Başlıklar
Sigortacılık bilimi, sigorta faaliyetlerinin uygulanmasında meydana gelen gerçek süreçler hakkında, sigorta geliştirme yasaları hakkında bir bilgi sistemi olarak tanımlanır ve sigortacılık bilimleri nedir? Sorusunun cevabı niteliğindedir.
Sigorta, hedeflenen fon fonlarının oluşumu ve kullanımı ile ilişkili bir ilişki olduğundan, sigorta biliminin içeriği genellikle sigortanın ekonomik temelinin incelenmesi ile tanımlanır.
Sigortacılık ve Ekonomik Tarafı
Bununla birlikte, sigorta bilimi yalnızca ekonomik temel ilkelerini değil, aynı zamanda diğer bileşenlerini de kapsayan karmaşık bir kavramdır. Sigortadaki tarafların ekonomik ilişkileri, sigorta sözleşmesine katılan kişilerin hak ve yükümlülüklerini belirleyen bir dizi yasal norm aracılığıyla uygulandığından, kuşkusuz bunlar sigortacılık biliminin yasal bileşenini de içermektedir. Ayrıca, zarar tazminatına ilişkin medeni hukuk normları, sorumluluk sigortası sözleşmelerinin genellikle kişisel ve mülk sigortasının sonuçlandırılması için ana teşviktir.
Uygulamada sigortanın ekonomik ve yasal bileşenleri birbiriyle yakından ilişkilidir. Ancak bilimsel olarak ayırt edilmelidir. Bu durumda, mal sahibi ve kiracının mülk sigortası olasılığına, işveren ve bir çalışanın endüstriyel yaralanmalarına karşı sigortaya, devlet organlarının ile ticari yapıların sorumluluk sigortasına makul bir yaklaşım bulmak mümkündür.
Sigortacılık Bilimi, Ahlakî ve Etik Yönleri
Sigortacılık bilimi nedir? Sigortanın ahlaki ve etik yönlerini dikkate alamaz. Sigorta etiği endişeleri çok çeşitli konuları içerir. Her şeyden önce bu, sigorta sözleşmelerinin yapılması ve yürütülmesi sürecinde sigortacılar ve poliçe sahipleri arasındaki ilişkidir.
Sigorta sözleşmeleri imzalamaya yönelik gönüllü-zorunlu yöntemlerin aşılması, poliçe sahiplerinin haklarının sağlanması çok önemlidir. Dahası bunlar piyasadaki rekabet etiği meseleleridir, yani sigorta şirketleri arasındaki ilişki önemlidir. Sigortacılar arasındaki ilişkilerin sorunları, sigorta aracılarına – acentelere ve komisyonculara taşınır, ancak aynı zamanda birçok bakımdan çatışan çıkarları da vardır.
Sigortacılık ve Organizasyonel ile Yönetsel Yönleri
Sigortacılık işinin organizasyonel ve yönetsel yönleri, giderek sigorta biliminin konusu haline geliyor.
Bunlar;
- Etkili sigorta yönetiminin sorunları,
- Anonim ve karşılıklı sigortanın etkileşimi,
- Devlet düzenlemesi ile sigorta piyasasının özdenetimi arasındaki ilişki,
- Sigortacılık altyapısının gelişimi vb.
Sigorta araştırmalarının önemli bir konusu, ulusal ve dünya sigorta piyasalarının gelişimindeki tarihsel kökenler ve modern eğilimlerdir. Dahası, tarihin bilimsel incelemesi basit bir merak olamaz. Derslerinin özümsenmesi, sigorta işinin gelecekteki gelişimi için pratik bir araç haline gelmelidir.
Sektördeki Deneyim ve Gelişimleri
Mümkün olan her şekilde olumlu deneyim kazanmak ve başkalarının hatalarından öğrenmek için yabancı ülkelerin uygulamaları, Avrupa ve dünya sigorta piyasalarının entegrasyonunu incelemek için tarihsel ve analitik bir yaklaşım gereklidir.
Sigorta biliminin derinlemesine gelişimi, hem temel hem de uygulamalı konuların daha kapsamlı bir gelişimini gerektirir. Sigortanın rolünü artırmanın makro ve mikro ekonomi alanında, sermaye piyasasının oluşumu, toplumun sosyal gelişimi, ülkenin çevre güvenliğinin sağlanması, uluslararası entegrasyonun derinleştirilmesi vb. sorunlarını ve yollarını içerir.
Ayrıca sigortacılığın gelişimi büyük ölçüde şunlara bağlıdır: enflasyonun seviyesi ve dinamikleri; sigortacıların, sigortalıların ve aracılarının vergilendirme mekanizması; aktif yatırım faaliyetleri için fırsatlar, özellikle rezervlerin yerleştirilmesi için; finansal ve endüstriyel gruplar ve bankalarla etkileşim; nüfusun nakit geliri seviyesi ve giderlerin yapısı; emeklilik sisteminin gelişimi ve ülkenin kalkınmasındaki diğer ekonomik eğilimler.
Sigortacılığın Riskleri ve Önlemleri
Sigortacılığın en önemli görevlerden biri, ülkenin ekonomik sektörlerinin ve bölgelerinin modern risklerine karşı sigorta teminatının sağlanmasını değerlendirmek için bir metodolojinin geliştirilmesidir. Henüz net bir şekilde oluşmamış mevcut sigorta ihtiyaçlarının ve özellikle ciddi bir yükseliş eğilimi gösteren sigorta hizmetlerine yönelik potansiyel talebin hesaba katılması gerekmektedir. Aynı zamanda, riskleri en aza indirme olasılıklarını, yasal ve mali önlemlerin kullanımını araştırmak gerekir.
Sigortacılık Biliminin Stratejik Hedefleri
Bilimin ve uygulamanın stratejik hedefleri prensipte aynıdır, ancak bunlara ulaşmanın taktik yöntemlerinin anlaşılması her zaman örtüşmez. Bazen ortaya çıkan yanlış anlamaları ortadan kaldırmanın tek yolu, ilgili konuları birlikte tartışmaktır.
Sigorta şirketlerinin uygulamasında biriken en iyiyi genelleme ihtiyacını görüyoruz. Bu, hem üniversitelerden ve araştırma enstitülerinden bilim adamlarının uygun çalışmaları hem de sigorta ve reasürans şirketlerinin yöneticileri ve önde gelen uzmanlarının bilimsel faaliyetlere katılımıyla başarılır. Uygulayıcıların teşviki, onlara tez hazırlama ve savunma fırsatı sağlamaktır.
Sigortacılık biliminin geleceği, tek başına değil, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasında sigortanın rolünü artırma konusunda net bir çizgi ile sosyal bilimlerle bütünleşiyor.
Video: Marmara Üniversitesi / Sigortacılık Bölümü – Üniversite Mezunları Anlatıyor part#12