Başlıklar
İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. Öncelik olarak orucun anlamı Allah’a karşı yapılan bir ibadettir. İnsanlar bu ibadeti belli vakitler içerisinde bir şeyler yemeyerek yapmaktadır.
Açın halinden anlayarak Allah’a kulluk yapmaktır oruç. Dini açısından son derece güzel faydaları bulunmaktadır. Oruç tutan kişiler sürekli olarak Allah tarafından rahmete boğulur. Allah’ın rahmeti her insan için son derece gereklidir.
Oruç tutan her insana Allah tarafından rahmet yağdırılmaktadır. Ayrıca oruçlu olan kişinin vefat sırasından şehit sayılacağı İslam alimleri tarafından sürekli olarak dile getirilmektedir. Dini açıdan birçok faydası olan orucun bilim açısından da birçok faydası olmaktadır.
İzleyin: Oruç tutmanın faydaları saymakla bitmiyor!
Orucun Bilimsel Faydaları
Oruç; belli bir vakitte yemek yemeyerek ve su içmeyerek yapılan bir ibadettir. İbadetin temel amacı Allah’a karşı kulluk vazifesini sergilemektir. Ancak Allah’a kulluğun yanı sıra bu ibadetin bilimsel faydaları da bulunmaktadır. Bu bilimsel faydaları birçok Profesör ve uzman doktor söylemektedir.
Orucun bilimsel faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Mide ve bağırsaklara iyi gelir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Kansere karşı son derece iyi gelir.
- Kötü alışkanlıkların bırakılmasını sağlar.
- Hücreleri yeniler.
- Karaciğeri dinlendirir.
- Zihinsel fonksiyonları artırır.
- Sabırlı olmayı öğretir.
- Cildi temizler.
- Organları daha dinç bir hale getirir.
Birçok bilimsel faydası bulunan oruç, insana yeme içme alışkanlıklarında da yardımcı olur. İnsanlar oruç sayesinde düzgün bir şekilde yemek yerler. Vücutlar daha düzgün bir hale gelir. Organlar daha iyi bir şekilde çalışmaya başlar.
Oruç Yaşlanmayı Geciktirir
En çok bilinen bilimsel faydası, orucun yaşlanmayı geciktirmesidir. Oruç tutan kişilerin damarları kendisini sürekli olarak yenilemeye başlamaktadır. Kanda yer alan lipit ve kolesterol düzeyi azalır ve damarlar kendisini yenilemeye başlar. Oruç tutan kişilerin damarları temizlenmeye başlar. Kan dolaşımında büyük bir artış söz konusu olmaya başlar. Kanın akışının hızlanması ile beraber hücrelerde kendisini yenilemeye başlar. Böylelikle insan cildi ve vücudu kendisini yenileyerek yaşlanmayı geciktirir.
Oruç Kanserle Savaşır
Kanser, vücudun belli başlı organlarında bulunan hücrelerin düzensiz çoğalması ile başlar. İnsan vücudu sürekli olarak metabolizma ile uğraşırsa diğer organlara yetişemez. Dolayısıyla kanser hastalığı vücutta oluşmaya başlar. Ancak oruç tutan bireylerin vücudu, metabolizma ile daha az uğraşır. Böylelikle diğer organlara yetişir. Diğer organların işleyişini düzene sokar. Diğer organların hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Böylelikle oruçlu bireylerde kanser riski en aza inmeye başlar.
Orucu Neler Bozar?
Orucu bozan birçok etken bulunmaktadır. Bu ibadeti yerine getirecek olan kişilerin bu etkenlere dikkat etmesi gerekmektedir.
Orucu bozan şeyler şu şekildedir;
- Akşam ezanı öncesi yemek içmek.
- İmsak sonrası yemek içmek.
- Niyet sonrası cinsel temas.
- Sigara içmek.
- Ağız spreyi kullanmak.
- Sakız çiğnemek.
- Göz damlası.
- Çeşitli ilaçların kullanımı.
- İğne olmak.
Bunlar orucun bozulmasını sağlayan en büyük ekenlerdir. Sürekli olarak ilaç kullanan ve iğne olan kişilerin oruç tutması önerilmez.
Oruç Kötü Alışkanlıklardan Korur
Orucun kötü alışkanlıklardan koruduğu gerek din adamları gerek bilim adamları tarafından sürekli söyleniyor. Sigara ve alkol bağımlısı olan kişiler oruç tutarak bir nevi bu bağımlılıklarını en aza indirirler. Daha sonraları ise oruç tutmayı çoğaltarak bu gibi kötü alışkanlıklardan kurtulurlar. Ayrıca oruç tutan kişiler sigara içmeyerek akciğerlerinin temizlenmesi sağlamaktadır. Oruç kötü alışkanlıklar ile her zaman savaşmaktadır. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyen herkesin mümkün mertebe oruç tutması gerekmektedir.