Başlıklar
Oyuncaklar, çocukların en iyi arkadaşlarından biridir. Pek çok çocuk; oyuncaklar ile oynamak, vakit geçirmekten zevk alır. Çocukların sessiz arkadaşları olan oyuncaklar, çocuk gelişimi için de oldukça önemli materyallerdir.
Çocuklar için doğru oyuncağın seçilmesi ise çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Çocuğun oynayacağı oyuncağın, eğitici yanını olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğitici oyuncakların çocuklara faydaları; bilişsel ve düşsel düşünme, problem çözme yeteneği, sayı ve dil gibi becerilerin gelişimi ve daha birçok yönden gelişmesi şeklinde sayılabilir.
Eğitici Oyuncak ve Gelişim
Temelinde eğitici oyuncaklar, çocuğu değişik tarzda farklı problemleri oyun ile çözdürmeye yönelik materyaller olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında ebeveynler, unutmamalıdır ki; çocuklar, farklı farklı oyuncak türlerinden hoşlanırlar. Çocuklar, yaşadığı yeri keşfetmek, yeni duyguları deneyimlemek isterler.
Yaşları büyümeye başladıkça, motorsal ve fiziksel becerilerinin de büyümesi ve gelişmesi gerekir. Kısacası, çocuklara yaşlarına ve becerilerine uygun ve aynı zamanda mevcut becerilerini geliştirmeye yönelik oyuncaklar alınması gerekir. Çocuğa uygun olarak alınan bu oyuncak, çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimi için büyük önem arz eder.
Video: 4 ve 6 Yaş Çocuk Oyuncakları I Yaman’ın Uzun Süre Oynadığı Oyuncaklar I Tuğçe Erte Yılmaz
Eğitici Oyuncak ve Sosyal Beceri
Sosyal beceri, bebek ve çocukların öğrenmesi gereken en önemli konulardan biridir. Yenidoğan bir bebeğin, kendi başına ayakta durmayı öğrenebilmesi için; sosyal beceri büyük bir etkendir. Bebeklerin sosyal becerileri geliştirilirse, sağlıklı bir şekilde dış ortamı keşfetmeye ve duyguları kavramaya başlarlar.
Bu beceri için, tahta oyuncaklar ise biçilmiş kaftanlardır. Bu oyuncaklarda bebekler, paylaşmayı, taklit ederek duyguları öğrenir. Oyuncaklarla bir başkasıyla beraber oynuyorsa; dil gelişimi, bir başkasıyla anlaşma, iletişim kurma becerileri de gelişir. Bunun yanında geleceğe dair plan yapma yeteneğini de bu oyuncaklar sayesinde kazanabilirler.
Eğitici Oyuncak ve Bilişsel Beceri
Bilişsel beceriler, genel olarak; renkleri tanıma, problemlere çözüm getirme, büyüklük kavramını kavrama, sayıları tanıma ve ezberlemeye dayanır. Bu becerileri kazandıracak oyuncaklar ise genel olarak; bulmacalar ve renkli fiziksel oyuncaklardır.
Bilişsel gelişim, her yaştan çocuk için geçerli bir kavramdır. Çocukların oyuncağına isim vermesi veya oynadığı oyunu ailesine anlatması, dil gelişimi için oldukça önemlidir. Bu oyuncaklar sayesinde çocuk, renkleri herhangi bir yardım almadan ayırt edebilir hale gelir. Oyuncakları gruplandırma veya başka birileriyle oynamak İçin paylaştırma yapmaya başlayan çocuk, sayma becerilerini de geliştirir.
Çocuk, bilişsel gelişime katkısı olan bulmacalar ile problem çözme yeteneğini oluşturup geliştirirken, masa oyunları ile de hafızasını ve konsantre olma becerilerini geliştirir. Bu becerileri kendine ekleyen veya geliştiren çocuk, hem geleceğe hem de bir daha ki oyuna kendini hazırlar.
İzleyin: Bebeklerde Gelişimi Destekleyen Oyun ve Oyuncaklar
Eğitici Oyuncak ve Konuşma Dil Becerisi
Başkası ile birlikte eğitici oyuncaklarla oynayan çocuk, duygularını ifade etme gereksinimi duyar. Bu da çocuğun duygularını karşı tarafa iletmesine neden olur. Yani çocuk duygularını iletmeye başladığı için, duyusal ve dilsel becerileri de gelişmeye başlar. Daha küçük çocuklarda ise; oyuncağın çıkardığı sesi taklit etme ile dilsel becerileri gelişir. Kısacası oyuncaklar, dilsel gelişim için ailenin uygun bulduğu gözetim tarzında en önemli yardımcılardır.
Eğitici Oyuncaklar ve Motor Beceriler
Henüz yeni yürümeye çalışan veya başlayan çocukların kas yetenekleri ve dengeleri geliştirilmelidir. Dünyayı keşfetmeye hazırlanan bu çocuklara; parmak, el, bacak, kol gibi hareket etmesi gerektirilen organları geliştirecek oyuncaklar alınması gerekir. Yeni yürüyen çocuklar, tüm vücudun hareket ettirilmesi gereken oyuncakları daha çok tercih ederler.
Daha büyük yaştaki çocuklar ise; bir bebeğin kıyafetini giydirmek, oyuncağın tuşlarına senkron şekilde basmak gibi oyunlar ile motor becerilerini geliştirir. Kısacası; eğitici oyuncaklar, el-göz koordinasyon geliştirmekte oldukça faydalıdır.
Eğitici Oyuncak ve Mantık Hayal Gücü
Eğitici oyuncaklar sayesinde çocuklar, hayal gücünü herhangi bir sınıra bağlı kalmadan kullanabilir ve geliştirebilir. Aynı zamanda oynadıkları oyuncaklar ile mantıksal düşünme yetilerini de geliştirebilirler. Çocuklar, oynadıkları, oyun ve oyuncaklarla hem mantığı hem de hayal gücünü bir potada eritip yeni dünyalara yelken açarlar.
Özetle Eğitici Oyuncaklar
Eğitici Oyuncakların pek çok faydasını yukarıda başlıklar halinde açıkladık.
Kısaca özetlemek gerekirse, eğitici oyuncakların çocuklara faydaları;
- Gelişim sürecine katkı sağlar
- Sosyal becerilerini geliştirir
- Bilişsel becerilerini geliştirir
- Mantıksal düşünme ve Hayal gücünü geliştirir
- Konuşma ve dil becerilerini geliştirir
- Motor becerilerini geliştirir
Anlaşılacağı üzere, eğitici oyuncaklar çocuğun her bakımdan gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çocuklarımızı geleceğe hazırlarlar.