Yapay ışık kaynakları, doğada kendiliğinden var olmayan, insanlar tarafından sonradan yapılmış olan aydınlatma sistemleridir. Bunlar arasında ateş, mum, lamba, optik cihazlar ve fener gibi araçlar yer almaktadır. Doğal ışık kaynakları ile aralarındaki en belirgin fark, kullanıldıkça tükenen özellikte olmalarıdır.

Yapay Işık Kaynaklarının Zararları

Gün içerisinde en çok kullandığımız teknolojik araçlardan olan televizyon ve telefonlarda da yapay ışıklandırma bulunmaktadır. Gün içerisinde televizyon ve telefon gibi aletlerle çok fazla vakit geçirdiğimizde belli bir süre sonra gözlerimizin yorulduğunu fark ederiz ve bu durum beraberinde göz ağrılarının ve sık tekrarında ise göz problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Elektronik cihazların ekranından ortaya çıkan mavi ışıkların enerjisinin çok yüksek olması göz içerisinde yer alan ışığa karşı duyarlı hücrelerin zarar görmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucu da körlük meydana gelmektedir. Yapay ışık kaynakları sebebiyle sadece göz problemleri ortaya çıkmamaktadır.

Aynı zamanda bu ışık türleri, insanlarda çeşitli kanser hastalıklarının ve uyku problemlerinin de meydana gelmesindeki en büyük etkenlerden biridir. Bir diğer yandan özellikle çocuklarda zeka gelişiminde gerileme, dikkat eksikliği gibi olumsuz sonuçlar da doğurmaktadır.

İzleyin: YAPAY IŞIK KAYNAKLARI NELERDİR?

Yapay Işık Kaynaklarının Yararları Nelerdir?

Güneş battıktan sonra karanlıkta kaldığımız anlarda yapay ışık kaynakları çevremizi daha iyi görebilmemize imkan sağlar. Bunun dışında doğru ve yeterli bir aydınlatma yapıldığında gözün görme kapasitesi artar ve dolayışıyla yapılacak olan işlerin de verimi arttırılmış olur. Işığın psikolojik olarak da güvende olma duygusunu sağlaması oldukça önemlidir. Ayrıca günümüzde güneş ışığı veren led armatürler üretilerek meyve sebze yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

MİDYO  Japonlar'dan müjde geldi, kelliğe çözüm bulundu: Kök hücreleri yenilendi, ilk testler başarılı

Yapay Işık Kaynaklarının Özellikleri Nelerdir?

Yapay ışık kaynakları, çevremizi aydınlatmak amacıyla geliştirilmiş kaynaklardır.

Bu kaynakların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir süre sonra tükenebilir.
  • Doğada önceden var olmaz daha sonradan insanlar tarafından geliştirilir.
  • Doğal bir ışıklandırma olan güneş kadar etkili değillerdir.
  • Doğal ışıklandırmaya göre daha zararlıdır.
  • Işığı yayabilmek için bir enerji kaynağına ihtiyaçları vardır.

Işık Kaynağı Olmadığı Halde Işık Yayan Cisimler

Trafik levhaları, ay, ayna, kaşık, gezegenler, alüminyum folyo gibi cisimler ışık kaynağı olmadıkları halde bazı ışık kaynaklarından yararlanarak ışığı yansıtırlar ve etrafı aydınlatırlar.

İlgili Makaleler
Çocuklarda bahar alerjisi

Ebeveynler çocuklarda bahar alerjisi durumlarına yönelik araştırma yapmaktadır. Alerjiler tıpta hipersensivite reaksiyonları olarak bilinmektedir. Hapşuruk, öksürük, burun akıntı hissi, alerjik OKU

Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

Bilim nedir? Bilim nasıl ortaya çıktı?

Teknolojinin gelişmesiyle değişen dünyada düşünce hayatında sıklıkla sorulan bir soru vardır; bilim nedir? Bilim fiziki evrenin sistematik olarak gözlenmesi, deney OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU