Sabun günlük hayatta en çok kullandığımız ürünlerden biridir. Evde kendi sabununu kendin yap fikri mutlaka herkesin aklına bir defa da olsa gelmiştir. Temizliğin baş malzemesi olması onu sağlıklı yaşamın anahtarı haline getirir. Piyasada farklı koku, renk ve markada sabun bulunmaktadır fakat hangisi iyi, hepsi iyi bir temizlik sunuyor mu, katkı maddeleri var mı büyük bir soru işaretidir.

Para kazanmak adına yapılan sahtekarlıklar sabunların sağlığa zararlı birer ürüne dönüşmesine neden olabilir. İşte bu yüzden evde kendin yapmak en mantıklısıdır. Temizleyici madde olduğu için ve direk vücuda temas ettiğinden güvenilir olması gerekir.

Temel Bileşenler

Evde sabun yapmak çoğu kişiye malzemeleri toplamak adına zor gelir, dışarıdan hemen toplu halini almak daha kolaydır. Fakat sanıldığı kadar zor değildir. 2 temel bileşen bulunur. Bunlar asidik ve bazik maddelerdir. Bazik bileşenlere doğada kolay bir şekilde ulaşmak biraz zordur, fakat gereklidir çünkü sabunun reaksiyona girmesini sağlar. Baz ürünü kimyasal olarak bulabiliriz, bunlar sodyum hidroksit ve potasyum hidroksittir. Oranı aşılırsa sağlığa zararlı olabilecek bu iki maddeden potasyum hidroksit kolay bulunmaz.

İZLEYİN: EVDE SABUN NASIL YAPILIR- ZEYTİNYAĞLI CİLT TEMİZLİK SABUNU YAPIMI-1

Fakat sodyum hidroksit temizlik malzemeleri satan yerlerde, eczanelerde, kimyasal ürün satıcılarında hatta bazı marketlerde bulunur. Yapısı beyaz tozdur ve sabunun yapımında çözelti olarak görev alır. Bu madde bazik bileşen olarak kullanılır, reaksiyona girmesi için birde aside ihtiyaç vardır. Burada doğal yağlar kullanılabilir. Asitliği sabuna en uygun olan yağ ise zeytinyağıdır. Fakat koku ve nemlendirme özelliğini de bir arada bulundurmak isteyenler için en uygunu Hindistan cevizi yağıdır. Ayrıca doğal bir antimikrobiyal olduğu için uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilir.

Evde Kendi Sabununu Yap

Evde kendi sabununu kendin yap

İç Malzemeleri

Sabun yapımında kullanılan malzemeler içine eklenecekler ve araç- gereçler olarak ikiye ayrılır. Malzemeler eklenirken oranları çok dikkatle ayarlanmalıdır, asidik ve bazik ürünler olduğu için reaksiyona girmesi buna bağlıdır.

MİDYO  İzleyenleri büyüleyen en iyi İtalyan filmleri

Malzemeler;

  • 125 gram zeytinyağı
  • 44.70 gram sodyum hidroksit
  • 94.5 gram Hindistan cevizi yağı(katı halde alıp evde eritin)
  • 94.5 gram badem yağı
  • 120 ml su

Tüm bu malzemeler sabunun içeriğini oluşturur. Zeytinyağının içinde büyük oranda palmalik asit ve oleik asit bulunur. Bunlar sodyum hidroksit ile reaksiyona girince ortaya sodyum oleat yani sabun ve gliserol çıkar. Gliserol özellikle cildi yumuşatma konusunda çok başarılıdır. Bu oranlarda yapılan bir sabunun %20’si ise gliserindir. Şu da unutulmamalı, kullanılan yağlara göre sodyum hidroksit ekleme miktarı değişiklik gösterir.

Araç-Gereçler

İç malzemeler dışında birde yardımcı malzemeler bulunur.

Bunlar;

  • Termometre
  • Sabunu koymak için kalıp
  • Çelik tencere
  • Tahta kaşık
  • Spatula
  • Mikser(çelik uçlu)
  • Cam su bardağı
  • 2 adet 500 ml’lik kap

Doğru kıvam için tüm araç gereçler eksiksiz bulunmalıdır.

  1. Aşama

Yapıma geçerken önce tüm malzemeleri tartın ve miktarlarını doğrulayın. Ardından çelik tencereye su koyun ve metal kaşıkla yavaş yavaş sodyum hidroksiti ekleyin. Kaynama aşamasında gözlük ve eldiven takın ve buharını solumamaya çalışın. Burada reaksiyon gerçekleşecek, sabun olmanın en önemli adımı.

  1. Aşama

Hindistan cevizi yağını eritin, tam derece 76 olmalı ve bunun için termometre kullanın. Eridikten sonra çelik tencereye ekleyin. Sodyum hidroksitle ikisini karıştırın. Bunu mikser veya blender ile yapabilirsiniz. Ardından tencerenin ağzı kapalıyken düşük ateşte pişirin, bunu yağlar tencerenin yanlarına gelene kadar devam ettirin. Bu işlem yaklaşık 45-60 dakika sürer. Sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

  1. Aşama

Hazır olduğunu anlamak için ortasına bakın, yağ birikintisi olmamalı, vazeline benzemelidir. Kokulu olsun diye esansiyel yağ ekleyebilirsiniz. Daha sonra karışımı bir kaba dökün ve soğuması için buzdolabına koyun.

MİDYO  Salon çiçekleri hangileridir? Salon bitkilerinin bakımı nasıl yapılır?
İlgili Makaleler
Evcil hayvanlarımıza oyuncak alırken nelere dikkat etmeli?

İnsanların oyuncaklar ile oynamayı sevdiği gibi hayvanlarda oyun oynayabildikleri evcil hayvan oyuncakları olsun isterler. Evcil hayvan oyuncakları nedir? Bu oyuncaklar OKU

Evde ek iş yaparak bir günde 500 TL kazanma yolları

Kişiler "evde ek iş yaparak daha fazla para kazanma yolları" konusunda araştırmaları sık sık gerçekleştirmektedir. Daha fazla kazanç sağlamak herkesin OKU

Meybuz nasıl yapılır?

Sıcak havaların vazgeçilmezi haline gelen dondurma hem çocuk hem de yetişkinlerin tercihleri arasındadır. Günümüzde kaliteli dondurma bulabilmek oldukça zor olsa OKU

Yazlık kıyafetleri saklama vakti geldi. Peki yazlık giysilerimizi saklarken nelere dikkat etmeliyiz?

Kıyafet saklama konusunda yazlık kıyafetleri saklarken dikkat edilecek noktalar havalar soğumaya başladığında oldukça önemlidir. Genel olarak yazlık kıyafetlerin nereye konulacağı OKU