Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz hem de biraz ürkek olabilirler. Hanımlar dokuz aylık hamilelik sürecini geride bırakıp doğumu gerçekleştirdikten sonra asıl imtihanları başlarken aynı durum eşler içinde geçerlidir.

Çoğu ebeveyn yeni doğan bebek bakımı konusunda daha bebekleri doğmadan araştırmalar yapmaya bu konu ile ilgili kitaplar makaleler veya bilgilendirici yazılar okumaktadırlar. Kimi ebeveynler ise bu durumu bebek doğduktan sonraya bırakıyor. Özellikle ebeveynler yeni doğan bebek bakımı için tecrübeli aile yakınlarından destek alırlar ve yüklerini bu dönemde birazcık hafifletmiş olurlar.

İZLEYİN: YAŞAMIN BİRİNCİ HAFTASI ( Gebelik, Lohusalık ve Yenidoğan Bebek Bakımı )

Ev ve Bebek Odası Nasıl Düzenlenmeli

Yeni doğan bebek bakımında ilk önemli olan şey evin ve odanın nasıl düzenlenmesi gerektiğidir. Bebek bekleyen hanımlar doğumu gerçekleştirmeden önce evi ve bebek odasını hazır etmelilerdir. Evdeki prizlere kapaklar takılmalı, mobilyalarda bebeğe zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmelidir. Aynı zamanda yüksek katlarda oturanlar için pencerelere de kilit taktırmak iyi bir önlem olacaktır.

Yerler her zaman için çok kaygan olmayan malzemeler ile silinmeli ve yerlere bebeğin yutabileceği türden malzemelerin koyulmaması gereklidir. Bu gibi önlemleri baştan almak her zaman için riski azaltır. Bebek odasının düzeni ve konforu da önemlidir. Oda su bazlı boyalar ile boyanırsa bebek için daha sağlıklı olur. Bebeğin yatağı da çok yumuşak olmamalı ve ilk aylar yastık kullanılmaması daha uygundur.

Yeni Doğan Bebek

Yeni Doğan Bebek

Yeni Doğan Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Ebeveynlerin takip etmesi gereken bir diğer hususta yeni doğan bebeklerinin fiziksel gelişimidir. Burada şunu ifade etmekte fayda vardır. Her bebeğin fiziksel gelişimi bir olmadığından dolayı bebeğinizi asla bir başka bebekle kıyaslamayın. Yeni doğan bebekler 2.500-4000 gram arası bir kiloda olur.

MİDYO  6 aylık bebeklerin beslenmesi konusunda nelere dikkat edilmelidir?

Aynı zamanda 49-52 santim uzunluğunda doğar. Yeni doğan bebekler doğumdan sonra kilolarının birazını kaybederler ancak bu kilo kaybını hemen geri kapatırlar. İlk aylarda bebekler daha hızlı büyürler. Bu aylarda bebekler hızlı kilo alır ve boyları da hızlı uzar. Ancak şunu da unutmayın ki bebeğin dik durabilmesi oturması için zamana ihtiyacı vardır bazı aileler bu konuya hiç dikkat etmeseler de bebeğin sağlığı açısından ilk aylarda dik oturtmamak gerekir.

Yeni Doğan Bebeğin Uyku Düzeni

Yeni doğan bebekler zamanın birçoğunu uyuyarak geçirir. Bu onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi içinde oldukça önemli bir konudur. Her bebeğin uyku düzeni zamanla büyüdükçe değişse de yeni doğan bebekler genellikle 18-20 saat uyurlar. Aileler her ne kadar bebeklere uyku düzeni oluşturmaya kalksa da bebekler uyku düzenlerini kendileri belirler. Eğer bebek uzun süreli uyuyor ise 2-3 saatte uyandırıp beslemek faydalı olacaktır çünkü yeni doğan bebekler çok fazla uyudukları gibi çok fazlada acıkırlar ve anne sütüne ihtiyaç duyarlar.

Yeni Doğan Bebek Temizliği

Yeni doğan bebek temizliği ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir diğer husustur. Peki, yeni doğan bebek temizliğinin püf noktaları nelerdir?

İşte cevabı;

  • Altını dolduran bebek uzun süre temizlenmeden bekletilmemelidir. Bu onları hem rahatsız eder hem de hasta eder bu yüzden bu konuya önem verilmelidir.
  • Bebek bezi değiştirirken göbek bağı yarasının temizlenmesinde fayda vardır.
  • Bebeğin altı değiştirilmeye başlanmadan önce eşyaları hazırlamalıdır.
  • Bebekler haftada 2 defa banyo ettirilebilir ancak göbek bağı düşmeden bir bebeği kesinlikle banyo ettirmeyin.
  • Banyo suyu ne çok sıcak nede çok soğuk olmalıdır. Ilık bir su ile bebekler yıkanmalıdır. Suyun ısısını dirseğiniz ile kontrol edebilirsiniz.
MİDYO  Tüp bebekte kaç tane yumurta toplanır?

Bu gibi hususlara dikkat ettiğiniz taktirde yeni doğan bebek bakımı sizin için hiç de zor olmayacaktır.

İlgili Makaleler
Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU