olduğu çiftlerin embriyolarının incelenmesi. İncelenme sonucu içlerinden sağlıklı olanlarının seçilmesi tekniği.
  • Lazerin yardımı ile embriyo çeperinin inceltilmesi tekniği.
  • Embriyoların, spermlerin ve yumurtaların daha sonra kullanılmak üzere kısa süreli dondurularak saklanması işlemi.
  • Embriyonun gelişimini kamera altında takip etmek. Bu gelişim sonucu sağlıklı olanları seçmek için uygulanan teknik.
MİDYO  Hızlı yaşamda sağlıklı beslenme yolları... Ne yemeli Ne YEMEMELİ?

Bu teknikler, gelişen teknoloji ile beraber ortaya çıkmış. Son derece kolay bir şekilde hem hastaların hem de doktorların işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Çok kısa süre içerisinde tedaviye başlanarak, çocuk sahibi olmak isteyen bireyler çocuk sahibi olmaktadır.

Tedavi Aşamaları

Tedavi olmak isteyen kişileri birçok adım beklemektedir. Bu adımlar genellikle acısız bir şekilde ilerlemektedir. Dileyen herkes gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, eğer uygunsa çocuk sahibi olmaktadır.

Tüp bebek tedavi aşamaları şu şekilde olmaktadır;

  • Muayene: Bu adım ile cinsel hayatlar, daha önce yapılmış olan düşük doğum, görülmüş olan tedaviler gibi hikayeler dinlenir.
  • Yumurtalık Uyarma: Yumurtalıkları uyarmak için iğne ve ilaç tedavisi başlanır.
  • Yumurta Toplama: Uyarma sonucu gelişen yumurtalar çıkartılır ve laboratuvar ortamına alınır.
  • Tüp Bebek Uygulaması: Sperm yumurtaya yerleştirilir.
  • Embriyo Transferi: Döllenmiş olan yumurta kadının, rahim bölgesine geri yerleştirilir.
  • Gebelik Testi: Yukarıda bulunan aşamalar uygulandıktan bir süre sonra gebelik testi uygulanır.

Bu işlemleri düzgün bir şekilde yerine getiren çiftler tüp bebek sahibi olmaktadır. Bu işlemler tam anlamıyla ağrısız ve basit bir şekilde ilerlemektedir. Rahim içerisine embriyo transferi yapıldıktan 1 ay sonra test yapılır. Test sonucu genellikle olumlu çıkmaktadır.

Yumurta Uyarma ve Yumurta Toplama

Yumurta uyarma işlemi son derece önemlidir. Yumurtalar, ilaç ve iğneler ile kısa süre içerisinde uyarılır. Uyarılmış olan yumurtalar gelişim göstermektedir. Daha sonrasında ise yumurta toplama işlemine geçilmektedir. Yumurta toplama işleminde bu gelişen yumurtalar rahim bölgesinden çıkartılarak laboratuvara götürülür. Laboratuvar ortamında tutulan yumurtalar, sperm ile pipet yardımıyla birleştirilir. Daha sonra ise embriyo transferine geçilir.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Embriyo Transferi

Embriyo transferi, döllenmiş olan yumurtanın kadının rahmine yerleştirilmesi ile oluşmaktadır. Bir kaç hafta sonra ise kadına hamilelik testi uygulanır. Yapılan hamilelik testi genellikle olumlu bir şekilde çıkmaktadır. Eğer ki olumsuz bir sonuç çıkarsa, bir kaç hafta daha beklenir. Eğer kadın gebe kalmadıysa, bir kaç ay sonra isteğe bağlı tekrardan tedavi uygulanır.

MİDYO  Diz ağrıları için önerilen egzersizler

Muayene Sırası

İlk aşama muayene olmaktadır. Muayenede çiftlerin, cinsel hayatları ve hastalık geçmişleri dinlenmektedir. Bu bilgiler sayesinde tüp bebek işlemlerinde düzgün adımlar atılmaktadır.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU