Başlıklar
Bilim dalları üzerine çalışmalar yapan ve yaptıkları çalışmalarla yeni bilgiler üreten insanlara bilim insanı denir. Bilim insanları araştırmalarla edindikleri bilgileri üniversite gibi kurumlarda yeni nesillere aktaran kişilerdir. Türkiye’de yetişen ve yurt içi ya da yurt dışı çalışmalarıyla isminden söz ettiren bilim insanları vardır. Bu bilim insanların çalışma yaptıkları bilim dalları farklılık göstermektedir.
Yaptıkları çalışmalar sayesinde isimlerini dünyaya duyurmayı başaran Türkiye’nin bilim insanları arasında şu isimler vardır;
- Aziz Sancar
- Feryal Özel
- Muazzez İlmiye Çığ
- Canan Dağdeviren
- Burcu Özsoy
- Gazi Yaşargil
- Gözde Durmuş
Aziz Sancar
Aziz Sancar Türk bilim insanlarından birisidir. Moleküler biyolog olan Aziz Sancar Mardin doğumludur. Tıp eğitimi alan Sancar daha sonra moleküler biyolojiye yönelmiştir. Dna onarımı, dna hücrelerinin yenilenmesi, kanser tedavisi ve biyolojik saat yaptığı çalışmalardan birkaçıdır. 33 kitabı basılan ve yüzlerce makalesi bulunan Aziz Sancar Nobel Tıp Ödülü almış bir bilim insanıdır. Sancar’a ödül 2015 yılında Dna üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle verilmiştir.
Video: Aziz Sancar’ın Nobel’e uzanan yaşamı
Feryal Özel
Türkiye’nin bilim insanları arasında astrofizikçi olan Feryal Özel de bulunur. Fizik ve matematik üzerine eğitim alan Özel, NASA’da astrofizikçi olarak çalışmakta ve astronomi alanında isminden sıkça bahsettirmektedir. Feryal Özel’in yaptığı çalışmalar arasında nötron yıldızları ve kara delik yer alır.
Bu alanlarda yaptığı çalışmalar nedeniyle Özel’e NASA tarafından Hubbel ödülü verilmiştir ve kendisi ödüle sahip olan ilk Türk bilim insanı olma özelliğine sahiptir. Ayrıca Feryal Özel’in ismi Büyük Fikirler listesinde ismi yazan bilim insanıdır. Bu listede John Forbes ve Albert Einstein gibi isimler vardır.
Muazzez İlmiye Çığ
Türkiye’nin en önemli bilim insanlarından birisi de Sümerolog tarihçi Muazzez İlmiye Çığ’dır. Son Sümer kraliçesi unvanına sahip olan Çığ Hitit, Sümer ve Akad dilleri hakkında yaptığı çalışmalarla tanınır. Sümerler hakkında yaptığı çalışmaları kitaplaştıran Çığ araştırmaları ve buluşları sayesinde çok sayıda da ödüle sahip olan bir isimdir. Bilim insanının ses getiren kitabının ismi ise Tarih Sümerlerle Başlar isimli kitaptır. Günümüzde Muazzez İlmiye Çığ 107 yaşındadır.
Seyredin: Bir Çınar Karşı Çıkarsa | Muazzez İlmiye Çığ | TEDxIstanbul
Canan Dağdeviren
Türk bilim insanları listesinde fizik mühendisi Canan Dağdeviren de yer alır. Fizik mühendisi olarak çalışan Dağdeviren 1985 yılı İstanbul doğumludur. Genç bilim insanı Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine sahip olan ilk Türk olma özelliğine sahiptir. Bilim insanının en önemli çalışması cilt kanserinin varlığını tespit eden giyilebilir kalp çipi icat etmesidir. Kalp çipi sayesinde Forbes bilim insanları listesine ismini yazdırmayı başarmış bir isimdir. Genç bilim insanının yaptığı diğer çalışmalar ise giyilebilir teknoloji, elektronik cihazlar (esnek) ve yeni nesil teknolojilerdir.
Burcu Özsoy
Türk bilim insanları listesine yaptığı başarılı çalışmalarla ismini yazdırmayı başaran bilim insanlarından birisi de Burcu Özsoy’dur. Burcu Özsoy 1975 yılı Gaziantep doğumludur. Harita mühendisliği eğitimi alan Özsoy kutup araştırmaları üzerine çalışmaktadır. 2006’da Antartika’da kutup araştırmaları yapan bilim insanı günümüzde ise İTÜ bünyesinde bulunan Uyg-Ar merkezinde kutup araştırmaları yapmaktadır. Burcu Özsoy’un çalışma alanları arasında ayrıca uzaktan algılama da yer almaktadır.
Gazi Yaşargil
Yüzyılın cerrahı olarak bilinen Gazi Yaşargil Türkiye’nin en başarılı bilim insanlarından birisidir. Diyarbakır’da doğan Yaşargil eğitimi sonrasında beyin cerrahisi alanında çalışmaya başlamıştır. Bu çalışmalar kapsamında parkinson ameliyatları yapmıştır. Bilim insanı devam eden yıllarda ise omurilik cerrahisi, mikrocerrahi ve nöroşirürji alanında çalışmalar yapmıştır.
Gazi Yaşargil Zürih’te koagülasyon tekniğini geliştirmiş ve bu buluş sayesinde omurilik ve beyin cerrahisi alanında yer alan hastalıkların tedavisinde koagülasyon tekniği kullanılmıştır. Bu teknik kullanılarak anevrizma, omurilik tümörü, epilepsi, kavernom ve Avm tedavileri yapılmıştır. Yaşargil ayrıca Zürih’te mikrocerrahi laboratuvarı kurmuş ve bu laboratuvarda mikrocerrahi üzerine eğitimler vermiştir. Bu eğitimlerde 3000 üzerinde cerrah mikrocerrahiyi öğrenmiştir.
Gözde Durmuş
Türk bilim insanları listesinin son ismi ise Gözde Durmuş’tur. 1985 İzmir doğumlu olan Durmuş biyokimyager olarak çalışmalar yapan Türk bilim insanıdır. Kanser rahatsızlığının erken teşhis edilmesini sağlamak üzerine çalışmalar yapan Durmuş bu çalışmaları sonucunda kanseri erken teşhis edecek bir cihaz geliştirmiştir. Genç kimyager Standford Üniversitesi’nde kanser üzerine çalışmalarına devam etmektedir.