İnsanlığın problemi olan sivilceler özellikle gençlerin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Bu yüzden insanlar sürekli olarak cilt bakım ürünlerine para yatırıyor.

Sivilce Neden Oluşur?

Kıl folikülleri olarak bilinen derideki küçük deliklerin tıkanmasıyla ve derideki yağ salgısının artmasıyla ortaya çıkan sivilceler psikolojik problemlere dahi yol açabilir.

Özellikle sırt, omuz, yüz, göğüs ve üst kollarda görülen sivilceler iltihaplı kabarcıklar şeklinde olan inflamatuar bir cilt hastalığıdır.

Sivilcelerin çıkmasına sebep olan bir çok etken olmasıyla beraber asıl nedenin androjen seviyelerindeki artış olduğu düşünülür. Androjen seviyesindeki artış deri altındaki yağ bezlerinin çoğalmasına ve büyümesine neden olur. Beslenme durumu, stres, kullanılan kozmetik ürünler, hormonlar ve bazı ilaçlar da sivilce çıkmasına sebep olan etkenlerdendir.

Aknenin oluşmasına neler neden olur? Oluşumunda bir çok faktör rol oynar. Genetik olarak yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında kalınlaşma ve buradaki hücrelerin yapışkanlığından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür. Diğer faktörler ergenlik döneminde artan yağ salgısının (-sebum) bu kanalda birikerek komedon adı verilen siyah ya da beyaz noktaları oluşturulmasıdır. Gözeneklerin tıkanmasında genetik faktörler kadar fiziksel faktörler de rol oynar. Fiziksel faktörler arasında sürülen yağlı kremler, sıcak hava, terleme artışı, makyaj ve uygun cilt temizleyicilerin kullanılmaması sayılabilir. Akneye yol açan diğer sebepler arasında ise; bu tıkanan gözeneklerdeki sebuma bakterilerin yerleşmesi ve burada bir yangıya yani inflamasyona neden olması gelir. Bu şekilde oluşan aknede cildimizde kızarıklık ve iltihaplanmış sivilceler görülebilir.Akne ile karaciğer bozukluğu arasında bir ilişki bulunmamaktadır.

Sivilce Geçirme Yöntemleri

Sivilcelerin çokluğuna ve büyüklüğüne bağlı olarak doktora başvurmak daha etkili ve sağlıklı bir yöntemdir. Ancak evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel tedavilerle de özellikle yüzümüzde çıkan sivilceleri kontrol altına almak mümkündür.

MİDYO  Doğal malzemeler ile evde nasıl saç boyanır?

Evde yapılan tedavilerde amaç cildin sebum dengesini sağlamak, yağ oranını azaltmak, cildin nem dengesini korumak ve cildin temizliğini sağlamaktır.

Aknede genetik bir yatkınlık var mıdır? Ailesinde şiddetli akne sorunu olan bireylerde akne daha yoğun görülebildiği gibi hiç akne görülmeyebilir. Fakat yine de genetik bir yatkınlık söz konusudur.

İZLEYİN: SİVİLCELERDEN 2 GÜNDE KURTULUN | İlaçsız | 3 Malzemeli Tarif

Tarçın ve Limon

Limonun antibakteriyel özelliği akneye sebep olan bakterileri öldürmeyi sağlar. Ve aşırı yağlı cilde sahip olan insanlar içinde içerisinde bulunan sitrik asit sayesinde cildin yağ oranını azaltıcı etkisi vardır. Bu yüzden kuru cilde sahip insanların kullanması önerilmez. Tarçının ise ciltteki ölü deriyi atarak sağlıklı bir cilt ortaya çıkardığı biliniyor. 2 yemek kaşığı limon suyuna 1 çorba kaşığı tarçın ekleyerek karıştırıp cildinize maske olarak uygulayabilirsiniz. Kuru bir cilde sahipseniz bu karışıma bir tatlı kaşığı bal ekleyerek ya da maskeyi uyguladıktan sonra nemlendirici sürerek deneyebilirsiniz. Haftada 2-3 kez tekrarlamanız faydalı olacaktır.

Zerdeçal

Zerdeçal anti-inflamatuar ve antibakteriyel bir maddedir. Yani iltihaplanmayı azaltan ve sivilcedeki bakterileri öldüren bir etkisi vardır. Cildin temizlenmesine ve sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olur. 2 yemek kaşığı limon suyuna 1 yemek kaşığı zerdeçal ekleyerek maske şeklinde yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bir önceki tarifte olduğu gibi bu tarifede bal ekleyebilirsiniz.

Güneş ile aknenin ilişkisi var mıdır? Güneş ışınları akneyi hafifletebilmektedir. Ultraviyole inflamasyonu baskılayarak etkili olmaktadır. Ancak cilt tipine uygun, yağsız güneşten koruyucu ürünler tercih edilmeli ve direk güneş altında durulmamalıdır.

Karbonat

Karbonat tıkanmış gözenekleri açarak bakterileri temizler ve cildin yağlanmasını önler. 1 çorba kaşığı limona 1 çorba kaşığı karbonat ekleyerek uygulayabilirsiniz. İkisi de asit olduğu için haftada maksimum 2 kere uygulayınız. Cildinizin kuruluk oranına göre bunu azaltabilir ya da artırabilirsiniz.

MİDYO  Enflamasyon önleyici beslenme nedir? Anti-enflamatuar besinler nelerdir?

Video: Sivilce ve aknelere bitkisel çözüm

Bal ve Süt

Bal antibakteriyel özelliği ile bakterileri öldürmeye yardımcı olurken süt cildi temizlemeyi sağlar. Yarım fincan süte 1 çorba kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı bal ekleyerek cildinize uygulayabilirsiniz.

Akne tedavi edilmese de olur mu? Akne kronik olması, psikolojik stres oluşturması, tedavi edilmeyince kalıcı izler bırakabilmesi nedeniyle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Eşlik eden farklı hastalıkların bulunabilmesi, bazı ilaçların akne oluşturması ve piyasada uygunsuz çok sayda ürünün akne tedavisinde denemesi gibi pek çok nedenden dolayı mutlaka bir doktor tarafından tercihen de (özellikle şiddetli olgular) dermatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Bu yüzden beden ve benlik kaygısının yüksek olduğu ergenlik döneminde görülen, hastaların psikolojisini de etkileyen bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmeli ve dermatoloğa başvurarak uygun tedavi yollarını araştırmalıdır.

İlgili Makaleler
Makyaj nasıl temizlenir? Doğru makyaj temizleme teknikleri nelerdir?

Makyaj yapan kadınlar, doğru makyaj temizleme teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Bu durumun önemi fazla olmakla birlikte, doğru teknikler OKU

Kalın kaşlara nasıl şekil verebiliriz?

Kalın kaşa sahip olan kişiler, kalın kaşlara nasıl şekil verilmelidir konusu üzerinde araştırma yapar. Kalın kaş, şekil verilmek için en OKU

Esmerler için makyaj tüyoları
MİDYO  Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyette ne yenir?

Makyaj kadınlar için vazgeçilmezdir, ama güzel teknikle yapılan makyaj çok daha önemlidir. Esmer kadınlar, esmer tenliler nasıl makyaj yapmalıdır sorusunu OKU

Evde gelinler için makyaj önerileri

Gelinlik giymek ve yapılan makyaj her genç kızın hayalidir. Gelin makyajı yaptıracağınız zaman kuaförlerden bu konusa iyi bir şekilde hizmet OKU