Başlıklar
Genelde iletişim bilimleri nedir? Sorusu merak ediliyor. Gruplar, örgütler ve çeşitli kurumların yanı sıra kişilerin iletişimini ve iletişim yöntemini konu edinen bir alandır. Bu bilim dalı bireyden topluma kadar her türlü iletişimi, iletişim bozukluklarını, iletişim yöntemini ve sürecini araştırır. Bu alan üzerinde çeşitli araştırmalar yapar.
İnsanların iletişimini gözlemler ve bu alanda bilimsel çalışmalara başvurur. Toplumda yer alan belirli bir kitlenin iletişimini detaylı şekilde inceler ve incelediği sonuçları not eder. Bu bölümü okuyan kişilerin gözlem yeteneği gelişmiş olmalıdır. İnsan ilişkileri ve iletişim ilişkileri güçlü olan kişiler bu alan üzerinde belirli bir kariyer hedefleyebilir.
İletişim Bilimleri Bölümü Kaç Senelik?
Bu bölüm sözel ağırlıklı bir bölüm olarak bilinir. Genellikle İletişim Fakültesi okuyan kişiler bu alandan mezun olur. Lisans programı olup 4 senelik bir eğitim sürecini kapsar. 4 senenin sonunda gerekli eğitim tamamlanır. 4 sene boyunca alana yönelik çeşitli dersler verilir. Bu dersler başarı ile tamamlanırsa kişiler iletişim bilimi bölümünden mezun olur.
İletişim Bilimleri Bölümü Okuyanlar Ne İş Yapar?
İletişim bilimleri bölümünü başarıyla bitirmiş kişiler farklı meslek gruplarında hizmet verir. Örneğin gazetecilik alanında veya halkla ilişkilerde bu alan mezunu kişiler çalışabilir. Ayrıca iletişim bilimleri mezunu kişiler reklam ve pazarlama sektöründe de hizmet verir. İş olanakları oldukça geniştir. İletişim günlük yaşantımızın neredeyse her alanına hakimdir. Bu yüzden iş bulma konusunda zorluk yaşanmaz ve çoğu sektörde rahatlıkla çalışılabilir.
İletişim Bilimleri Mezunları Nerelerde Çalışır?
İletişim bilimleri mezunu bireyler çoğu sektör de hizmet verebilir. Bu sektörlerde genellikle iletişim becerileri hakimdir. Peki, nerelerde çalışmak mümkündür?
İş olanakları şunlardır:
- Halkla ilişkiler departmanı
- Pazarlama sektörü
- Tanıtım ve reklamcılık
- Haber ajansları
- Sosyal medya ve sosyal alanlar
- Gazetecilik ve gazete merkezleri
- Reklam ve dijital ajanslar
- Radyo, televizyon kanalları
- Özel yapım şirketleri
- Yayınevleri
Bunlar gibi çok sayıda iş olanağı mevcut olmakla beraber devlet veya özel kuruluşlarda kolaylıkla çalışabilirler. Kurum ve kuruluşlarda iletişim konusunda hizmet verirler.
Seyredin: İletişim Bilimleri Bölümü- İletişim Fakültesi
İletişim Bilimleri Görev Tanımı Nedir?
İletişim bilimleri mezunu bir kişinin belirli görev tanımlarını yerine getirmesi gerekir. Üstüne düşen görev ve sorumluluklar nelerdir?
Görevleri şunlardır:
- Sosyolojik yönden toplumun iletişimini değerlendirir.
- İletişim metotlarını inceler.
- Görsel içerikli veya yazılı olan medya unsurlarını dikkatli şekilde inceler.
- İletişim modelleri oluşturmak açısından toplumun psikolojik durumunu inceler.
- Yeni iletişim kuramları üretir.
- İletişim sorununu belirler.
- İletişime engel olan unsuru ortadan kaldırır.
- Satış ve planlama konusunda belirli stratejiler geliştirir.
- İletişim araçlarını etkili şekilde kullanır ve iletişimin sürecini değerlendirir.
- Yönetmenlik, senaristlik gibi meslek gruplarında yer alabilir.
Bu bölümün görev tanımı seçilen sektör ve yönelmek istenen alana göre değişiklik gösterebilir. Sinema veya gazetecilik gibi çok sayıda alana yönelmek ve hizmet vermek mümkündür.
İletişim Bilimi Bölümü Okumak İsteyenler Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
Bu bölümü okumak ve başarı ile mezun olmak için bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Kişiler özelliklerin en önemlisi iletişim yeteneğidir. Kişi iletişim kurma ve gözlem yapma konusunda yetenek sahibi olmalıdır. Aksi taktirde bu alanda zorluk yaşar. Ayrıca bu alan sözel bir alan olduğu için kişilerin sözel bölümünden mezun olması gerekir.
Meraklı ve araştırmacı bir kişilik bu alanda yükselmek için gereken özelliklerdendir. Bölümü seçmeden önce kararlı olmak gerekir ve hangi alanda yoğunlaşmak istendiği bilinmelidir. Uzmanlık alanını belirlemek daha rahat hareket etmeyi sağlar. Bu bölümü okumak isteyen kişiler için gerekli diğer bir özellik ise yazılı kültür alanında kendini geliştirmiş olmasıdır.
İletişim Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 senelik eğitim süresinde bazı dersler almak gerekir. Bu dersler dönem dönem değişiklik gösterir. Alınan derslerde başarı elde edilmezse bölümden mezun olmak zorlaşır.
Alınması gereken bazı dersler şunlardır;
- Bilişim teknolojileri
- Bireysel iletişim
- Fotoğrafçılık
- İletişim tarihi
- Gazeteciliğe giriş
- Halkla ilişkiler
- İletişim felsefesi
- Yeni medya
- Yaratıcılık ve sorun çözme
- Radyo televizyon sinema temel kavramlar
Bunlar gibi çok sayıda farklı içeriklere sahip ders seçenekleri yer alır. Ayrıca bu bölüm için seçmeli dersler de vardır. Seçmeli dersler kişiler tarafından ilgi alanına göre seçilebilir. Seçilebilecek seçmeli dersler arasında akademik İngilizce gibi dersler yer alabilir.