Başlıklar
Günümüzde endüstriler ve kuruluşlar, eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için giderek daha fazla çevrimiçi eğitime yöneliyorlar. Peki, e-öğrenme için doğru zamanı geldi mi? Çevrimiçi eğitimin doğası nedir? Online eğitim hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir? Ne zaman faydalı olabilir ve bilgi edinmek ve becerilerimizi geliştirmek için sanal öğrenmeyi nasıl kullanabiliriz?
Online Eğitim Nedir?
Çevrimiçi eğitim çok yönlü bir terimdir ve kapsadıklarına dair birkaç örnek vermek istersek, e-öğrenme ve bazı uzaktan eğitim, web tabanlı eğitim, sanal eğitim ve bilgisayar tabanlı eğitim gibi alanlardan bahsetmeliyiz. Bu terimi genellikle bilgisayarlar veya akıllı telefonlar ve tabletler gibi cihazlar aracılığıyla öğrenmeyi tanımlamak için kullanırız.
Bu tür öğrenme deneyiminde farklı medya kullanılabilir. Makaleler, resimler ve ses dosyaları, podcast’ler, etkileşimli içerik, hazır sunumlar, kaydedilmiş videolar ve öğretici sınavlar (katılımcının hızına göre seçip alabileceği sınavlar) gibi medya. Kuruluşlar bazen harmanlanmış öğrenmeyi de kullanır. Entegre öğrenme, forumlar veya benzer kanallar aracılığıyla etkileşim kurmak gibi insan desteğiyle çevrimiçi öğrenmedir.
Video: Online Eğitim ve Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Aslında Ne?
Online Eğitim Türleri
2 ana çevrimiçi eğitim türü vardır: eş zamanlı ve eş zamansız;
- Eş zamanlı eğitim, insanlar arasında canlı bilgi alışverişi deme oluyor. Bu tür eğitimin bir örneği, öğrencilerin aynı anda sorular sorduğu ve eğitmenin bunları anlık mesajlaşma yoluyla yanıtladığı canlı bir sınıf olabilir.
- Eş zamansız öğrenme, eş zamansız bir şekilde yapılan ve ileri geri gidebilen çevrimiçi bir eğitimdir. Çevrimiçi olarak testler ve değerlendirmeler yapabilir veya eğitmeninize e-posta yoluyla ev ödevi gönderebilirsiniz.
Şimdi, sınıfa ne zaman katılacağınıza ve hangi eğitim kursunun sizin için en uygun olduğuna karar vermek size kalmıştır.
Online Eğitimin Faydaları
Çevrimiçi eğitimi kullanmanın çeşitli faydaları vardır.
Bunlardan bazıları:
- En büyük avantajlarından biri esnekliğidir. Belirli bir zaman ve yerde bir sınıfa katılmak yerine, istediğiniz zaman öğrenim programınıza girebilirsiniz.
- Diğer bir faydası da sizin ve kuruluşunuz için uygun maliyetli olmasıdır. Çevrimiçi öğrendiğinizde, sınıfa günlük gidip gelme maliyetini ortadan kaldırır, yapabileceğiniz yaşam masraflarından kaçınır ve işten uzakta geçirdiğiniz zamanı en aza indirirsiniz.
- Çevrimiçi eğitim, özellikle büyük gruplar için genellikle çok uygun maliyetlidir. Örneğin, çevrimiçi kurslarda, koçluk kurslarında eğitilen kişi sayısına kıyasla nispeten daha fazla sayıda eğitmen bulunur. Çevrimiçi eğitim, kuruluşların grupları küresel ölçekte eğitmesine de olanak tanır.
- Online eğitimde kullanılan medyanın çeşitliliği ve kombinasyonu nedeniyle, bu eğitim şekli aktif bir öğrenme deneyimi yaratabilir ve farklı öğrenme stillerini uygulayabilir. Özellikle başkalarıyla çalışırken eğlenceli ve ilgi çekici olabilir. Kendi hızınızda çalıştığınız için, ne öğrendiğinizi anlama ve hatırlama olasılığınız daha yüksektir.
- Çevrimiçi kurslar alan öğrenciler, geleneksel bir sınıf ortamında ders alan öğrencilerden neredeyse daha iyi performans gösterir. Entegre kurslar alanlar da diğerlerinden daha iyi performans gösterirler.
Çevrimiçi eğitimciler, insanların e-öğrenme kurslarında gösterdikleri katılım düzeyinin sınıf ortamındakinden daha yüksek olduğunu genellikle kabul ederler. Bunun olası bir nedeni, çevrimiçi eğitimin daha sessiz öğrencileri katılmaya teşvik edebilmesidir. Diğer bir neden, bu dönemlerdeki özerklik seviyesinin çok daha yüksek olması olabilir.
Seyredin: Uzaktan Eğitimin Yararları ve Zararları Nelerdir? | Öğrenciler açısından uzaktan eğitim
https://www.youtube.com/watch?v=jQhe6I54xLI
Online Eğitim Hataları
Çevrimiçi öğrenmenin birçok faydası olmasına rağmen, herhangi bir yöntemin dezavantajları vardır:
- Birincisi, çevrimiçi eğitim herkes için değildir. Kendi kendine öğrenme, organizasyon ve öz denetim gerektiriyor. Yeterince motive değilseniz veya düzensizseniz, gözlerinizi açabilir ve çevrimiçi eğitiminizde geride kaldığınızı görebilirsiniz. Çevrimiçi eğitime katılmak için, aynı zamanda iyi zaman yönetimi becerilerine sahip olmalısınız.
- Çevrimiçi eğitim bazen öğrenciler için bir öğrenme eğrisi sağlayabilir. Teknolojiden memnun değilseniz, eğitim platformunu ve kursta kullanılan diğer teknolojileri tanımak zaman alıcı olabilir. Çevrimiçi eğitim, okuryazarlığı düşük insanlar için de zordur.
- Bir e-öğrenme kursundaki performansınız ile eğitmenden aldığınız geri bildirimler arasında genellikle bir gecikme olur. Canlı çevrimiçi video kullanmadığınız sürece bu eğitim türünde anında geri bildirim yoktur. Bu, ilerlemeyi yavaşlatabilir veya bazı öğrencilerin cesaretini kırabilir.
Bazıları için çevrimiçi eğitim çok etkili olabilirken, diğerleri geleneksel bir öğrenme ortamında daha iyi performans gösterebilir.
Çevrimiçi Eğitimi Ne Zaman Kullanmalıyız?
Çevrimiçi öğrenme, belirli bilgi ve becerileri öğretmek için uygundur. Örneğin, yeni ekip üyeleri şirket politikaları ve beklentileri hakkında bilgi edinmek için çevrimiçi eğitime katılabilir veya tüm çalışanlar yeni yazılım sisteminin işleyişine aşina olacak şekilde eğitilebilir. Yönetim, iş ve teknik becerileri öğrenmek için çevrimiçi kaynakları da kullanabilirsiniz.
Elbette, bu öğrenme formatı manuel, mekanik veya laboratuvar çalışması gerektiren bir dizi beceri için her zaman pratik değildir. Bazı konular veya kurslar sanal ortamda hiç mevcut değildir ve iş başında eğitim kullanılarak veya pratik ve geleneksel bir sınıf ortamında öğretilmelidir. Örneğin, çevrimiçi bir kurstan danışmanlık becerilerini öğrenebilir ve ardından bir web kamerası aracılığıyla pratik yapabilirsiniz, ancak, becerinin bazı yönlerini uygulamak için grup eğitiminde yapıldığı gibi, yüz yüze konuşmanın yerini hiçbir şey tutamaz.