Dilbilim, dillerin yapısal, anlamsal ve diğer her bakımdan incelendiği bir bilim dalıdır. Dilbilim sosyal bir bilim dalıdır ve ses bilimi, biçim bilimi, edim bilimi gibi pek çok alt dalı vardır. Üniversite de de dilbilim okumak, kelimelerin yapısını, dilleri incelemeyi seven kişiler için oldukça uygun bir tercihtir. Dilbilim bölümünü tercih etmeyi düşünen kişilerin akıllarına gelecek ilk sorulardan bir tanesi de dilbilim bölümü nedir? Sorusudur. Genele bakıldığı zaman dilbilim bölümü, yabancı dil öğrenmeyi seven kişiler tarafından tercih edilen bir bölümdür.

Dilbilim Bölümü Nedir?

Dilbilim Bölümü Nedir?

Dilbilim Okuyacak Kişiler

Üniversitede dilbilim bölümünü tercih etmeden önce, sözel konulara ilginiz olup olmadığını, güçlü bir hafızanızın olup olmadığını belirlemelisiniz. Aynı zamanda farklı diller öğrenmeye hevesli olmanız da seçtiğiniz bölümde başarılı olmanız açısından çok önemli.

Ayrıca, dilbilimi bölümünü tercih etmek isteyen kişiler üniversite sınavının birinci basamağı olan temel yeterlilik testine ve üniversite sınavının 3. basamağı olan yabancı dil testine girmelidir. Temel yeterlilik testinden ve yabancı dil testinden yeterli puanı alabilen kişiler, dilediği üniversitede dilbilim bölümünü okumayı tercih edebilirler.

Dilbilim Bölümü Hangi Üniversitede Var?

Dilbilim bölümü, giriş puanı oldukça yüksek olan bir bölümdür. Buna ek olarak da bilinen, seviyesi yüksek olan okullarda dilbilim eğitimi verilmektedir.

MİDYO  Adli bilimler nedir? Adli bilimler ve adli tıp arasındaki farklar

Bu okullar:

  • Ankara Üniversitesi
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi

Temel yeterlilik testi ve yabancı dil testinden yeterli puanı aldıktan sonra bu üç üniversiteden herhangi birine yerleşen ve 4 yıllık dilbilim eğitimi sonucunda başarı ile dilbilim bölümünden mezun olan kişiler, “dilbilimci” unvanına sahip olmaya hak kazanırlar.

Dilbilim Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Üniversitede dilbilim bölümü okuyup bölümden başarı ile mezun olabilen kişiler, hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş bulabilir. Dileyen dilbilim bölümü mezunları, mezun oldukları üniversitede bir öğretim görevlisi olarak iş hayatına girebilir. Buna ek olarak bazı zamanlarda gerekli olan bazı devlet kurumlarına da Kamu Personeli Seçme Sınavı ile dilbilim bölümü mezunu kişilerin ataması yapılabiliyor.

Dilbilim bölümü mezunları eğer isterlerse basın ve yayın organlarında, yayın evlerinde de çalışabiliyor. Yayın evlerindeki yabancı kitapların çevirmenliğini yaparak veya kitapların editörlüğünü yaparak hayatına devam eden dilbilim bölümü mezunları da mevcut.

Dilbilim mezunu olan kişiler:

  • İngilizce Öğretmeni olarak çalışabilir.
  • Çevirmen olarak kendi tercümanlık bürosunu açabilir veya başka kişilerin tercümanlık bürolarında çalışabilir.
  • Bazı şirketlerde yabancı veya yerli metin yazarı olarak çalışabilir.
  • Yine bazı şirketlerde veya özel olarak dil danışmanlığı yapabilir.
  • Turizm sektöründe rahatlıkla çalışabilir.
  • Kamu sektöründe veya özel sektörde dilbilim uzmanı olarak çalışabilir.
  • Tüm bunlara ek olarak yabancı dil gerektiren tüm sektörlerde rahatlıkla iş bulabilir.

Yani genele bakıldığı zaman dilbilimci olarak dilbilim bölümü mezunlarının çalışma alanları biraz kısıtlı olarak görünse bile, yabancı dil bilgileri sayesinde dilbilim mezunları pek çok alanda kendilerini gösterebilirler.

MİDYO  Çeviribilim nedir? Mezunları ne iş yapar?

Dilbilim Bölümü İş İmkanları

Dört yıllık dilbilim bölümünden mezun olduktan sonra herhangi bir devlet kurumunda çalışmayı hedefleyen kişiler için pek iyi şeyler söylemek doğru olmaz. Ancak araştırmayı ve öğrenmeyi seven, öğrendiklerini diğer kişilere de aktarmayı isteyen, akademik başarısı yüksek olan ve akademik bir kariyer yapmak isteyen dilbilim bölümü mezunlarının öğretim görevlisi olabilmek için bu bölümü tercih etmeleri onlar için oldukça mantıklı bir karar olacaktır.

Dilbilim Bölümü Nedir?

Dilbilim Bölümü Nedir?

Dilbilim Bölümü Mezunlarının Maaşları

Dilbilim bölümü mezunlarının aldıkları maaş genelde çalıştıkları alana göre değişiklik gösterebiliyor. Herhangi bir devlet kurumunda memur olarak çalışan bir dilbilim bölümü mezunu yaklaşık 3000 TL maaş alabilir. Öğretim görevlisi olarak akademik kariyerine devam eden kişilerin ise aldıkları maaş diğer memurlara göre biraz daha yüksektir.

Ancak kendi işinde çalışan dilbilim bölümü mezunu kişilerin net bir geliri olduğu söylenemez. Kısacası dilbilim bölümü mezunu olan kişilerin alacakları maaş devlet kurumlarında farklı, özel kurumlarda farklıdır. Yani alınacak maaş dilbilim bölümü mezunu kişinin kendisine bağlıdır.

İzleyin: Dilbilimci Ne İş Yapar? Nerede Çalışır?

Liseden sonra üniversitede dilbilim bölümünü okumayı düşünen kişilerin aklına gelebilecek ilk sorulardan olan dilbilim bölümü nedir? Bu bölümü kimler okuyabilir gibi soruların cevapları bunlardır. Dileyen ve dil ile ilgili bilgiler edinmeye hevesli olan herkes, dilbilim bölümü okuyabilir.

İlgili Makaleler
Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma
MİDYO  Bilgisayar Bilimleri bölümü kaç yıllık? Mezunları nerelerde çalışabilir?

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU

İnternetiniz yavaşsa kablosuz internet nasıl hızlandırılır?

İnternetimiz bazen yavaş olabiliyor. Kablosuz İnternet teknolojisi son dönemlerin en yaygın kullanılan teknolojisi haline gelmiş bulunmakta. Kablosuz internet bazı teknik OKU

Rüyada ağlamak ne anlama gelir? Rüyada ağlama nasıl yorumlanır?

Rüyada ağlamak bir çok değişik şekilde tabir edilir. Ama ağladıysanız üzülmeyin, çünkü bir çok yorum olumluya çıkıyor. Gün içerisinde oldukça OKU

İnternetin çocuklar üzerindeki etkisi nelerdir? İyi ve kötü etkileri

İnternetin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasının üzerine internetin çocuklar üzerindeki etkisi de bir hayli arttı. Çocuklar kütüphane gibi yerlerde ödev yapmak OKU